Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 | 065 920 90 98

Asprovalta

Asprovalta je veliko i lepo letovalište koje se nalazi neposredno na obali severnog dela zaliva Strimonikos, u regiji Soluna, udaljeno od ovog grada oko 80 km. Od atraktivnog prirodnog ambijenta i odlične povezanosti dobrim putevima, preko brojnih smeštajnih kapaciteta, restorana, taverni, klubova i kafića, pa sve do prodavnica, marketa, banaka i apoteka – stiču se razlozi za ocenu da Asprovalta sa pravom spada u najpopularnija letovališta severne Grčke. Asprovalta apartmani leto.

ZA AKTUELNE POPUSTE I SPECIJALNE PONUDE BUDITE SLOBODNI DA NAS POZOVETE ILI NAM POŠALJITE UPIT!

Više informacija o Asprovalti :

 

Plaže:

Kada je u pitanju Asprovalta, na raspolaganju vam je prelepa plaža duga 3 km i široka 200 m. Na njoj je pesak beo i sitan. Nikada nema gužve i nudi sve što vam je potrebno za zabavu i odmor, od barova na plaži do svih vrsta sportova na vodi. Sve ovo stvara jednu vrlo privatnu atmosferu i osećaj da je more samo vaše. Ukoliko vam dosadi, možete prošetati do obližnjeg letovališta Nea Vrasna, koje je udaljeno samo 500 m. Tamo se nalazi prelepa 2,5 km duga i 200 m široka plaža.

Provod

Noćni život je aktivan u barovima na plaži koji organizuju žurke. Slična situacija je i u obližnjem mestu Nea Vrasna i na Stavrosu. Tamo možete uživati velikom broju ribljih restorana i kafića. Asprovalta je ipak relativno mirno mesto. Pogodno je za porodice i za mlađe ljude koji vole da se dobro provedu, ali bez velike presije pred izlazak i forsiranja lude zabave. Čak i kad su u pitanju oni koji vole da se zabavljaju, Asprovelta je idealna za staloženije duše. Ukoliko ste raspoloženi za burniji noćni život, odvezite se do 80 km udaljenog Soluna, gde je bolja ponuda.

Istorija Asprovalte

Selo Aspri Valta izgrađena u ranom 16. veka, na jugu ivici planine Kerdillia, daleko od obale mora. Prema dokumentima iz tog vremena, nađenih u arhivu manastira Simonos Petra, oblast je bila prekrivena šumom, sto je predstavljalo izuzetno opasana teren jer gusta vegetacija obezbeđivala idealno skrovište za odmetnike. Zato je manastir jasno odlučio da očisti područje i izgrađeno selo. U vreme turske dominacije, mnoge turske porodice nastanile su se u selu, čije ime promenjeno u Geni Makale. Posle oslobođenja, selo su napuste i nekoliko grčkih porodica, koji su se naselili u blizini mora, na području današnje Asprovalte. U septembru 1923, oko 54 izbegličkih porodica preselila u Asprovaltu iz Renkioi sela, koje se nalazilo nedaleko od čuvenog antičkog grada Troje, u oblasti Dardaneli, u današnjoj Turskoj, nakon nemira što su se zbili 1922. Prvi pisani trag Asprovalta pojavljuje se u 1929. Danas je Asprovalta jedana od mesta Agios Georgios okruga. Turistički razvoj Asprovalte je počeo ranih 60-tih godina, dok je pocetkom 70-tih poceo pravi procvat mesta usled velikog rasta infrastrukture sto je dovelo od 12.000 današnjih hotela, vila apartmana… Velike plaže, svetlo-zeleno planinsko zaledje, arheološka i verske blaga, zajedno sa najnovijim turističkim kretanjima komponuju Asprovaltin je današnji izgled.

Autom do Asprovalte

Kako stići do Asprovalte

Automobilom – Do Asprovalte se lako stiže autoputem prema Solunu odakle se put nastavlja ka Asprovalti. Udaljenost od Beograda je 704 km i 7 sati i 25 minuta vožnje, od Niša 484 km i 5 sati i 25 minuta.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Asprovaltu u organizaciji turističke agencije Sani Tours.

Avionom – Redovnom avio linijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom ili privatnim transferom do Asprovalte.

Da li ste znali ?

U selu Arnaia možete doživeti stotu. Ovo mesto je poznato po izuzetnom položaju sa prelepim pogledom i po svojim stanovnicima koji doživljavaju duboku starost i preko 100 godina. Ovo selo nalazi se na 40 km od Jerisosa severozapadno.

Aristotel je rodjen u mestu Stagira, gde se nalazi i Aristotelov park. Stagira je udaljena 24 km od Jerisosa.

Kasandra rudnici sa halkidikija na potezu od mesta Olimpiada do Jerisosa, bogati su bakrom, cinkom, srebrom i zlatom. Rudnici se prostiru na površini od 200 hiljada kvadratnih metara. U vreme Aleksandra Velikog bili su veoma značajni snabdevači njegove vojske.

Sveta Gora je jedina autonomna monaška država i pod patronatom je države Grčke.

Pozovite nas