Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Informacije o Neos Marmarasu :

 

Neos Marmaras apartmani Leto 2024. Neos Marmaras je veoma popularno mesto za odmor nalazi se na Halkidikiju, na Sitoniji. Letnja sezona traje od polovine maja meseca do kraja septembra. Poznat je po zelenom zaledju borovih šuma, kristalno čistom moru i besprekornim plažama, koje se ubrajaju u najlepše plaže u Grčkoj. Mesto danas broji oko 3000 stanovnika, a u toku sezone broj se popne na 20.000. Neos Marmaras je kosmopolitsko mesto koje može da zadovolji potrebe kako porodica sa decom, tako i mladih željnih provoda… morsko utočište za sve. Poseban kuriozitet mesta je jedno od najluksuznijih hotelskih resorta Grčke – Porto Carras sa velikom marino za jahte. Nalazi na samoj sredini zapadne strane Sitonije, 767km od Beograda. Simpatično raspoređen na tri okolna brda ovaj grad je centar dešavanja na Sitoniji, pa ovde svi mogu da pronađu nešto po svom ukusu, bilo da se radi o zabavi, gastronomiji, luksuzu, plažama…Letovalište  su osnovale izbeglice sa turskog ostrva Marmaras u blizini Istanbula. Do sedamdesetih godina prošlog veka glavna ekonomska aktivnost je bila poljoprivreda, ali sa otvaranjem luksuznog kompleska Porto Karras, mnogi su se okrenuli novoj prilici – turizmu. Danas ovo letovalište nudi zaista velik izbor odličnog smeštaja – od onog superluksuznog pa sve do ekonomičnih varijanti, kako unutar grada, tako i u bližem okruženju. Isto se odnosi i na snabdevanje namirnicama jer ovde imate nekoliko supermarketa i manjih prodavnica. Izbor taverni, restorana, kafića, poslastičara, brze hrane je skoro neograničen. Neos Marmaras apartmani leto 2024 –  veoma popularan među srpskim turistima, pored toga što ćete nailaziti na mnogo naših ljudi, nemojte se iznenaditi ako vas konobar ili prodavac usluže na srpskom. Grad ima onaj šmek pravog primorskog mesta. Tu su taverne i šetalište uz more, marina uvek puna jahti, brodića i čamaca, grad prepun cveća koje žudi za mnogo sunca i zato uspeva samo na ovakvim mestima. Zbog toga što se nalazi na brdovitom terenu kaskadno je raspoređen tako da se sa obale pruža sjajan pogled na kuće u čistim bojama.

Neos Marmaras apartmani Leto 2024 – Gradska plaža je tipična gradska plaža, sa svim svojim manama i prednostima, ali je svakako iznad proseka što se tiče gradskih plaža, bar po našem mišljenju. Peščana je, sa plićakom, postepenom dubinom i prirodnim hladom. Ima dosta kafića i restorana na njoj, ali i dosta prostora za posetioce sa svojom opremom. Možda najveći nedostatak jeste što se nalazi na najjužnijem delu grada, pa oni turisti koji su smešteni na severu imaju dosta da hodaju do nje.

Na severu je Paradisos plaža, koja je takođe lepa i peščana, sa manje gužve nego gradska pa u odnosu na lokaciju smeštaja možete birati gde ćete se kupati. Ipak najbolja je kombinacija ovde doći automobilom ili iznajmiti neko prevozno sredstvo, i obići zaista veliki broj plaža u okolini, luksuzni Porto Karras, a zašto da ne i ostatak poluostrva. U neposrednoj blizini možete pronaći Kohi plažu (trendi i prilično skupu), superpopularna Lagomandra, kilometarska i neobična Elia, lako dostupna Paradisos, kao i mnogo malih plaža ili skrivenih uvala. Malo južnije od Neos Marmarasa nalazi se i ostrvo Kelifos, koje kada se gleda sa obale izgleda kao kornjača. Inspiracija za brojne fotografije, posebno u večernjim časovima kada imate utisak da jedna ogromna, mirna i stara kornjača plovi polako ka otvorenom moru 🙂 Neos Marmaras je svakako jedna od najboljih destinacija na Sitoniji, bilo kao baza za dalje istraživanje ili kao jedina lokacija za one “statičnije”.

 

Plaže:

Izbor plaža na Sitoniji je prosto neverovatan, od peščanih do šljunkovitih i stenovitih, svaka od njih je priča za sebe. Sitonija je najzelenije poluostrvo Halkidikija, mirisi borovine šire se svim plažama. More je prozirno tirkizne boje. Za plaže u Neos Marmarasu, možemo reći da nema izuzetka, sve su prelepe i ispuniće očekivanja i najzahtevnijih turista. Glavna plaža, nalazi se tik uz naselje i prostire se sve do ekskluzivnog hotelskog kompleksa Porto Carras sa sopstvenom plažom. Dalje pored marine hotela, nastavlja se privatna plaža Kohi. Severno od naselja locirana je jedna od najpopularniji plaža – Paradiso. Dalje ka severu nailazite na neopisivo lepu plažu – Lagomandra. Sitonija je stvarno neodoljiva riznica najlepših plaža Grčke, te ih možete posetiti širom poluostrva: Nikiti, Tristinika, Kalamitsi, Kriaritsi, Sarti, Armenistis, Vourvourou i Ormos Panagias, samo su neke od njih.

Provod

Neos Marmaras je mesto kosmopolitskog duha i gostoprimljiv je za sve posetioce, spram toga i ponuda mesta za opuštanje i provod je velika. Na plažama Neos Marmarasa možete uživati u barovima isto kao i u gradu. Ono što je sigurno je da je ovo najživlje mesto Sitonije, koje u svakom slučaju ne smeta ni onima koji žele miran odmor. Za razliku od okolnih naselja, Neos Marmaras nudi dobar noćni provod u nekom od barova i kafića, a danju možete uživati centralnim ulicama sa velikim brojem trgovinskih radnji, restorana, taverni, picerija, barova.

Istorija Neos Marmarasa

Neos Marmaras nema dugu istoriju, iako podseća na neke stare gradove pre svega zbog svog položaja i kolorita. Mesto su naseleli stanovnici ostrva Marmara, koje se nalazi u Turskoj u sred Mramornog mora, nadomak Istanbula. Ovo ostrvo je bilo poznato po mermeru, koji i danas krasi čuvenu Aja Sofiju u Istanbulu. Upravo je mermer poreklo naziva Neos Marmarasa. Naime, 1922. godine desila se velika razmena stanovništva izmedju Grčke i Turske, mnogi Grci, tada stanovnici Turske tada su se naselili u severnoj Grčkoj. Područje današnjeg Neos Marmarasa odabrali su ostrvljani. Život doseljenika nije bio lak, bolesti, hladnoća tokom zime i glad pratili su ih dugo. Jedini način da dodju do recimo Soluna je bio morski put, kopneni put nije postojao. Nekadašnji ostrvljani došli su u potpunu pustoš, svojim čamcima santala, crveno-bele boje. Takav čamac se i danas može videti u centru Neos Marmarasa. Polako su gradili novo naselje, otvorili školu i crkvu Arhangela Velikog, koja je sagradjena 1937. godine. Prvi asfaltni put koji je mesto spojio sa Nikitijem i dalje sa Solunom, otvoren je 1952. godine. Pravi turistički procvat Neos Marmaras doživljava od 60-tih godina kada je izgradjen najveći hotelski kompleks u Grčkoj Porto Carras. Svojim brzim napretkom, Neos Marmaras je postao magnet za stanovništvo okolnih sela, tako da je broj stanovnika u porastu. Danas je ovo mesto pravi raj za život i odmor.

Autom do Neos Marmarasa

Kako stići do Neos Marmarasa

Automobilom – Do Neos Marmarasa se lako stiže autoputem ka Solunu i dalje ka jugu i Nea Mudanji, gde se put odvaja za poluostrvo Sitonija. Udaljenost od Beograda je 761 km i 9 sati vožnje, od Niša 531 km i 7 sati vožnje.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Neos Marmaras u organizaciji turističke agencije Sani Tours.

Avionom – Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom ili privatnim transferom do Neos Marmarasa.

Da li ste znali ?
Pozovite nas