Staze na Kopaoniku – 10 najpoznatijih staza na Kopaoniku 2021o

Kad pomislimo na Kopaonik, mislimo skijanje. Mnogi su baš svoje prve skijaške korake i započeli na našoj Srebrnoj lepotici. Zbog svoje popularnosti medju domaćim i stranim turistima, Kopaonik je postao veoma tražena destinacija i u zemljama regiona. Uvodjenjem veštačkog osnežavanja staza, privukao je još više posetilaca iz naše zemlje a i iz inostranstva, jer se sezona skijanja produžava ali i ranije počinje. Staze na Kopaoniku su mnogobrojne i označene su bojama od plavih koje su najblaže do crnih koje su najteže. Takodje turisti mogu da uživaju i u noćnom skijanju, koje je sve popularnije.

Svakako ima za svakoga po nešto. Staze “Pančićev vrh”, “Karaman greben” i “Malo jezero” opremljene su odgovarajućim osvetljenjem i pružaju mogućnost noćnog skijanja, a tokom unapred određenog dana u nedelji jedna od noćnih ski staza postaje i staza za sankanje što predstavlja posebno zanimljivo iskustvo i predstavlja zadovoljstvo za posetioce svih uzrasta.

Kad pomislimo na Kopaonik, mislimo skijanje. Mnogi su baš svoje prve skijaške korake i započeli na našoj Srebrnoj lepotici.

Lista 10 najpoznatijih ski staza na Kopaoniku

1. Malo jezero
Plava staza, jedina koja je opremljena reflektorima za noćno skijanje. U samom je centru skijališta, a na nekoliko mesta ima malo veći nagib. Mana je što je na njoj postaljen ski-lift „tanjir“ sa malim kapacitetom. “Svako putovanje ima neku prednost. Ako putnik poseti bolju, bogatiju zemlju, može da nauči kako da poboljša svoju. A ako ode u goru, siromašniju, naučiće kako da uživa u svojoj zemlji”.Semjuel Džonson
2. Mali Karaman
Još jedna staza omiljena početnicima i ski instruktorima koji na nju dovode učenike. Pokriva je poprilično spor četvorosed, pa se često, kada se stvore gužve, uključuje i pomoćni ski-lift „tanjir“. I ova staza je nezaobilazna ukoliko se odlučite da odete do drugog dela skijališta, prema stazama Gvozdac, Karaman ili Gobelja.
3. Sunčana dolina
Plava blaga staza, pre podne veoma osunčana, pa se i brzo topi. Dugačka je 963 m . Možda i najlepša staza. Iz naziva može da se zaključi da je blaga je i sastoji se iz nekoliko odvojenih staza. Međutim, četvorosed koji je instaliran je poprilično spor, pa dužinu od nepunih 700 metara prelazi tek za 7, 8 minuta. Najbolja je u januaru i februaru, jer kasnije sneg popusti zbog toga što je na južnoj strani.
4. Pančićev vrh (centar )
Staze na Pančićevom vrhu imaju ukupnu dužinu 1393 metra. Ovde se granaju dve staze od kojih jedna spada u kategoriju srednje teških, crvenih staza a druga u kategoriju lakih, plavih staza. Vreme vožnje je 5 minuta, sa visinskom razlikom od 248 metara.
5. Gvozdac
Jedna od najstrmijih staza na Kopaoniku. Kada se krene sa vrha, ne deluju tako ali srednji deo je strm i pun neravnina koje nastaju od čestog kočenja. Ozbiljni skijaši jedva čekaju da se ova staza otvori, jer za nju treba barem pola metra snega. Od pre dve godine Gvozdac je dobio moderan šestosed, sa haubama i grejačima.
6.Krčmar
Najduža staza, ima skoro 2.000 matara. Od kako je pre dve godine postavljena nova šestoseda žičara sa haubama i grejačima, Krčmar je postao zanimljiv sve većem broju skijaša. Iako je gornji deo staze blag, sa predivnim pogledom na Kosovo i Metohiju, donji deo je uzak, strm i prepun mesta sa ledom, pa bi trebalo biti obazriv.
7. Duboka
Crvena i crna staza, koje polaze sa Pančićevog vrha sastaju se u donjem delu. Na ovim stazama je obično veliki broj skijaša, naročito na blažoj, crvenoj. Sa dna staze polaze dve žičare šestosed „Krčmar“ koji ide ka vrhu istoimene staze i četvorosed „Duboka 2“ koji skijaše izvlači na vrh Karaman greben. Sa sredine staze polazi četvorosed „Duboka 1“ koji vodi ka Pančićevom vrhu.
8. Gobelja
Mini centar, u okviru ski centra Kopaonik. Pokrivena je četvorosedom žičarom, i ski liftom „tanjir“. Ima nekoliko staza, raspoređenih po težini, od plave do crne. Jedini problem je što skijašima treba oko pola sata da od centra Kopaonika dođu do Gobelje, jer su žičare koje moraju da koriste za izvlačenje prema Gobelji opterećene i malog kapaciteta. Ali, kada skijaši konačno dođu do Gobelje, na njoj ostanu skoro do kraja dana.
9. Karaman
Još jedna staza sa koje „puca“ lep pogled, okružena je jelama sa jedne i druge strane, ima malo skijaša, ali i lošu instalaciju za prevoz. Postavljen je „tanjir“ na kojem se nekad čeka pola sata, jer je staza Karaman glavna veza ka Gobelji.
10. Karaman greben
Plava staza, namenjena početnicima. Skijaši žičaru šestosed uglavnom koriste za „izvlačenje“ iz centra skijališta jer sa vrha Karaman grebena lako može da se dođe do drugih delova ski-centra. Ova staza je najduže u funkciji, jer se prva otvara u decembru, a poslednja zatvara-na proleće.

Natrag na ostale vesti