Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Atos

Atos je najistočnije poluostrvo Halkidikija. Ovo poluostrvo je najpoznatije pod imenom Sveta Gora. Atos za mnoge turiste predstavlja najprivlačniju regiju Halkidikija, jednim delom zato što je to jedno od najsvetijih mesta u Grčkoj. Brojni manastiri nalaze se na Svetoj Gori, ušuškani u prirodno okruženje planine Atos koja dominira poluostrvom. Ovaj deo Halkidikija krase istorijski spomenici i arheološka nalazišta. Apartmanski i hotelski smeštaj većinom se nalaze u Jerisosu, Nea Rodi, ostrvu Amuljani, Uranopolisu. Iz mesta Uranopolis svakodnevno isplovljavaju turistički brodovi za razgled manastrira na Svetoj Gori a za posetu samom kopnu se mogu odlučiti pripadnici muške populacije ukoliko za to dobiju specijalnu dozvolu. U bluzini poluostrva Athos se nalazi ostrvo Ammouliani do koga se stiže trajektom iz mesta Tripiti.

Jerisos apartmanski smeštaj. Jerisos je veoma popularno mesto za odmor u toku letnje sezone, koja traje od polovine juna meseca do kraja septembra. Ono po čemu je Jerisos poznat, su ribari i odlične taverne sa svežom morskom ribom. Gradska plaža u Jerisosu je prostrana i prekrivena mešavinom krupnog peska i sitnog šljunka. Izuzetno je čista kako sama plaža, tako i more, pa je zato i nosilac Plave Zastavice. Tu su i tuševi, nekoliko plažnih barova i mnogo slobodnog prostora na kome možete postaviti sopstvenu opremu. Na ovoj plaži nećete zateći gužvu u bilo kom periodu. Inače, za plaže u ovoj oblasti je karakteristično to što po njima nisu načičkani redovi ležaljki i ugostiteljski objekti jedan uz drugi. Uglavnom ćete naići na tek poneki bar i mnogo praznog prostora koji omogućava nešto autentičniji doživljaj, mirniju atmosferu i lepše pejzaže. Danas broji oko 3000 stanovnika. Ovo je pre svega porodično mesto za odmor i one koji vole miran odmor. Jerisos pruža sve ono što turista od Grčke očekuje. Jerisos apartmanski smeštaj veliki izbor smeštaja u blizini plaže.

Nea Roda apartmani. Nea Roda je malo ribarsko mesto. Nalazi se na najužem delu trećeg prsta Halkidikija, poluostrva Atos. Udaljena je oko 120 km jugoistočno od Soluna. Smeštena je između gradova Jerisos i Uranopolis. Nea Roda danas predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta za odmor na Atosu. Plaža je široka i peščana sa laganim ulaskom u vodu. U svakom slučaju, Nea Roda se preporučuje za sve one koji vole mirniji porodični odmor, bez velike gužve na plaži. Ovde, takođe, posetioci mogu upražnjavati sportove na vodi i pesku, a za ljubitelje ribolova ovo mesto je pravi mali raj. Najbliže mesto Nea Rodi je Jerisos, a na nekoliko kilometara dalje nalazi se i supermarket Lidl. Prvobitan naziv bio je „Provlakas” (u prevodu sa grčkog ispred kanala).

Amuljani apartmani leto. Ostvro se nalazi na oko 2 km od obale Atosa, nasuprot luke Tripiti i letovališta Uranopolis. Vožnja feribotom do ostrva traje svega petnaest minuta. Oko 350 ljudi je stalno naseljeno na ostrvu i veličine oko 4.5 km2 i nalazi se na oko 130km od Soluna. Hiljade posetilaca dolaze svake godine da uživaju u pejzažima ovog prelepog ostrva i opuste se na peskovitim zalivima koji su karakteristike ovogo ostrva (ime se prevodi kao „fini pesak“), gde su glavna zanimanja meštana turizam i ribolov. U mestu Amuljiani postoji nekoliko taverni i ribljih restorana, lep smeštaj i par barova, minimarketa i radnji. Izolovani zalivi su idealni za one koji traže odmor bez gužve i buke, iako ih je teško naći prazne u jeku sezone. Glavne plaže su Alikes, Agios Georgios, Megali Ammos i Karagatsia. Većina je peskovita sa po nekim kamenom, a ima i mnogo drugih manjih zaliva, do kojih je lako doći mrežom puteva i staza kroz plantaže maslina. Nakon obilaska plaža možete otići na izlet brodom do nenaseljenih ostrva koje se nalaze u blizini i to Gajduronisi (ostrvo magaraca na grčkom), Tigani (tiganj na grčkom) i Pontiki (miš na grčkom), i da uživate u kupanju u smaragdnim vodama Egeja. Ovo ostrvo je idealna kombinacija sitnog zlatastog peska, mora boje akvamarina i bujne vegetacije. Idilične uvale su najbolji izbor za ljubitelje mira i tišine, dok su veće plaže za porodice, kao i za ljubitelje vodenih sportova. Najbolja varijanta je ipak da posetite sve plaže ostrva, čak i da dođete do onih koje su najskrivenije i ne toliko pristupačne.”

Pozovite nas