Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Malo više o Jerisosu :

 

Jerisos apartmanski smeštaj Leto. Jerisos je veoma popularno mesto za odmor u toku letnje sezone, koja traje od juna meseca do kraja septembra. Ono po čemu je Jerisos poznat, su ribari i odlične taverne sa svežom morskom ribom. Plaže Jerisosa su duge, peščane i zlatne boje. Gradska plaža u Jerisosu je prostrana i prekrivena mešavinom krupnog peska i sitnog šljunka. Izuzetno je čista kako sama plaža, tako i more, pa je zato i nosilac Plave Zastavice. Tu su i tuševi, nekoliko plažnih barova i mnogo slobodnog prostora na kome možete postaviti sopstvenu opremu. Na ovoj plaži nećete zateći gužvu u bilo kom periodu. Inače, za plaže u ovoj oblasti je karakteristično to što po njima nisu načičkani redovi ležaljki i ugostiteljski objekti jedan uz drugi. Uglavnom ćete naići na tek poneki bar i mnogo praznog prostora koji omogućava nešto autentičniji doživljaj, mirniju atmosferu i lepše pejzaže. Danas broji oko 3000 stanovnika. Ovo je pre svega porodično mesto za odmor i one koji vole miran odmor. Jerisos pruža sve ono što turista od Grčke očekuje. Jerisos apartmanski smeštaj Leto  – Grčka-Atos, veliki izbor smeštaja u blizini plaže.

Plaže:

Plaža Jerisosa je nosilac prestižnog priznanja za čistoću plaža, kvalitet vode i brigu o prirodnom okruženju – poznatog kao “plava zastava” (Blue Flag). Ovo priznanje Jerisosu pripada od 2006. godine do danas, a dodeljuje se za svaku godinu. Na Atosu postoje još osam lokacija sa plažama koje nose ovo prestižno priznanje: Nea Roda, Stratoni i plaže u blizini Uranopolisa (Camping Ouranopoli i plaža u blizini hotela Eagles Palace Hotel & Spa) i na ostrvu Amuljani.

Provod

Jerisos je pre svega mesto za miran i opuštajući odmor, često mu daju epitet romantičnog mesta. Ali to nikako ne znači da nema mesta gde možete upotpuniti svoje vreme, naprotiv. Nekoliko barova u gradu i na plaži su veoma dobar izbor. U Jerisosu se možete provesti i u disko klubu. Na samom šetalištu pored mora je i nekoliko restorana, koji služe svežu morsku ribu od ribara iz Jerisosa. Treba napomenuti da je riba iz voda oko Atosa jedna od najcenjenijih u celoj Grčkoj. Stanovnici Jerisosa vrlo često organizuju lokalne festivale. Kulturni centar Jerisosa je ponos celog Atosa, sagradjen je 2004. i čine ga galerija sa postavkom slika uglavnom o Atosu i 3D bioskop u kojem se prikazuju filmovi o Svetoj Gori i morskom svetu Egejskog mora u 3D tehnologiji.

Istorija Jerisosa

Jerisos je staro mesto, nastalo još u 7. veku pre nove ere. Bio je poznat po imenu Akantos i imao je veoma važnu ulogu u ondašnjem životu stare Makedonije. Naselili su ga doseljenici sa Grčkog ostrva Andros (Kikladska ostrva). Istorijski, stanovnici starog Akantosa, poznati su kao graditelji Kserksovog kanala u doba grčko-persijskih ratova. Naime, Kserks je bio persijski vladar i pod njegovom naredbom 480 godine pre nove ere napravljen je jedan od najznačajnijih graditeljskih poduhvata tog vremena na Halkidikiju. Kserksov kanal spajao je dva zaliva sa dve strane Atosa, kako bi brodovi izbegli opasnu plovidbu oko Atosa. Zbog ovog poduhvata stanovnici Akantosa su bili bogato nagradjeni. Detaljan opis ovog kanala dao je Herodot, a kasnije i čuveni istoričar Tukidid. Nakon rata ova oblast pripojena je Delskom savezu. Sledeći značajan period istorije Jerisosa je dolazak Rimljana. Rimljani su ga 168 godine pre nove ere potpuno uništili i spalili, da bi nakon toga podigli novo naselje i naselili rimske legionare. Akantos od tada nosi ime Ericius, a Vizantinci su mu dali današnje ime Jerisos. Sledeći vladari Jerisosa, bili su Turci, koji ga osvajaju 1425. i u njihovim rukama je sve do oslobadjanja i pripajanja Grčkoj 1821. Snažan zemljotres desio se u ovom delu Grčke i tada je u Jerisosu poginula 121 osoba. Ovo mesto oduvek je bilo poznato po ribarima, vinu, brodograditeljima i graditeljima. Tako su i stanovnici Jerisosa poznati kao jedni od glavnih neimara na Svetoj Gori, stari brodovi od borovog drveta, mogu se i danas videti u luci Jerisosa.

Autom do Jerisosa

Kako stići do Jerisosa

Automobilom – Automobilom – Do Jerisosa se lako stiže autoputem ka Solunu i dalje ka zapadu i gradu Kavala. Udaljenost od Beograda je 745 km i 8 sati vožnje, od Niša 514 km i 6 sati vožnje.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Jerisos u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom – Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom ili privatnim transferom do Jerisosa.

Da li ste znali ?

U selu Arnaia možete doživeti stotu. Ovo mesto je poznato po izuzetnom položaju sa prelepim pogledom i po svojim stanovnicima koji doživljavaju duboku starost i preko 100 godina. Ovo selo nalazi se na 40 km od Jerisosa severozapadno.

Aristotel je rodjen u mestu Stagira, gde se nalazi i Aristotelov park. Stagira je udaljena 24 km od Jerisosa.

Kasandra rudnici sa halkidikija na potezu od mesta Olimpiada do Jerisosa, bogati su bakrom, cinkom, srebrom i zlatom. Rudnici se prostiru na površini od 200 hiljada kvadratnih metara. U vreme Aleksandra Velikog bili su veoma značajni snabdevači njegove vojske.

Sveta Gora je jedina autonomna monaška država i pod patronatom je države Grčke.

Pozovite nas