Sivota je čarobno mesto koje ima sve što današnji turista očekuje od svog odmora. Sivota se nalazi između Igumenice i Parge u prelepom zalivu spram arhipelaga malih Jonskih ostrva. Mesto je pozicionirano u amfiteatru okrenutom ka moru, tako da je pogled neopisivo lep. Ovaj deo Grčke odlikuju zelenilo i prelepi predeli. Poznato je da nautičari uvek odaberu mesto za svoje marine na najlepšim mestima svetskih mora, a upravo jedno takvo nalazi se i u Sivoti.

Sivota se pominje još u doba Aleksandra Velikog, ali prvi značajniji pomen je vezan za pomorsku bitku između Krfljana i Korinćana u 5. veku, upravo na ovom mestu. Sivota je dosta dugo bila pod vlašću Vizantije, kasnije despotovine Epir i turskom vlašću. Nakon 500 godina vladavine Otomanskog carstva, nezavisnost stiče 1913. nakon Balkanskih ratova i pripada Grčkoj.

Sivota je mesto gde se uživa u tradicionalnim restoranima i grčkoj kuhinji, posebno u morskim plodovima, a za mlađu populaciju tu su noćni barovi.

Automobilom – Do Sivote se stiže autoputem prema Solunu odakle se put nastavlja ka zapadu i mestu Igumenica, gde se odvajate ka ka jugu ka Sivoti. Udaljenost od Beograda je 947 km i 10 sati vožnje, od Niša 728 km i 8 sati.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Sivotu u organizaciji turističke agencije Sani Tours.

Avionom – Do Sivote možete stići direktnom čarter linijom do Krfa ili Soluna, odakle se organizuje privatni transfer.