Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Sitonija

Sitonija pripada drugom prstu polustrva Halkidiki, smeštena između Kasandre i Atosa. Na Sitoniji ćete naći najlepše uvale, stenovite i izolovane plaže, skrivena mesta, netaknutu prirodu. Kristalno čisto more je osnovna karakteristika Sitonije. Sitonija obiluje prelepim primorskim mestima koji je krase. Aposlutno dostupna svim kategorijama turista. Poseduje sve, od skromnog privatnog smeštaja pa sve do luksuznih hotela visokih kategorija. Istorija Sitonije je duga i sadžajna pa ćete tako osim na prelepe plaže i prirode nailaziti i na kulturno istorijske znamenitosti koje datiraju od Vizantijskog pa sve do Srednjovekovnog perioda i prelepih verskih objekata. Najpoznatija turistička mesta na Sitoniji su Neos Marmaras, Metamorfozis, Psakudija, Sarti, Toroni, Nikiti, Kalamitsi…

Neos Marmaras je veoma popularno mesto za odmor nalazi se na Halkidikiju, na Sitoniji. Letnja sezona traje od polovine maja meseca do kraja septembra. Poznat je po zelenom zaledju borovih šuma, kristalno čistom moru i besprekornim plažama, koje se ubrajaju u najlepše plaže u Grčkoj. Mesto danas broji oko 3000 stanovnika, a u toku sezone broj se popne na 20.000. Neos Marmaras je kosmopolitsko mesto koje može da zadovolji potrebe kako porodica sa decom, tako i mladih željnih provoda… morsko utočište za sve. Poseban kuriozitet mesta je jedno od najluksuznijih hotelskih resorta Grčke – Porto Carras sa velikom marino za jahte. Nalazi na samoj sredini zapadne strane Sitonije, 767km od Beograda. Simpatično raspoređen na tri okolna brda ovaj grad je centar dešavanja na Sitoniji, pa ovde svi mogu da pronađu nešto po svom ukusu, bilo da se radi o zabavi, gastronomiji, luksuzu, plažama…Letovalište su osnovale izbeglice sa turskog ostrva Marmaras u blizini Istanbula. Do sedamdesetih godina prošlog veka glavna ekonomska aktivnost je bila poljoprivreda, ali sa otvaranjem luksuznog kompleska Porto Karras, mnogi su se okrenuli novoj prilici – turizmu. Danas ovo letovalište nudi zaista velik izbor odličnog smeštaja – od onog superluksuznog pa sve do ekonomičnih varijanti, kako unutar grada, tako i u bližem okruženju. Isto se odnosi i na snabdevanje namirnicama jer ovde imate nekoliko supermarketa i manjih prodavnica. Izbor taverni, restorana, kafića, poslastičara, brze hrane je skoro neograničen. Veoma popularan među srpskim turistima, pored toga što ćete nailaziti na mnogo naših ljudi, nemojte se iznenaditi ako vas konobar ili prodavac usluže na srpskom. Grad ima onaj šmek pravog primorskog mesta. Tu su taverne i šetalište uz more, marina uvek puna jahti, brodića i čamaca, grad prepun cveća koje žudi za mnogo sunca i zato uspeva samo na ovakvim mestima. Zbog toga što se nalazi na brdovitom terenu kaskadno je raspoređen tako da se sa obale pruža sjajan pogled na kuće u čistim bojama. Gradska plaža je tipična gradska plaža, sa svim svojim manama i prednostima, ali je svakako iznad proseka što se tiče gradskih plaža, bar po našem mišljenju. Peščana je, sa plićakom, postepenom dubinom i prirodnim hladom. Ima dosta kafića i restorana na njoj, ali i dosta prostora za posetioce sa svojom opremom. Možda najveći nedostatak jeste što se nalazi na najjužnijem delu grada, pa oni turisti koji su smešteni na severu imaju dosta da hodaju do nje.

Na severu je Paradisos plaža, koja je takođe lepa i peščana, sa manje gužve nego gradska pa u odnosu na lokaciju smeštaja možete birati gde ćete se kupati. Ipak najbolja je kombinacija ovde doći automobilom ili iznajmiti neko prevozno sredstvo, i obići zaista veliki broj plaža u okolini, luksuzni Porto Karras, a zašto da ne i ostatak poluostrva. U neposrednoj blizini možete pronaći Kohi plažu (trendi i prilično skupu), superpopularna Lagomandra, kilometarska i neobična Elia, lako dostupna Paradisos, kao i mnogo malih plaža ili skrivenih uvala. Malo južnije od Neos Marmarasa nalazi se i ostrvo Kelifos, koje kada se gleda sa obale izgleda kao kornjača. Inspiracija za brojne fotografije, posebno u večernjim časovima kada imate utisak da jedna ogromna, mirna i stara kornjača plovi polako ka otvorenom moru ? Neos Marmaras je svakako jedna od najboljih destinacija na Sitoniji, bilo kao baza za dalje istraživanje ili kao jedina lokacija za one “statičnije”.

Metamorfozis je malo mesto severne Grčke, idelano za pravi odmor bez buke i mnogobrojnih turista, smešteno na poluostrvu Halkidiki, na potezu između Kasandre i Sitonije. Sa mestima Gerakini, Psakudija, Nisi i Nikiti, čini deo Halkidikija sa najlepšim plažama. U zaleđu ovih mesta je gusta borova šuma po kojoj je Halkidiki poznat, te se Metamorfozis ubraja u prirodne vazdušne banje ove regije. Kristalno čista voda i netaknute plaže, oduševiće svakog posetioca, a dokaz kvaliteta je priznaje “plava zastavica” za kvalitet vode i čistoću plaža.

Sarti se nalazi na istočnoj obali čuvenog poluostrva Sitonija, na 3km dugačkoj peščanoj plaži, sa pogledom na Svetu Goru, slikovito i nekada ribarsko mesto. Sarti je od Soluna je udaljen oko 140km, između mesta Vourvourou i Sikia.U poslednjih desetak godina otkrili su ga turisti i doprineli da mesto postane najbolja početna tačka za obilazak neverovatnih plaža Sitonije. Mesto je podeljeno na tri dela: stari Sarti, novi Sarti i Sarti Beach. U starom delu je skoncentirasano najviše sadržaja, tu je crkva, mali trg okružen prodavnicama, restoranima, suvenirnicama, poslastičarama… Stari deo je sada spojen sa novim delom te je tako prelaz iz jedan u drugi neprimetan, s tim sto je novi deo ipak malo mirniiji i pogodniji za one koji žele mir tokom noći i dana, a da opet svi sadžaji budu na dohvat ruke. Sarti beach je na kraju zaliva, na oko 2km udaljenosti od starog dela i on je savšen za sve koji žele biti nadomak svih dešavanja, ali izvan buke i gužve. Duž obale laganom šetnjom uz more za 10-ak minuta dolazi se iz Sarti Beach-a u stari deo. Blizina šumovitih brda i izolovanih uvala, kao i Soluna i čuvenih manastira, pružaju mogućnosti za bezbrojne izlete: biciklima, motorima, autobusima, brodovima ili ribarskim čamcima.

Toroni se nalazi na zapadnoj obali Sitonije, mesto gde možete da se prepustite miru i uživanju. Očekuje Vas 2 km duga peščana plaža i more prepoznatljive grčke lepote. Toroni Vam nudi idealnu priliku za porodični odmor. U letovalištu se nalazi nekoliko taverni u kojima možete da okusite specijalitete grčke nacionalne kuhinje. Naravno tu je i nekoliko odlično snabdevenih prodavnica u kojima možete pronaći sve ono što će Vaš boravak u apartmanima učiniti komfornijim.

Psakudija se nalazi na Sitoniji oko 80 kilometara od Soluna a dvadesetak od Nea Mudanje.Ima prelepu peščanu plažu, okružena je borovom šumom i pogodna je za miran i tih porodičan odmor. Mesto raspolaže sa velikim brojem vila sa apartmanima ali i hotelima. Iako je prilično mirna u blizini se nalaze Neos Marmaras i Nikiti gde mladi turisti mogu da potraže zabavu. Psakudija je malo i simpatično mestašce, idealno za odmor i kao baza za obilazak cele Sitonije.

Nikiti je mesto na severu grčkog poluostrva Sitonija, udaljen 98 kilometara od Soluna i oko 800 kilometara od Beograda. Nikiti je turistički i ekonomski centar regije čije je administrativno sedište Poligiros, i poslednjih nekoliko godina značajno je razvio svoj turistički potencijal. Mesto se proteže duž magistrale sa obe strane, iznad je staro naselje u kom uglavnom žive starosedeoci a ispod magistrale je turističko naselje sa apartmanima.Letovalište ima oko 3.000 stanovnika, a njegovo ime potiče od grčke reči Nikitas što na grčkom znači pobednik ili Nika boginja pobede.

Kalamitsi je malo mirno mesto za porodični odmor na samom jugu Sitonije. Idealno je za sve koji žele da svoj odmor provedu u potpuno opustajućem okruženju, na prelepoj peščanoj plažii daleko od buke, noćnog života. Ponuda taverni, kao i kafića uz plažu dovoljna je da Vam u letovalištu ništa neće nedostajati. Mesto ima dva mini-marketa za osnovno snabdevanje (jedan je u okviru Cavo kafića, a drugi u okviru kampa Porto Kalamitsi), kao i nekoliko taverni koje nude odličan izbor jela iz grčke kuhinje. U Kalamiciju možete probati i odličan giros. Prvi veliki super-market nalazi se u Sikiji, na nekoliko minuta vožnje od Kalamitsija. Blizina Sartija (15km) i Neos Marmarasa (30km) moći će da upotpune Vaš odmor ukoliko se zaželite noćnog života i letnje vreve. Iako Vam lepša plaža neće trebati, egzotične plaže u blizini se teško mogu obići za 10 dana odmora. Na plaži se nalaze beach barovi sa odličnom ponudom.

Pozovite nas