Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Evia

Evia letovanje. Evia je idealno mesto za one koji žele da osete život na grčkom ostrvu. Klima je prijatna sa blagim zimama i tipičnim mediteranskim letima uz prijatni severoistočni vetar koji olakšava boravak na suncu. Za one koji vole plaže i more, tu je bezbroj prelepih plaža, koje su leti pune turista, ali i lokalnog stanovništva koje voli da se opusti uz more. Oni koji vole aktivan odmor, takođe će naći ponešto za sebe, od pešačenja, sportova na vodi, paraglajdinga, jahanja, planinarenja, planinskog biciklizma do raznih drugih aktivnosti. Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima koja upotpunjuju ponudu, a turisti ih obilaze u okviru brojnih fakultativnih izleta. Tokom godine ovde se održavaju razne sportske manifestacije, lokalni festivali i proslave. Halkida je glavni grad Evije, udaljena od Atine samo 70 kilometara. Edipsos je jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u Grčkoj, koje je poznato po svojim termalnim izvorima, koji se ulivaju direktno u more sa temperaturom od 34 do 70 stepeni. Sam Edipsos je lepo razvijeno turističko mesto, koje nudi dobru ponudi smeštaja, kao i mnoštvo kafića, restorana, i ostalih turističkih sadržaja. Udaljenost slična kao do ostrva Tasos i povezanost modernim autoputem čini Eviju sve popularnijom destinacijom. Pejsaži koji čine dominantni planinski deo, dugačke plaže u čijem zaleđu je borova šuma I sve to u kombinaciji sa kristalno čistim morem daju onaj blago zaboravljeni miris Jadranskog mora.

Pefki apartmani

Pefki apartmani

Pefki se nalazi na severnom rubu Evije naspram planinskog venca Pilion, nadomak ostrva Skiatos. Mesto se pruža uz 4 km dugu plažu koja fascinira...

read more
Edipsos apartmani

Edipsos apartmani

Edipsos, ili kako se još naziva Lutra Edipsos je najpoznatija, a ujedno i najstarija banja u Grčkoj, a karakteristična je po kombinaciji termalnih...

read more

Više informacija o Eviji :

 

Plaže:

NISIOTISSA– je jedna od najlepših plaža na Eviji. Nalazi se u mestu Neos Pirogs. Sa jedne strane plaže nalazi se divna šuma koja pruža prirodni hlad. Na ovoj plaži gotovo nikad nema gužve, tako da tokom cele sezone možete uživati. Plaža poseduje toalete i tuševe, ali ne i mnoštvo kafića i restorana, tako da nema buke. Nisiotissa je prelepa peščana plaža na kojoj možete uživati sa svojom porodicom.

AGIA ANNA (AGKALI) – ova plaža važi za najdužu na ostrvu Evija i dugačka je oko 6 kilometara. Prelepa peščano-šljunkovita plaža zlatne boje uz kristalno čisto more, očaraće vas već na prvi pogled. Borova šuma koja se nalazi tik uz plažu, doprinosi ugođaju i u njoj možete naći spas od jakog sunca. Plaža poseduje uređeni deo, ima ležaljke i suncobrane, ali postoji i onaj deo gde toga nema, tako da možete poneti svoje ležaljke. Za ljubitelje ekstremnih sportova, ova plaža je idealna jer na njoj mogu pronaći zanimacije poput paraglajdinga, bandzi dzampa i slično. Plaža se nalazi 70 kilometara severno od Halkide i do nje je moguće doći isključivo automobilom (nema autobuskih linija do ove plaže)

KRIA VRISI- plaža je nastavak Agia Anne (Agkali) . Veoma lepa i uređena plaža koja omogućava pravo uživanje za sve posetioce. Upravo zbog njenih lepota, česte su gužve u toku sezone. Zlatno žuti pesak i kristalno čisto more ogledalo su ove plaže. Mnoštvo kafića i taverni nalazi se na Kria Vrisi. Uz kupljeno piće možete dobiti ležaljku i suncobran. Za posetioce avanturističkog duha postoji deo koji je uređen tako da se ovde može kampovati, bilo sa kamp kućicom ili šatorima.

ALIKES – ukoliko ste ljubitelji noćnog provoda, ova plaža je idealna za vas. Nalazi se blizu glavnog grada Halkide, u mestu Drosija. Plaža je veoma uređena, peščana, a more je prozirno i čisto. Ova plaža poseduje ležaljke i suncobrane tako da ne morate brinuti o tome. Na Alikes plaži nalaze se barovi i taverne, a kada zađe sunce, ovo mesto se pretvara u diskoteku na kojoj možete uživati celu noć, do jutra. Ponekad se održavaju i koncerti jer plaža poseduje i binu. Ova plaža je najpopularnija među Grcima pa su često oni i najbrojniji na njoj. Osim barova, Alikes plaža ljubiteljima sporta omogućava da se opuste uz odbojku na pesku ili da odaberu neki od sportova na vodi, a za njih će brinuti iskusan tim instruktora.

ELINIKA PLAŽA (plaža Svetog Nikole) – za ovu plažu kažu da je simbol Evije. Ova divna plaža nalazi se u malom zalivu koji je okružen borovima. Peščana plaža sa veoma plitkom vodom , idealna je za porodice sa malom decom. Upravo zbog velikog plićaka i zaliva, more je uvek toplo i bez talasa. Iznad plaže nalazi se restoran gde se možete osvežiti limunadom ili nekim drugim pićem po veoma povoljnim cenama. Prekoputa Elinike nalazi se malo ostrvo Sveti Nikola do kog možete doplivati. Na ovom ostrvcetu se nalazi i crkva Svetog Nikole koja je otvorena za posetioce.

PSAROPOULI (Vasilika) plaža sa nalazi u produžetku mesta Vasilika i iz tog razloga pripada ovom mestu. Dužina plaže je oko 4 kilometara i na nekim delovima je više uređena sa restoranima i kafićima, a neki delovi su mirniji i bez gužve, tako da se može reći da na ovoj plaži svako može naći kutak po svom ukusu. Ako se nađete na ovoj plaži nikako nemojte da propustite da vidite crnu stenu koja predstavlja svetilište.

PEFKI – Plaža se nalazi u samom mestu Pefki. Duga je 4km i široka oko 30 metara i skoro nikada nije prevelika gužva. Preovladava uglavnom šljunak, dok u nekim delovima ima i peska. Kako budete dublje ulazili u vodu manje će biti šljunka. Voda je izrazito bistra i prijatna, a za sve ljubitelje čistog mora bez gužve plivanje će biti pravi ugođaj. Već posle desetak metara nakon ulaska u vodu, more postaje duboko, pa je dodatni oprez potreban, pogotovo ako putujete sa malom decom koja su nesigurni plivači. More je mirno, prozirno i bez talasa. Ležaljke i suncobrane možete koristi kupovinom pića u nekim od mnogobrojnih kafića koji se nalaze duž plaže. Naravno, postoje delovi plaže gde možete postaviti sopstvene ležaljke i suncobrane. Plaža poseduje tuševe, kabine, igralište za decu i nekoliko terena za odbojku na pesku. Kome smeta sunce, hladovinu može potražiti i ispod borova. Poseban ugođaj je gledati zalazak sunca, koji tone u brda zaliva Trikerium, tačno preko puta Pefkija . Ovde su zalasci sunca nestvarno lepi.

EDIPSOS– Gradska plaža u Edipsosu je pretežno peščana , ali je i šljunkovita u nekim delovima. Odlikuju je kameni bazeni u koje se slivaju termalne vode i u kojima voda prelazi 80C. Celom dužinom plaže možete primetiti slapove mineralne vode kako se slivaju niz stene u more, pa su posetioci na plaži skoncentrisani upravo ispod tih toplih mlazeva vode. Ovaj prizor je fascinantan.

AGIO KAMPOS- u okviru mesta i luke Agiokapmos nalazi se divna plaža. Ova lepo uređena, uska, ali dugačka šljunjkovita plaža posebno je primamljiva tursitima sa malom decom. Međutim ova plaža nije toliko popularna, tako da gužve nema skoro nikada. Ukoliko niste poneli ležaljke i suncobrane, ne morate brinite jer ih na ovoj plaži možete dobiti besplatno. More je, kao i na celom ostvru Evija, kristalno čisto. Posetioci ove plaže su pretežno lokalni stanovnici.

LIHADONISIA – ovo su zapravo vulkanska ostrva za koje turisti kažu da su grčki Sejšeli. Ovo je prelepi arhipelag od 15ak nenaseljenih ostrva vulkanskog porekla. Posetom ovih ostrva bićete u prilici da vidite olupinu potonulog broda kao i da uživate u pogledu na porodicu foka. Boravićete na predivnoj peščanoj plaži sa kristalno čistim morem. Plaža je okružena vulkanskim kamenjem , a tu možete videti krabe i rakove. Predivni beli pesak uz tirkizno more daje posebnu čar.

MEGALIAMOS- Megaliamos plaža je zapravo peščani rt, koji se nalazi na oko 230 kilometara od Pefkija. Nepravilnog je oblika, prekriven divnim zlanim peskom. Kako plaža nije uređena i ne poseduje prirodni hlad, morate poneti svoje ležaljke i suncobrane.

ROVES – plaža u samom mestu Roves jedna je od najlepših na ostrvu Evija. Ukoliko odaberete ovu plažu, očekujte prelepi zalazak sunca. Pored romantičnog zalaska , ova plaža nudi sve kako biste uživali. Od kafića, restorana i taverni koji se nalaze na šetalištu tik uz plažu, do terena za odbojku na pesku. Ova velika šljunkovita plaža uz divno čisto more, nudi pravi odmor uz neizmerno uživanje.

Provod

Evia je idealno mesto za one koji žele da osete život na grčkom ostrvu. Klima je prijatna sa blagim zimama i tipičnim mediteranskim letima uz prijatni severoistočni vetar koji olakšava boravak na suncu. Za one koji vole plaže i more, tu je bezbroj prelepih plaža, koje su leti pune turista, ali i lokalnog stanovništva koje voli da se opusti uz more. Oni koji vole aktivan odmor, takođe će naći ponešto za sebe, od pešačenja, sportova na vodi, paraglajdinga, jahanja, planinarenja, planinskog biciklizma do raznih drugih aktivnosti. Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima koja upotpunjuju ponudu, a turisti ih obilaze u okviru brojnih fakultativnih izleta. Tokom godine ovde se održavaju razne sportske manifestacije, lokalni festivali i proslave. Halkida je glavni grad Evije, udaljena od Atine samo 70 kilometara. Edipsos je jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u Grčkoj, koje je poznato po svojim termalnim izvorima, koji se ulivaju direktno u more sa temperaturom od 34 do 70 stepeni. Sam Edipsos je lepo razvijeno turističko mesto, koje nudi dobru ponudi smeštaja, kao i mnoštvo kafića, restorana, i ostalih turističkih sadržaja.

Istorija Evije
Autom do Evije

Kako stići do Evije

Automobilom – Automobilom – Do Jerisosa se lako stiže autoputem ka Solunu i dalje ka zapadu i gradu Kavala. Udaljenost od Beograda je 745 km i 8 sati vožnje, od Niša 514 km i 6 sati vožnje.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Jerisos u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom – Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom ili privatnim transferom do Jerisosa.

Da li ste znali ?
Pozovite nas