Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Stavros

Stavros apartmani leto. Stavros je veoma popularno mesto za odmor u toku letnje sezone, koja traje od polovine Maja meseca do kraja Septembra. Stavros izdvaja položaj koji ga čine veoma primamljivom turističkom destinacijom. Jedna od najlepših peščanih plaža Grčke duga 10 km povezuje Stavros sa Nea Vrasnom i Asprovaltom, čineći ovaj deo Egejskog mora veoma zanimljivim. Mesto danas broji oko 4000 stanovnika, a u toku sezone broj mnogo veći. Stavros je mesto idealno za porodice sa decom, jer je more veoma toplo, a plaža je idealna za decu. Ono što je prednost ovog letovališta je svakako blizina dva najlepša grada severne Grčke, Soluna i Kavale, te ga nazivaju i centrom cele regije. Strimonski zaliv na čijem samom početku se smestilo ovo idilično mesto, nazivaju i draguljem Grčke Makedonije. Stavros apartmani leto 2024.

ZA AKTUELNE POPUSTE I SPECIJALNE PONUDE BUDITE SLOBODNI DA NAS POZOVETE ILI NAM POŠALJITE UPIT!

Više informacija o Stavrosu :

 

Plaže:

Plažu Strimonskog zalivaju nazivaju draguljem grčke Makedonije, jer je jedna od najdužih i najlepših plaža Grčke. U okolini Stavrosa nalaze se 3 dobro organizovane peščane plaže. Prva je Milies, odmah pored Stavrosa u pravcu mesta Olimpiada. Plaža je ima karakterističan zlatni pesak sa stenjem na krajevima plaže, što joj daje začin divljine. Nalazi se u podnožju planine Holomontas i duga je 2 km. Druga plaža zove se Platania i pravi je magnet za turiste. Ovu plažu nadkriljuju stogodišnji platani u čijoj hladovini uživaju mnogobrojni posetioci. Ova plaža je odlično organizovana sa dodatnim sportskim sadržajem terena za košarku i odbojku. Najmladji mogu da uživaju u igralištu za decu. Treća plaža Stavrosa je plaža Rihio, koja je dobila ime po Rihios koja se ovde uliva u Strimonski zaliv. Poznata je po glatkom pesku i izuzetnom pogledu na stari Stavros. Nalazi se na ulasku u mesto i duga je 1 km.

Paralia Vrasna je sledeća plaža pored Stavrosa u pravcu mesta Nea Vrasna. Plaža je duga 3 km, peščana je i idealna je za one koji vole da surfuju, jer je zbog morfologije morskog dna, poznata po velikim talasima.

Sledeća peščana plaža je 4 km duga i nalazi se u mestu Nea Vrasna, poznata je po tome što je voda nedaleko od obale velike dubine. U toku avgusta meseca, popularan je odlazak u Nea Vrasnu da bi se posmatrao pun mesec koji ovde pruža zadivljujući prizor.

Nakon Ne Vrasne, sledi Asprovalta, koja je poznata po svojoj 7 km dugoj peščanoj plaži. Dugo uredjeno šetalište pored plaže je ono čime se Asprovalta ponosi. Ovo mesto popularno je i zbog šampionata Grčke u odbojci na pesku, koje se ovde održava.

Manje plaže sa više prizvuka divljine nalaze se ka mestu Olimpiada i poluostrvu Atos.

Provod

Stavros je mesto za miran odmor, ali nudi za svakoga po nešto. Preko dana su aktuelni barovi pored plaža i sportski tereni sa dečijim igralištem. U večernjim časovima pune se restorani i barovi. Stavros ima tu sreću da se nalazi u blizini Nea Vrasne i Asprovalte koji imaju popularne barova i noćne klubove koji rade u večernjim časovima. U Stavrosu je popularna i glavna ulica koja je puna radnji, koje večernju šetnju čine zanimljivijom.

Istorija Stavrosa

Sam Stavros nema dugu istoriju. Istorijski podaci vezuju se za 1922. godinu kada su Grci iz Turske bili proterani van granica te zemlje. Mnogi “turski” Grci, tada su našli svoja utočišta i osnovali mnoga naselja u severnoj Grčkoj. Tako su i područje današnjeg Stavrosa odabrali stanovnici turskog naselja Katirli, koje se nalazilo na istočnoj strani moreuza Dardaneli. Stanovništvo Katirlija bilo je dobrostojeće, jer su ga činili uglavnom trgovci i većina njih je imalo i drugu kuću u Istanbulu koji je bio blizu. Iz Katirlija je došlo oko 400 porodica. Doseljenicima nije bilo lako, čekao ih je težak život, a svoja zanimanja bili su prinudjeni da promene i da se orijentišu na prirodne izvore kojim su raspolagali, a tada su to bili riba i drvo, te su stanovnici Stavrosa bili poznati kao dobri ribari i drvodelje. Inače današnje područje Stavrosa nalazi se na Rimskoj ruti Via Egnatia, koja je povezivala albanski Drač i ondašnji Vizantion, danšnji Istanbul. U blizini Stavrosa postoje ostaci zamka Rentina, koji je služio kao utvrda za čuvanje rimskog puta, sagradjen je u 4. veku.

Autom do Stavrosa

Kako stići do Stavrosa

Automobilom – Do Stavrosa se lako stiže autoputem ka Solunu i dalje autoputem ka istoku i mestu Kavala. Nakon poluostrva Halkidiki, prati se izlaz za Nea Vrasnu, a potom za Stavros. Udaljenost od Beograda je 704 km i 8 sati vožnje, od Niša 473 km i 6 sati vožnje.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Stavros u organizaciji turističke agencije Sani Tours.

Avionom – Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom ili privatnim transferom do Stavrosa.

Da li ste znali ?

Stavros se može pohvaliti sa tri plaže, koje nose prestižno priznanje “plava zastava” (Blue Flag) – gradska plaža, plaža Rihios, plaža Milies i plaža Platania.

Reka Rihios spada u najstarije reke Grčke, a služi kao kanal izmedju jezera Volvi i Strimonskog Zaliva.

Jezero Volvi i Koronia su dva jezera koja su pre velikog seizmičkog pomeranja tla, činila jedno ogromno jezero koje je Halkidiki odvajalo od ostatka kopna severne Grčke. Ova dva jezera su stecište brojnih primeraka flore i faune i pod zaštitom su kao prirodni rezervati od izuzetnog značaja.

Pozovite nas