Bilo da uživate u kupanju i sunčanju na nekoj od peščanih plaža ili obilazite prelepe pejzaže u unutrašnjosti ostrva, Kuba će svakako biti jedno nezaboravno iskustvo. Poznata kao ostrvo boja, čuvenog Če Gevare, Fidela Kastra i “oldtajmera” koji podsećaju na neko davno prošlo vreme, Kuba predstavlja destinaciju na kojoj se živi skromno ali srećno. Svako ko imalo poznaje duh kubanskog života, neće odoleti njenom šarenilu kojim je decenijama unazad autentična u svetu turizma. Svako ko je žedan malo zabave i razonode, u ovoj neplaniranoj situaciji koja je uzdrmala ceo svet, neće odoleti da zaigra ulicama Havane, uz kubansku muziku ili da se uz hladan Cuba Libre koktel, baškari na nekoj od plaža čuvenog Varadera. Ovo karipsko ostrvo karakteriše pre svega utisak egzotike, koji na turiste ostavlja društveno uređenje ove zemlje, sa svim svojim nasleđem, u kombinaciji s ležernošću i veselošću duha lokalnog stanovništva, a sve to upotpunjuje legendarna lepota Kubanki. Imate sve što Vam je potrebno da se zaputite, put ove neverovatno šarmantne i jedinstvene zemlje.

Nalazi se u Severnim Karibima, između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana. Republika Kuba predstavlja državu/arhipelag u severnim Karibima, između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlanskog okeana. Kuba čini najveće, od svih Karipskih ostrva, a čine je glavno ostrvo-Kuba, ostrvo Isla de Huventud i nekoliko arhipelaga.

Klima
Tropska je klima. Tokom cele godine pogodno za kupanje i plivanje. Letnje temperature oko 30°C, zimi oko 24 – 28°C. Kišna sezona je od maja do oktobra. Mogući kratki pljuskovi tokom cele godine.
Najbolji period za posetu
Mart – april ili novembar – decembar, ali se takođe može putovati i u periodu januar – februar.
Vremenska zona
GMT – 4:00
Jezik
Zvaničan jezik je španski, ali je i engleski veoma popularan.

Šta posetiti:
Baracoa – Kutak na Kubi izgubljen u vremenu je za ljubitelje prirode i istorije nešto što se nikako ne sme propustiti.
Uživajte na plažama – Doživite neke od veličanstvenih zalazaka sunca na jednoj od mnogih prelepih plaža Kube, u koju se uključuje i plaža del Este (Playa del Este) u blizini Kube. Plaža Santa Maria poznata još i kao Havanska Rivijera (Havana Riviera) otkriva tirkiznu boju vode i mekan pesak po čemu su Karibi poznati. Pored navedene, poznate plaže su još i Playa Ancon pored Trinidada, Cayo Coco severno od Ciego De Avila, i plaža Las Tumbas na Guanhacabibes Peninsula.
Zaliv svinja – Priredite sebi emocionalno putovanje u muzej na plaži Giron (Playa Giron), scene američke invazije 1961. godine na zaliv Svinja.
Capitolio – Tura Capitolio u centru Havane. Izgrađena od strane diktatora i podseća na zgradu Američkog kongresa u Vašingtonu (detalji na havanskoj građevini su lepši)
Castillo de la Real Fuerza (zamak) – tumarajte oko Zamka de la Real Fuerza i njegovog muzeja brodogradnje. Najstariji od tri Havanska utvrđenja i dalje postoji, iako je izgrađen na pogrešnom mestu. Podignite čašu Hemingveju u njegovom starom utočištu La Bodeguita del Medio.
Muzej Revolucije – doživite istorijski kontekst moderne Kube. Napolju je Granma, brod u u kojem su se Fidel Castro i preko 80 prognanih pobunjenika vratili na Kubu iz egzila u Meksiku 1956.
Opuštanje na Kajo Largo (Cayo Largo) – Jedna od najlepših plaža Kube nalazi se na malom ostrvu koje je u potpunosti prilagođeno turistima. Do njega se može doći samo avionom, i ovde se mogu videti morske kornjače i njihova mrestilišta
Santa Clara – Posetite revolucionarnu Santa Klaru, spomenik, muzej i mauzolej Če Gevare. Jedino njegovo telo je vraćeno iz Bolivije 1997.godine, 30 godina nakon njegovog hvatanja i pogubljenja. 1959. on i 300 pobunjenika savladani su od strane 3000 Batistinih trupa.

Valuta i plaćanje
Na Kubi postoje dve valute: kubanski pesos (peso cubano ili moneda nacional – MN) i kubanski konvertibilni pesos (peso cubano covertible – CUC). Kubanski pesos se može koristiti samo pri kupovini voća i povrća na pijacama, za odlazak u bioskop, za prevoz gradskim autobusom. Konvertibilnim pesosima plaća se hotel ili privatan smeštaj, hrana u samoposlugama, restoranima, taksi i sl. Novac se menja isključivo u menjačnicama pod nazivom „CADECA” (kadeka), kojih ima u velikom broju. Nikada ne menjati novac sa licima na ulici.
Kurs konvertibilnog pesosa zavisi od odnosa evro-usd na međunarodnoj berzi i moguće ga je dnevno proveriti na: www.banco-metropolitano.com, dok se za 1 CUC dobija 24 MN. Zbog skuplje provizije (oko 20 posto) prilikom promene dolara, preporučuje se da sa sobom ponesete evre. Kreditne kartice kao što su Viza, Masterkard, Eurokard i sl. su u upotrebi, osim ukoliko nisu izdate u SAD ili njihovim filijalama, i na njih se primenjuje porez od 10%.
Prilikom odlaska s Kube, promenite sve preostale pezose jer ih izvan Kube nije moguće zameniti.

Vanpansionska potrošnja
Cene su umerene. Za svakodnevnu se potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) potrebno je izdvojiti oko 15 – 20€ dnevno. U taj iznos nisu uključene preporučene napojnice i doplate.
Internet
Korišćenje inerneta na Kubi je zbog sporih veza često ograničeno.
Struja
Električna energija je 110V/ 60Hz. U velikom broju slučajeva hoteli i privatan smeštaj opremljeni su i strujom od 220V. Utičnice su pljosnate, a ne okruglaste, te je potrebno poneti adaptere.
Transport
U Havani je bezbedno korišćenje brojnih taksi-prevoznika (za turiste posebno interesantan moto-tricikl “cocotaxi”). U Havani je posebno ekonomično korišćenje autobusa City Tour „crvenih dabl-dekera”, za turističko razgledanje grada – koji za 5 kubanskih konvertibilnih pesosa omogućava putnicima celodnevno korišćenje prevoza, sa izlascima i ulascima na brojnim punktovima u gradu. Ovaj autobus ima tri pravca u gradu, među kojima je uključen i odlazak do najbliže plaže, Santa Marija, udaljene 20-tak km od centra grada.
Najčešći saobraćajni prekršaji koji se kažnjavaju su prekoračenje brzine i nekorišćenje pojasa. Preporučuje se izbegavanje noćne vožnje po unutrašnjosti zemlje, obazrivost prilikom vožnje zbog domaćih životinja koje je moguće sresti na otvorenom putu, dok je u gradu potrebno obratiti pažnju na mnogobrojne bicikliste.
Rent – a – car
Unajmljivanje automobila najlakša je opcija za obilazak mesta oko Havane, ali je ujedno i najskuplja. Potrebno je posedovanje važećeg pasoša i vozačke dozvole (međunarodna nije neophodna). Lice koje iznajmljuje automobil mora imati 21 godinu.

Viza
Za ulazak na Kubu potrebno je posedovati važeći pasoš čiji rok ne ističe za manje od 6 meseci od datuma ulaska u ovu zemlju. Na osnovu sporazuma o ukidanju viza iz 1966. godine, građani Srbije, mogu ući na Kubu bez viza i boraviti na njenoj teritoriji do 90 dana.
Prilikom ulaska u zemlju, na međunarodnim aerodromima putnici popunjavaju obrazac – Međunarodna karta za ukrcavanje i iskrcavanje (Tarjeta Internacional de Embarque y Desembarque), koju je potrebno pokazati i prilikom izlaska iz zemlje.