Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Jahorina

Jahorina, čuveni olimpijski centar, poznata  kao planinska lepotica Bosne i Hercegovine, spada u red najposećenijih planinskih centara u regionu. Sneg pada od kraja oktobra i na raspolaganju je skijašima sve do maja meseca, blizu 175 dana godišnje. Jahorina je poznata po svojoj specifičnoj klimi, jer je mesto gde se sudaraju tople mediteranske mase i hladne kontinentalne, što uslovljava veliki broj snežnih padavina. Ono što ovaj skijaški centar izdvaja, je svakako položaj u blizini glavnog grada BiH Sarajeva. Danas je Jahorina, miljenica skijaša iz regiona, zbog svojih staza, hotela sa domaćinskom atmosferom i nadasve dobrog provoda.Jahorina je planina koja pripada Dinarskom planinskom sistemu. Nalazi se u Bosni i Hercegovini i svojim geografskim položajem pripada dvema opštinama (Pale i Trnovo).Prosečna nadmorska visina joj je 1.916m a njen najviši vrh je Ogorjelica (1.916 m). Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog sniega za skijanje, pogodna klima, 20 km staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najljepše i najpoznatije skijaške centre.Jahorina je danas jedan od najvećih skijaških i zimskih turističkih centara na Balkanu. Svi ljubitelji zimskog soprta kao i prirodnog bogastva, upravo na ovoj zimskoj lepotici pronalaze svoj mir i iznova se zaljubljuju u ovu planinu.Ne propustite priliku da je posetite i da otkrijete njene čari kojima pleni kako zimi, tako i leti a svakako ne zaboravite da svoja skijaška iskustva oprobate na njenim stazama.Prostrani pašnjaci prekriveni snegom odlični su tereni za skijanje i sankanje, dok je sam planinski venac Jahorine na 1.600 metara izuzetno atraktivan za sve posetioce.Skijalište, sa preko 20 Km uređenih skijaških staza, nalazi se na visinama od 1200 do 1890 m/nv. Sistem žičara se sastoji od 2 šestoseda, 2 dvoseda, 8 ski liftova, 2 dečija ski lifta. Moguće je i noćno skijanje na osvetljenoj stazi.Takođe Jahorina raspolaže i sa izuzetno atraktivnim stazama, za profesionalne skijaše ili one koji imaju nezasitu glad za adrenalinom. Na ovim stazama se zahteva izuzetna pažnja, zbog velikog nagiba terena i ne preporučuju se neiskusnim skijašima ili borderima. Za one manje agresivne tu su idelne staze za rekreativno skijanje.Nordijski centar Dvorista nalazi se  na 4 km od centra Jahorine. Staze od 2,5 / 3,5 / 5 km su dodatno uredjene ove godine, kao i stadion sa startom i ciljem, te streliptem za biatlon. Fenomenalno kada ima snega. Nadamo se da će ljubitelji zimskih sportova na najbolji mogući način iskoristiti prednosti zimskog turizma Jahorine i da će njihov odmor biti upotpunjen kako samim sadržajem planine tako i lepotama kojima odiše. Nudimo Vam veliki izbor hotelskog smeštaja za Vaše idealno zimovanje na Jahorini.

 

 • Ski centar “OC Jahorina” nalazi se na nadmorskoj visini od 1300-1880 m.
 • Skijaška sezona traje od oktobra do maja.
 • Visoka skijaška sezona traje od sredine decembra do sredine aprila.

Staze po kategoriji težine:

 • plave staze – 1
 • crvene staze – 7
 • crne staze – 2

Gondola:
nema

Žičare i ski liftovi:

 • dvosed – 2
 • šestosed – 3
 • ski liftovi – 4

O uslovima kupovine, kao i cenama ski pass-a pogledajte na zvaničnom sajtu Olimpijskog centra Jahorina

LOKACIJA

Jahorina je od Beograda udaljena 267 km. Od Subotice, na severu zemlje, udaljena je 358 km dok je od Novog Sada udaljena 271 km. Od Niša, na istoku zemlje, udaljena je 377 km, dok je od Vranja na samom jugu udaljena 480 km. Na zapadu zemlje, od Čačka, daleko je svega 217 km.

Najbliža mesta su joj: Sarajevo (30 km), Visoko (59 km), Konjic (82 km).

Najbrži i najbolji put do Jahorine je korišćenjem auto puta Beograd-Obrenovac (A2), odakle se nakon isključenja kod Obrenovca nastavlja magistralnim pravcem ka Koceljevi i Osječini, gde se kasnije prelazi granični prelaz kod Ljubovije i nastavlja ka Bratuncu, Kravici, Pobudjama, Han Pijesku, Sokolcu, Palama, gde se nakon toga stiže do Jahorine.

ZANIMLJIVOSTI

Znamenitosti Jahorine se mogu podeliti na prirodne celine, kulturno-istorijske spomenike i manastire/crkve.
Prirodne celine:
– Rajska dolina
– Staza Poljice
– Staza Šator
– Staza Ogorjelica I
– Staza Ogorjelica II
– Staza Rajska dolina
– Staza Olimpijski slalom
– Olimpijski veleslalom
– Staza Olimpijski spust
– Staza Prača

Kulturno-istorijski spomenici:
– Gradska vjećnica, Sarajevo
– Bijela tabija, Sarajevo
– Olimpijski kompleks
– Baščaršija, Sarajevo
– Muzej Gavrila Principa, Sarajevo

Crkve/Manastiri:
– Saborna crkva, Sarajevo
– Begova dzamija, Sarajevo
– Katedrala Srca Isusova u Sarajevu
– Bijela džamija, Sarajevo
– Baščaršijska džamija

 • Sarajevo
 • Mostar
 • Andrićgrad – Višegrad

Jahorina je poznat po odličnom provodu za uslove planinskog skijaškog centra. U toku dana i nakon skijanja možete uživati u kafićima, barovima, klubovima i restoranima do jutarnjih časova.

Preporučujemo za mlade skijaše, kao i za porodice sa decom zbog brojnih dečijih sadržaja. Svakako prednost skijaškog centra Jahorina je blizina grada Sarajeva, gde se takođe možete odlično provesti.

Pozovite nas