Maldivi su zemlja sa preko 1.190 ostrva raštrkanih u Indijskom okeanu sa dugim peščanim plažama, kristalno čistim I tirkiznim morem. Ovaj raj na zemlji u pravom smislu te reči sa netaknutim podvodnim svetom, koralnim grebenima, raznobojnim ribicama I skrivenim lokacijama koje su idealne za sve ljubitelje podvodnog sveta i ronjenja.
Zbog svoje lepote i izolovanosti jedna su od najtraženijih destinacija za sve koji bi da uživaju u miru I tišini a pogotovo za mladence koji bi da ovde provedu medeni mesec.

Inače, Maldivi ili Maldivska republika su parlamentarna demokratija sa predsednikom vlade i šefom države i njeno stanovništvo broji oko 400.000 ljudi, uglavnom sunitskih muslimana. Danasnji Maldivci su mešavina više naroda ali većinu sačinjavaju poreklom Indijci doseljeni svojevremeno iz Južne Indije I Šri Lanke. Na ostrvima i u glavnom gradu Maleu radi oko 100.000 stranih radnika, koji su uglavnom zaposleni u turizmu.

Hoteli su rasporedjeni na većini ostrva koja su poznata po svojim lepim plažama i mnogobrojnim koralnim sprudovima. Uglavnom su svi opremljeni na isti način, restoran, barovi, bazeni sa prelivajućom vodom i odvojenim delom za decu.

Turistima su na raspolaganju lekar, frizer, prodavnica a sobe su opremljene sa kupatilom, tv, klimom, minibarom, kućnim aparatima i terasom. Svi mladenci dobijaju i poklon od hotela kao specijalan znak pažnje u vidu korpe voća ili romantične večere. Većina hotela su delovi poznatih svetskih lanaca hotela, imaju po pet zvezdica i luksuzno opremljene spa centre. Svi turisti se od aerodroma do hotela prevoze brodićima do svojih vila I bungalova.

Hrana u restoranima je zastupljena u vidu internacionalne kuhinje ali i azijske, tajlandske, indijske i lokalne, koja je u suštini sve to pomalo. Svi objekti imaju svoje barove na plaži sa suncobranima i ležaljkama gde možete popiti piće i ručati. Od sportskih aktivnosti na raspolaganju su tenis, odbojka, jedrenje, vožnja kajakom, pecanje.

Većina ostrva ima svoje grebene sa idealnim mestima za ronjenje zbog svog očuvanog podvodnog sveta a svi hoteli imaju I škole za ronjenje. Maldivska ostrva su sa svojim čarobnim plažama, lagunama, bujnom vegetacijom i raznovrsnom šarenim svetom ispod površine mora raj na zemlji, mesto koje će te večno pamtiti i poželeti da ga uvek iznova posetite.

Ova rajska tropska država leži u vodama Indijskog okeana. Maldive čini skoro 1.200 peščanih ostrvaca, raspršenih po Indijskom okeanu. Sva ostrva su grupisana u 26 atola (celine). Prostiru se južno i jugozapando od Šri Lanke i imaju merdijanski pravac pružanja u dužini od 840km.

 

Ostrva koja sačinjavaju Maldive grupisana su u dva skoro paralelna niza, međusobno udaljena oko 30km. Pravcem istok-zapad prostiru se u dužini od 130km. Važe za jednu od najpoželjnijih destinacija stanovnika čitave planete, a naročito su poznata po romantičnim venčanjima na plažama. Takođe se ubrajaju u luksuzna i skupa letovališta.

 

Velika atrakcija Maldiva je što predstavljaju najnižu državu na svetu sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.5m. Na Maldivima nećete videti uzvišenja, ali vam neće ni nedostajati. Ovo je svakako jedno od mesta koje će vas sasvim sigurno opiti svojom lepotom. Samo jedan pogled, čak i na pusto, nenaseljeno ostrvo pod palmama, opasano koralnim grebenima i kristalno čistom i prozirnom vodom, koja zapljuskuje blještavo beli pesak njegovih plaža je dovoljno da se osetite kao u snu.

 

Ako ste razmišljali o zimskom letovanju, Maldivi su jedna od destinacija koju posećuju turisti iz celog sveta tokom čitave godine.

Do Maldiva se dolazi, razumljivo, avionom. Od Beograda do Maldiva nažalost još uvek nema direktan let. Jedina opcija za sada je sa presedanjem, odnosno kombinacijom nekoliko letova. Najčešća mesta u kojima se preseda su Dubai, Doha i Abu Dabi.

Vreme leta do Maldiva, zavisi od više faktira medju kojima su najbitniji vreme leta ali i potencijalnog čekanja na sledeći let, u okviru stanicama u kojima se preseda.

 

Nakon dolaska na aerodrom na Maldivima, obično se koristi transfer hidro avionom ili gliserom do konkretnog ostrva, na kojem se nalazi vaš smeštaj posle – transferi saobraćaju samo preko dana, noću ne saobraćaju od hotela do aerodroma.

Ono što na Maldivima ne treba nikako propustiti je poseta nekom od pustih, tj. nenaseljenih ostrva, i tzv. sand bank, odnosno peščani sprud. Fantastičan je osećaj sići sa broda na neko od peščanih ostrvaca usred okeana i shvatiti da ne znate na koju stranu da gledate, gde su vas dovezli. Nigde palme, ni bilo kakvog traga da je neko tu kročio pre vas. Sa svih strana samo predivan beli pesak koji se gubi u tirkiznim moru, koje se negde u daljini stapa sa nebskim plavetnilom. Maldivi sigurno pružaju mnogo toga za uživanje i odmor.

 

Šetnja po belom pesku i mirnim maldivskim plažama, čitanje knjige u hladu palmi koje se nadvijaju nad vodom, nezaboravni zalasci sunca, ili jednostavno radovanje bistrom plavičastom moru, plivanju među raznobojnim ribama, uživanje u hrani i egzotičnim predelima dovoljan su razlog da se osećate neverovatno.

 

Prelepe bele peščane plaže, toplo more, kristalno bistra voda, tirkizne lagune, lepota i bogatstvo korala i podvodnog sveta učiniće vreme provedeno na ovom mestu nezaboravnim. I verujte nam, poželećete da se vratite.