Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Najpoznatije ski staze na Kopaoniku

kopaonik naslovna zima

Kopaonik. Kad pomislimo na Kopaonik, pomislimo na skijanje. Mnogi su baš svoje prve skijaške korake  i započeli na našoj Srebrnoj lepotici . Zbog svoje popularnosti medju domaćim i stranim turistima , postao je veoma tražena destinacija i u zemljama regiona . Uvođenjem veštačkog osneživanja staza, privukao je još veći broj posetilaca, jer se sezona skijanja produžila ali i ranije počinje. Na Kopaoniku postoji mnogo staza i označene su bojama od plavih koje su najblaže do crnih koje su najteže. Takodje turisti mogu da uživaju i u noćnom skijanju, koje je sve popularnije. Svakako ima za svakoga po nešto . Staze Pančićev vrh, Karaman greben i Malo jezero opremljene su odgovarajućim osvetljenjem i pružaju mogućnost noćnog skijanja, a tokom unapred određenog dana u nedelji jedna od noćnih ski staza postaje i staza za sankanje što predstavlja posebno zanimljivo iskustvo i predstavlja zadovoljstvo za posetioce svih uzrasta.

Saznajte više o ski stazama na Kopaoniku

Mesto gde počinje uživanje

Veliku ponudu smeštajnih kapaciteta na Kopaoniku možete pogledati OVDE

Najpoznatije ski staze na Kopaoniku:

Malo jezero. Plava staza, jedina koja je opremljena reflektorima za noćno skijanje. U samom je centru skijališta, a na nekoliko mesta ima malo veći nagib. Mana je što je na njoj postaljen ski-lift „tanjir“ sa malim kapacitetom.

Mali karaman. Još jedna staza omiljena početnicima i ski instruktorima koji na nju dovode učenike. Pokriva je poprilično spor četvorosed, pa se često, kada se stvore gužve, uključuje i pomoćni ski-lift „tanjir“. I ova staza je nezaobilazna ukoliko se odlučite da odete do drugog dela skijališta, prema stazama Gvozdac, Karaman ili Gobelja.

Pančićev vrh (centar). Plavo/crvena staza-srednje laka. Koriste je malo bolji skijaši, ali pre svega kada nema puno snega i kada je maglovit dan. Od vrha do podnožja se spušta nekoliko staza, koje su slične po težini i dužini. Skijaši rado koriste četvorosed za brzo izvlačenje iz centra skijališta. U centru je dešavanja, odakle se pruža fantastičan pogled na turistički centar Kopaonika .

Gvozdac. Jedna od najstrmijih staza na Kopaoniku. Kada se krene sa vrha, ne deluju tako ali srednji deo je strm i pun neravnina koje nastaju od čestog kočenja. Ozbiljni skijaši jedva čekaju da se ova staza otvori, jer za nju treba barem pola metra snega. Od pre dve godine Gvozdac je dobio moderan šestosed, sa haubama i grejačima.

Krčmar. Najduža staza, ima skoro 2.000 matara. Od kako je pre dve godine postavljena nova šestoseda žičara sa haubama i grejačima, Krčmar je postao zanimljiv sve većem broju skijaša. Iako je gornji deo staze blag, sa predivnim pogledom na Kosovo i Metohiju, donji deo je uzak, strm i prepun mesta sa ledom, pa bi trebalo biti obazriv.

Crvena i crna staza, koje polaze sa Pančićevog vrha sastaju se u donjem delu. Na ovim stazama je obično veliki brooj skijaša, naročito na blažoj, crvenoj. Sa dna staze polaze dve žičare šestosed „Krčmar“ koji ide ka vrhu istoimene staze i četvorosed „Duboka 2“ koji skijaše izvlači na vrh Karaman greben. Sa sredine staze polazi četvorosed „Duboka 1“ koji vodi ka Pančićevom vrhu.

Mini centar, u okviru ski centra Kopaonik. Pokrivena je četvorosedom žičarom, i ski liftom „tanjir“. Ima nekoliko staza, raspoređenih po težini, od plave do crne. Jedini problem je što skijašima treba oko pola sata da od centra Kopaonika dođu do Gobelje, jer su žičare koje moraju da koriste za izvlačenje prema Gobelji opterećene i malog kapaciteta. Ali, kada skijaši konačno dođu do Gobelje, na njoj ostanu skoro do kraja dana.

Karaman. Još jedna staza sa koje „puca“ lep pogled , okružena je jelama sa jedne i druge strane, ima malo skijaša, ali i lošu instalaciju za prevoz. Postavljen je „tanjir“ na kojem se nekad čeka pola sata, jer je staza Karaman glavna veza ka Gobelji.

Karaman greben. Plava staza, namenjena početnicima. Skijaši žičaru šestosed uglavnom koriste za „izvlačenje“ iz centra skijališta jer sa vrha Karaman grebena lako može da se dođe do drugih delova ski-centra. Ova staza je najduže u funkciji, jer se prva otvara u decembru, a poslednja zatvara-na proleće.

Sunčana dolina/ Plava blaga staza , najviše je osunčana prepodne, pa se i prva brzo topi . Dugačka je 963 metara . Možda i najlepša staza. Iz naziva može da se zaključi da je blaga i sastoji se iz nekoliko odvojenih staza.

Pozovite nas