Zlatibor predstavlja jednu od najpoznatijih i najposećenijih planina u Srbiji. Prostire se na oko 1.000 km² u vidu planine i parka prirode, dostižući dužinu do 55 km i širinu do 20 km.

Zlatibor pripada Dinarskim planinama i grupi Starovlaško-raških planina, obuhvatajući zapadni deo naše zemlje. Prosečna nadmorska visina je 1.000 m a najviši vrh ove planine je Tornik (1.496 m).

Poreklo svog imena Zlatibor duguje nekada autentičnoj vrsti bora (Zlatni bor), koji je prekrivao većinu teritorije današnjeg Zlatibora. Nažalost, Zlatni bor danas predstavlja endemsku vrstu koja je jedino zastupljena u selu Negbini (opština Nova Varoš) i nalazi se pod zaštitom države.

Poznat po svojoj autentičnoj arhitekturi, fenomenalnoj lokalnoj kuhinji i jako dobrim klimatskim uslovima za razvoj zimskog i letnjeg turizma, Zlatibor je ostao nezaobilazna destinacija ljubitelja prirode, adekvatno adaptirane turističke celine koja je spremna da odgovori na njihove potrebe.

Zlatibor je najpopularnija planina u Srbiji i leti i zimi. Leti je Zlatibor pun vikend posetilaca, a zimi sve većim ulaganjima postaje značajan skijališni centar.

Ova planina ima najdužu turističku tradiciju u Srbiji. Sa brojnim prirodnim lepotama, proplancima, pašnjacima, šumi borova, jela i smrče, kao i odličnom kvalitetu vazduha, Zlatibor postaje najposećenija destinacija regiona.

Zlatibor je, pre svega, planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. “Ruža vetrova“ se rascvetava upravo nad Zlatiborom. Leta su topla, a zime blage. Kiše padaju relativno često, a snega ima od oktobra do maja. Imajući u vidu te činjenice, osobe sa hroničnim respiratornim problemima ali i osobe koje su željne bega od urbanizacije u potrazi za prirodom i svežim vazduhom, upravo vide ovu destinaciju kao idealnu za pešačenje, planinarenje i ispunjenje svojih potreba za istim.

Ukupno, na Zlatiboru postoje 142 speleološka objekta: 98 pećina i 44 jame. Ljubitelji pešačkih tura i spaleolozi, pronalaze svoju oazu upravo u čuvenoj Stopića pećini, koja je jedna od najuredjenijih i najposećenijih pećina naše zemlje. Porodice sa decom, česti su posetioci ovog lokaliteta a on se neretko koristi i u edukativne svrhe.

Zlatibor ima tri skijališta. Dva su namenjena za alpsko skijanjei to su Tornik i Obudojevica. Treće skijalište se nalazi na Tić polju  namenjeno je nordijskim sportovima.

Ski centar Tornik
Ski centar Tornik, nalazi se na oko 11 km od centra Zlatibora na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 m. Dužina svih staza u okviru ovog ski centra iznosi 7.000 m.Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša/po satu.

Opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, dužine 1.850 m. Takodje poseduje dva ski lifta tipa ”sidro”, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. U okviru ski centra postoje 4 staze: Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac i sve su pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje.

U ski centru Tornik postoji i nova vrsta instalacije tzv. „tjubing“, koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom.

Ski centar Tić polje
U centralnom delu Zlatibora, na prostoru Tića polja,  nalaze se registrovane staze za smučarsko trčanje i biatlon, koje su među najlepšima u Evropi zbog preglednosti i konfiguracije terena.

U Murtenici postoji rezervna staza za smučarsko trčanje i biatlon, na kojoj se sneg zadržava do maja. U okviru ovog ski centra uređene su staze za skijaško trčanje i biatlon u dužini 3, 5, 10 i 20 km.

O uslovima kupovine, kao i cenama ski pass-a pogledajte na zvaničnom sajtu Skijališta Srbije  

Zlatibor je od Beograda udaljen oko 221 km. Od Novog Sada je udaljen oko 293 km, od Niša oko 287 km. Najbliži gradovi su Užice (24 km), Bajina Bašta (52 km), Arilje (60 km), Priboj (63 km).

Najbrži i najbolji put je korišćenjem auto puta od Beograda do Čačka (A2), odakle se kasnije magistralnim putem ide ka Požezi i Užicu, nakon čega se stiže na Zlatibor.

Znamenitosti Zlatibora mogu se podeliti na prirodne celine, kulturno-istorijske spomenike, srednjovekovne gradove/utvrđenja i na manastire.

Prirodne celine:
– Stopića pećina
– Mokra Gora
– Gostiljski vodopad
– Prerast u Dobroselici

Kulturno-istorijski spomenici:
– Muzej staro selo ,,Sirogojno,,
– Šarganska osmica
– Rodna kuća Dimitrija Tucovića
– Titova vila, Palisad
– Galerija Miladina Lekića

Srednjovekovni gradovi/utvrđenja:
– Stari grad Užice (12.-13. vek)

Crkve i manastiri:
– Manastir Uvac
– Manastir Dubrava
– crkva Zlatibor
– Crkva brvnara u Jablanici
– Crkva brvnara u Dobroselici
– crkva u Sirogojnu
– crkva u Čajetini
– crkva u Mačkatu
– crkva u Tripkovu
– crkva u Semegnjevu
– Manastir Mileševa

Zlatibor je poznat po odličnom provodu za uslove planinskog centra. U toku dana i nakon skijanja možete uživati u kafićima, barovima, klubovima i restoranima do jutarnjih časova. Preporučujemo mladima i porodicama sa decom.

MAPA ZLATIBOR
MAPA ZLATIBOR