Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Vrnjačka Banja smeštaj

Vrnjačka banja predstavlja gradsko naselje u centralnoj Srbiji, u okviru Raškog okruga. To je ujedno i najveća banja u našoj zemlji, koja broji nešto više od 10.000 stanovnika. Tradicija koja potiče još od starih Rimljana, lekoviti mineralni izvori sa toplom i hladnom mineralnom vodom, parkovi, buran letnji period prepun manifestacija, blizina planine Goč čine da Vrnjačka Banja bude jedna od atraktivnijih destinacija u Srbiji. Iako je za mnoge još uvek sinonim za lečenje i mesto koje posećuju uglavnom stariji putnici, treba reći da je mnoštvo novih manifestacija i nov koncept turističke ponude pretvorio banju i u zanimljivu destinaciju i za mladju populaciju. Karneval, festivali, mnoštvo restorana i kafea, bazeni, sportski tereni omogućavaju najrazličitije vidove zabave i rekreacije. Danas ovu destinaciju posećuju kako mladi tako i stariji turisti a svojom lepotom i tradicijom, Vrnjačka banja pleni svakome ko se odluči da je poseti.

Vrnjačka banja je udaljena od Beograda 200 km. Na severu zemlje, od Subotice je udaljena 357 km, dok je od Novog Sada udaljena 262 km. Na istoku zemlje, od Niša je daleko svega 127 km, dok je od Vranja, na krajnjem jugu, udaljena 231 km.

Šta vas očekuje u Vrnjačkoj banji?

Nakon dolaska u Vrnjačku Banju, prvo što treba uraditi je otići u šetnju kroz vrtove, koji se pružaju duž glavnog banjskog šetališta na oko 2 km dužine. Dok uživate u čistom vazduhu, hladovini drvoreda i zvuku rečice koja tuda protiče, možete uživati u toj šetnji kao što su uživali Desanka Maksimović, Danilo Bata Stojković, Ivo Andrić i brojne druge poznate ličnosti naše zemlje.

U okviru parka nalazi se i Japanski vrt. Ovaj prostor kreitan je u vidu ostrvca okruženog zelenilom koje obuhvata i malo jezero, čajnu kućicu, kaskadni vodopad i mostić, kao i biljne vrste sa japanskog podneblja. Koncept vrta dočarava kulturu življenja japanskog naroda. Ljubitelji fotografije, ne smeju propustiti priliku da naprave dobre fotografije i ovekoveče uspomene. Još jedna turistička atrakcija na koju nailazite je Zamak kulture. Ovaj nekadašnji letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, inače kraljevskog namesika za vreme vladavine kralja Aleksandra Obrenovića, najstariji je i najvelelepniji je objekat u Vrnjačkoj Banji. Danas, zamak je proglašen kulturnim dobrom od velikog zna

aja za Republiku Srbiju. U njemu se nalazi Zavičajni muzej koji oslikava teritoriju Vrnjačke Banje i okoline, sa arheološkom, etnografskom, istorijskom, umetničkom i prirodnjačkom zbirkom. Šetajući, nailazite i na najpoznatiju atrakciju Vrnjačke banje-Most ljubavi. To je onaj mostić prepun katanaca, gde svakodnevno svi oni koji žele da im ljubav dugo potraje kače katance i ključiće bacaju u reku. Upravo ovaj most insiprisao je pesnikinju Desanku Maksimović da napiše svoju čuvenu pesmu Molitva za ljubav.

Kada se nađete u Vrnjačkoj Banji obavezno iskoristite i njene wellness sadržaje. Možete se odlučiti za posetu nekom od wellness centara, gde Vas čeka opuštanje u bazenima sa mineralnom vodom, masaže i tretmani mineralnim blatom, plivanje u nekom od otvorenih ili zatvorenih bazena. Leto ili zima, preporuka ostaje. Vrnjačka Banja ima 7 mineralnih izvora od kojih se 4 aktivno koriste u medicinske svrhe – Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Ukus vode je specifičan i varira u zavisnosti od zastupljenosti pojednih elemenata , a konzumiranje u većim količinama se ne preporučuje bez konsultacije sa lekarom. U blizini Vrnjačke Banje nalazi se aleksandrovačka Župa, poznati vinogradarski kraj. U mnogobrojnim župskim vinarijama možete degustirati neka od najkvalitetnijih vina. Vrnjačka banja predstavlja savršenu kombinaciju lekovitih svojstava i sadržaja za relaksaciju. Potpuno je razumljivo to što su se istaknute ličnosti i sama Kraljevska porodica odlučili da upravo ovo mesto postane mesto u kom će se stvarati lepota i uživati u njoj.


 
Pozovite nas