Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Egipat letovanje

Dom jedne od najstarijih i najuticajnijih civilizacija na planeti, Egipat je bogatstvo istorije i kulture. Iz glavnog grada Kaira, do delte Nila, u zemlji se nalaze ikonične antičke znamenitosti, uključujući piramide iz Gize i hramove Abu Simbela. Pored toga, Egipatsko Crveno more nudi puno mogućnosti za opuštanje, plivanje i ronjenje na nekim od najnevernijih koralnih grebena na svetu.

Egipat zauzima severoistočni ugao afričkog kontinenta. Na granici je Mediteran na severu i Crveno more na istoku. Ona deli kopnene granice sa pojasom Gaze, Izraelom, Libijom i Sudanom, a uključuje i Sinajski poluostrvo. Ova druga premošćava jaz između Afrike i Azije.

Egipat ima ukupnu površinu od preko 386.600 kvadratnih kilometara / milion kvadratnih kilometara. Za razliku od toga, to je približno dva puta veća od Španije i tri puta veće od Novog Meksika. Glavni grad Egipta je Kairo .

Službeni jezik Egipta je Moderni standard Arapski. Egipatski arapski jezik je lingua franca, dok obrazovne klase često govore engleski ili francuski. Islam je dominantna religija u Egiptu, koja čini 90% stanovništva. Sunni je najpopularnija denominacija među muslimanima.

Hrišćani predstavljaju preostalih 10% stanovništva, dok je Koptski pravoslavac primarna denominacija.

Egipat ima pustinjsku klimu, i kao takvo egipatsko vreme je uglavnom toplo i sunčano tokom cele godine. Tokom zime (od novembra do januara) temperature su mnogo blaže, dok se letovi mogu naduvati sa temperaturama iznad 104ºF / 40ºC. Padavina je rijetka u pustinji, iako Kairo i Delta Delta vide zimu. Vremenski momenat, najbolje vrijeme za putovanje u Egipat je od oktobra do aprila, kada su temperature najprikladnije. Međutim, jun i septembar su dobra vremena za putovanja van sezonskih akcija na putovanjima i smeštaju – ali pripremite se za visoku toplotu i vlagu. Ako putujete do Crvenog mora, obalni vetrovi čine toplinu podnošljivim čak i tokom leta (od jula do avgusta).

Piramide iz Gize nalaze se nedaleko od Kaira, piramide iz Gize su vjerovatno najpoznatiji od drevnih znamenitosti Egipta . Na sajtu se nalazi ikona Sphinx i tri odvojena kompleksa piramida, od kojih svaka sadrži grobnicu drugog faraona. Najveća od tri, Velika piramida, najstarija je od Sedam čuda Drevnog sveta. To je jedini koji još uvek stoji.

Često se naziva najveći svetski muzej na otvorenom, grad Luksor izgrađen je na mestu drevne prestonice Thebes. U njoj se nalaze dva najimpresivnija hramska kompleksa Egipta – Karnak i Luksor. Na suprotnoj obali Nila leži dolina kraljeva i dolina kraljeva, gde su sahranjeni drevni kraljevi. Najpoznatija, nekropola obuhvata grob Tutankamuna

Šarm El Šeik

Šarm El Šeik

Šarm El Šeik je najbliža destinacija Evropi gde možete da se sunčate, ronite na neverovatnim koralnim grebenima i uživate u moru kad god Vam je...

read more
Hurgada Leto 2022

Hurgada Leto 2022

Hurgada je grad na Crvenom moru u Egiptu. To je jedan od glavnih turističkih centara zemlje koji se nalazi na obali Crvenog mora. Hurgada je...

read more

Pozovite nas