Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Lutra

Lutra je kažu Halkidiki kakav je nekad bio, generalno to važi za sva mesta na jugoistočnoj strani poluostrva Kasandra. Mesta su mala, mirna sa prelepim prirodnim okruženjem, stanovništvo je neopterećeno turistima, bave se ribolovom, pčelarstvom i gaje masline, pravi mediteranski način života. Lutra je poznata po svojim termo-mineralnim izvorima, pa je od skoro promovisana u spa destinaciju otvaranjem hotela koji nudi sve spa sadržaje. Lutra apartmani leto.

ZA AKTUELNE POPUSTE I SPECIJALNE PONUDE ZA LUTRU BUDITE SLOBODNI DA NAS POZOVETE ILI NAM POŠALJITE UPIT!

Više informacija o Lutri :

 

Plaže:

Plaža u Loutri i u neposrednoj blizini su peščane u kombinaciji sa kamenom. Karakteriše ih zaleđe bogato borovinom. Ovde apsolutno nema gužve.

Provod

Loutra je mesto za pravi odmor bez gužve. Mesta za izlazak osim par barova i restorana, nema.

Sastoji se od jedne glavne ulice dužine oko 400m, gde je par taverni, riblji restorani ( narocito poznati Stasa I Kapetanios), girosa,  jedan supermarket i jedan kiosk. Paralelno se, u ulici ispod, nalaze tri taverne (najpoznatiji Busola, sa suncobranima i ležaljkama) koji su preuzeli održavanje Gradske plaže (svakodnevno čiste travu iz mora na tih 200-300m, prosejavaju kamenje, zaravnjuju pesak). Zbog cistoce, plaza svake godine dobija Plavu zastavu za cistocu Evropske unije.

Ovo malo mesto nosi naziv po grčkoj reči „Loutro“ što u prevodu znači kupanje, banjanje. Ima izuzetan geografski položaj, jer je praktično banja na moru i pruža se duž malog zaliva. Klima je izuzetno prijatna zahvaljujuci kombinaciji velkih povrsina borove sume, kristalno cistog mora. Ova lokacija je idealna za plivanje, ribolov, sportove u vodi i šetnju kroz borovu šumu. U blizini se nalaze  I stara seoca koja su jako atraktivna za turiste. Jedno od njih je Agia Paraskeva koje se nalazi 5 km od Lutre. U seocetu Agia Paraskevi nalazi se mnogo malih, živopisnih taverni ( jedna od najpoznaijih je Arhontiki )gde možete probati izvanredne specijalitete tradicionalne grčke kuhinje, uz domaći uzo ili cipuro (grcka rakija). Bele kuće, cvetne leje, uske ulice, seoski trg i mir koji vlada selom, definitivno će vas vratiti u neka prošla vremena. Do sela vas iz Lutre vodi krivudav put sa kojeg se na nekim mestima pruža fantastičan pogled na more sa obe strane.  Mesto je dobilo ime po istoimenoj crkvi koja se nalazi na periferiji sela. Agia (Sveta-Svetica) kako je meštani zovu, ima veliku istorijsku tradiciju i tri puta su je uništavali Turski osvajači, a zadnji put 1821. godine.

Loutra je napoznatija po banji, koja je popularno nazvana Spa . Spa centar je smešten na brdu sa koga se pruža predivan pogled na more. Voda je pogodna za lečenje oboljenja kostiju i zglobova, mišića, reumatoidnog artritisa, spondilitisa, mijalgije, starih preloma kostiju, kao i za probleme sa kožom, kao što su seboreični dermatitis, psorijaza, akne i ekcemi, i najzad, za ginekološka i urinarna oboljenja. Ne preporučuje se osobama sa visokim krvnim pritiskom i srčanim oboljenjima. Voda iz banje nije za piće. Po preporuci lekara, za organizam je dobro da se ostane u bazenu 10min, a maksimum je 20min, i cena je oko 6 eura. Postoje i masaže koje kostaju izmedju 15-50 eura . Odlazak u banju se  preporučuje uz terapiju 2 puta godišnje po desetak dana…Prvih godina bio je to samo mali centar sa dve sobe, da bi 2.000 godine bila sagrađena nova moderna zgrada, sa dva bazena, unutrašnjim i spoljašnjim, deset individualnih kadi sa lekovitom vodom čija je temperatura 34,5 stepeni Celzijusa. Pored toga, centar ima saunu, tursko kupatilo, tuševe, džakuzi (grupni i individualni).Iza banje ima puteljak koji vodi do jedne male uvale – sljunkovite plaze.Ukoliko je neko raspolozen moze stenama da se popne do prirodnog bazena sa sumpornom vodom koji su nalazi u pecini na stenama.

Istorija Loutre
Autom do Lutre

Kako stići do Lutre

Automobilom – Do Loutre se stiže autoputem prema Solunu odakle se put nastavlja ka jugu i mestu Nea Moudania, pratite odvajanje za Kasandru, sve do mesta nea Fokea, gde se put odvaja ka zapadnoj strani poluostrva i mesta Nea Skioni, nakon kojeg stižete u Loutru. Udaljenost od Beograda je 770 km i 8h40min vožnje, od Niša 550 km i 6h40min.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Loutru u organizaciji turističke agencije Sani Tours.

Avionom – Redovnom avio linijom od Beograda do Soluna. Privatni transfer do Loutre.

Da li ste znali ?
Pozovite nas