Neos Marmaras letovanje 2022 - Neos Marmaras leto 2022

neos marmaras letovanje 2022, neos marmaras leto 2022, neos marmaras, neos marmaras leto, neos marmaras letovanje, neos marmaras 2022, neos marmaras apartmani

  • Evropa
  • JUŽNA EVROPA
  • GRČKA
  • NE
  • BUS
  • GRČKI
  • EUR - EVRO
  • +1 UTC
  • SOLUN (SKG)
  • NIJE POTREBNA


Neos Marmaras je veoma popularno mesto za odmor u toku letnje sezone, koja traje od polovine Maja meseca do kraja Septembra. Neos Marmaras poznat je po zelenom zaledju borovih šuma, kristalno čistom moru i besprekornim plažama, koje se ubrajaju u najlepše plaže u Grčkoj. Mesto danas broji oko 3000 stanovnika, a u toku sezone broj se popne na 20.000. Neos Marmaras je kosmopolitsko mesto koje može da zadovolji potrebe kako porodica sa decom, tako i mladih željnih provoda… morsko utočište za sve. Poseban kuriozitet Neos Marmarasa, je jedno od najluksuznijih hotelskih resorta Grčke - Porto Carras sa velikom marino za jahte.

Istorija Neos Marmarasa

Neos Marmaras nema dugu istoriju, iako podseća na neke stare gradove pre svega zbog svog položaja i kolorita. Mesto su naseleli stanovnici ostrva Marmara, koje se nalazi u Turskoj u sred Mramornog mora, nadomak Istanbula. Ovo ostrvo je bilo poznato po mermeru, koji i danas krasi čuvenu Aja Sofiju u Istanbulu. Upravo je mermer poreklo naziva Neos Marmarasa. Naime, 1922. godine desila se velika razmena stanovništva izmedju Grčke i Turske, mnogi Grci, tada stanovnici Turske tada su se naselili u severnoj Grčkoj. Područje današnjeg Neos Marmarasa odabrali su ostrvljani. Život doseljenika nije bio lak, bolesti, hladnoća tokom zime i glad pratili su ih dugo. Jedini način da dodju do recimo Soluna je bio morski put, kopneni put nije postojao. Nekadašnji ostrvljani došli su u potpunu pustoš, svojim čamcima santala, crveno-bele boje. Takav čamac se i danas može videti u centru Neos Marmarasa. Polako su gradili novo naselje, otvorili školu i crkvu Arhangela Velikog, koja je sagradjena 1937. godine. Prvi asfaltni put koji je mesto spojio sa Nikitijem i dalje sa Solunom, otvoren je 1952. godine. Pravi turistički procvat Neos Marmaras doživljava od 60-tih godina kada je izgradjen najveći hotelski kompleks u Grčkoj Porto Carras. Svojim brzim napretkom, Neos Marmaras je postao magnet za stanovništvo okolnih sela, tako da je broj stanovnika u porastu. Danas je ovo mesto pravi raj za život i odmor.

Kako stići do Neos Marmarasa

Automobilom - Do Neos Marmarasa se lako stiže autoputem ka Solunu i dalje ka jugu i Nea Mudanji, gde se put odvaja za poluostrvo Sitonija. Udaljenost od Beograda je 761 km i 9 sati vožnje, od Niša 531 km i 7 sati vožnje.

Autobusom - Organizovani sezonski polasci za Neos Marmaras u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom - Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom ili privatnim transferom do Neos Marmarasa.

Provod

Neos Marmaras je mesto kosmopolitskog duha i gostoprimljiv je za sve posetioce, spram toga i ponuda mesta za opuštanje i provod je velika. Na plažama Neos Marmarasa možete uživati u barovima isto kao i u gradu. Ono što je sigurno je da je ovo najživlje mesto Sitonije, koje u svakom slučaju ne smeta ni onima koji žele miran odmor. Za razliku od okolnih naselja, Neos Marmaras nudi dobar noćni provod u nekom od barova i kafića, a danju možete uživati centralnim ulicama sa velikim brojem trgovinskih radnji, restorana, taverni, picerija, barova.

Da li ste znali

Plaža Jerisosa je nosilac prestižnog priznanja za čistoću plaža, kvalitet vode i brigu o prirodnom okruženju - poznatog kao “plava zastava” (Blue Flag). Ovo priznanje Jerisosu pripada od 2006. godine do danas, a dodeljuje se za svaku godinu. Na Atosu postoje još osam lokacija sa plažama koje nose ovo prestižno priznanje: Nea Roda, Stratoni i plaže u blizini Uranopolisa (Camping Ouranopoli i plaža u blizini hotela Eagles Palace Hotel & Spa) i na ostrvu Amuljani.

U selu Arnaia možete doživeti stotu. Ovo mesto je poznato po izuzetnom položaju sa prelepim pogledom i po svojim stanovnicima koji doživljavaju duboku starost i preko 100 godina. Ovo selo nalazi se na 40 km od Jerisosa severozapadno.

Aristotel je rodjen u mestu Stagira, gde se nalazi i Aristotelov park. Stagira je udaljena 24 km od Jerisosa.

Kasandra rudnici sa halkidikija na potezu od mesta Olimpiada do Jerisosa, bogati su bakrom, cinkom, srebrom i zlatom. Rudnici se prostiru na površini od 200 hiljada kvadratnih metara. U vreme Aleksandra Velikog bili su veoma značajni snabdevači njegove vojske.

Sveta Gora je jedina autonomna monaška država i pod patronatom je države Grčke.

Znamenitosti i atrakcije

neos marmaras letovanje 2022

Čamac Santala

U centru mesta nalazi se i uspomena na poreklo stanovnika Neos Marmarasa, a to je čamac Santala u karakterističnim bojama crvenoj i beloj.

neos marmaras

Selo Parthenonas

Jedno od sigurno najlepših tradicionalnih istorijskih grčkih sela je i selo Parthenonas, koje se nalazi na 350 m nadmorske visine, na 6 km od Neos Marmarasa, na padinama planine Itamos, sa čijeg vrha se vide sa jedne strane Olimp, a sa druge Sveta Gora.

neos marmaras leto

Vinarija Porto Carass

U blizini Neos Marmarasa se nalazi vinarija Porto Carass, druga najveća privatna vinarija u Evropi. Na obroncima planine Meliton nalazi se 450 hektara zemljišta pod vinogradima, spoj tradicije i najmodernijih tehnologija uzgoja vinove loze čine ovu najveću plantažu u Grčkoj nadaleko poznatom.

neos marmaras apartmani

Bazilika Sofronios

U blizini mesta Nikiti nalazi se bazilika Sofronios, poznata po svojim mozaicima, koja datira iz prve polovine petog veka naše ere, period vrlo intenzivnih promena na ovom području. Ova bazilika jedna je od najstarijih hriščanskih crkava pronađenih na području cele MAKEDONSKE oblasti.

neos marmaras leto 2022

Ostrvo Kelyfos

Ostrvo Kelyfos ili ostrvo kornjača, nalazi se u Toronskom zalivu, poznato je po krdu divokoza. Naime kako pogledate u pravcu KELIFOSA vrlo jasno ćete videti oblik kornjače koji pluta po vodi. Na zapadnoj strani glava od belih stena, sledi centralni deo ostrva u obliku oklopa zelene boje gustih borova i na kraju rep, ponovo u stenovitoj varijanti. Prirodna kreacija savršenog oblika kornjače kada se posmatra iz ovog ugla.

Plaže

Izbor plaža na Sitoniji je prosto neverovatan, od peščanih do šljunkovitih i stenovitih, svaka od njih je priča za sebe. Sitonija je najzelenije poluostrvo Halkidikija, mirisi borovine šire se svim plažama. More je prozirno tirkizne boje. Za plaže u Neos Marmarasu, možemo reći da nema izuzetka, sve su prelepe i ispuniće očekivanja i najzahtevnijih turista. Glavna plaža, nalazi se tik uz naselje i prostire se sve do ekskluzivnog hotelskog kompleksa Porto Carras sa sopstvenom plažom. Dalje pored marine hotela, nastavlja se privatna plaža Kohi. Severno od naselja locirana je jedna od najpopularniji plaža - Paradiso. Dalje ka severu nailazite na neopisivo lepu plažu - Lagomandra. Sitonija je stvarno neodoljiva riznica najlepših plaža Grčke, te ih možete posetiti širom poluostrva: Nikiti, Tristinika, Kalamitsi, Kriaritsi, Sarti, Armenistis, Vourvourou i Ormos Panagias, samo su neke od njih.