Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Zlatibor smeštaj

Zlatibor predstavlja jednu od najpoznatijih i najposećenijih planina u Srbiji.

Poreklo svog imena Zlatibor duguje nekada autentičnoj vrsti bora (Zlatni bor), koji je prekrivao većinu teritorije današnjeg Zlatibora. Nažalost, Zlatni bor danas predstavlja endemsku vrstu koja je jedino zastupljena u selu Negbini (opština Nova Varoš) i nalazi se pod zaštitom države. Prosečna nadmorska visina je 1.000 m a najviši vrh ove planine je Tornik (1.496 m).

Poznat po svojoj autentičnoj arhitekturi, fenomenalnoj lokalnoj kuhinji i jako dobrim klimatskim uslovima za razvoj zimskog i letnjeg turizma, Zlatibor je ostao nezaobilazna destinacija ljubitelja prirode, adekvatno adaptirane turističke celine koja je spremna da odgovori na njihove potrebe.

Zlatibor je najpopularnija planina u Srbiji i leti i zimi. Leti je Zlatibor pun vikend posetilaca, a zimi sve većim ulaganjima postaje značajan skijališni centar.

Ova planina ima najdužu turističku tradiciju u Srbiji. Sa brojnim prirodnim lepotama, proplancima, pašnjacima, šumi borova, jela i smrče, kao i odličnom kvalitetu vazduha, Zlatibor postaje najposećenija destinacija regiona.

Zlatibor je, pre svega, planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. “Ruža vetrova“ se rascvetava upravo nad Zlatiborom. Leta su topla, a zime blage. Kiše padaju relativno često, a snega ima od oktobra do maja. Imajući u vidu te činjenice, osobe sa hroničnim respiratornim problemima ali i osobe koje su željne bega od urbanizacije u potrazi za prirodom i svežim vazduhom, upravo vide ovu destinaciju kao idealnu za pešačenje, planinarenje i ispunjenje svojih potreba za istim.

Ukupno, na Zlatiboru postoje 142 speleološka objekta: 98 pećina i 44 jame. Ljubitelji pešačkih tura i spaleolozi, pronalaze svoju oazu upravo u čuvenoj Stopića pećini, koja je jedna od najuredjenijih i najposećenijih pećina naše zemlje. Porodice sa decom, česti su posetioci ovog lokaliteta a on se neretko koristi i u edukativne svrhe.

Zlatibor ima tri skijališta. Dva su namenjena za alpsko skijanjei to su Tornik i Obudojevica. Treće skijalište se nalazi na Tić polju  namenjeno je nordijskim sportovima.

Zlatibor je od Beograda udaljen oko 221 km. Od Novog Sada je udaljen oko 293 km, od Niša oko 287 km. Najbliži gradovi su Užice (24 km), Bajina Bašta (52 km), Arilje (60 km), Priboj (63 km).

Zlatibor smeštaj ima bogatu ponudu smeštaja apartmanskog i hotelskog tipa. Idealna destinacija za porodični odmor.


 
Petrovac -smeštaj

Petrovac -smeštaj

Petrovac je malo primorsko mesto koje se odlikuje blagom mediteranskom klimom sa skoro 300 sunčanih dana u godini. Brojni zalivi, duge plaže i male...

read more
Pozovite nas