Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Destinacije 2

ISTANBUL je jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. U svojoj dugoj istoriji bio je prestonica različitim religijama i najvećim imperijma sveta i svoju autentičnost zadržao je u gradskom jezgru do danas. Zato i ne čudi sto su pojedine četvrti grada pod zaštitom
UNESCO-a.
Apartmani Sport Igalo

Apartmani Sport Igalo

Apartmani Sport Igalo se nalaze u Igalu, neposredno iznad Titove vile, pored Sportskog centra Igalo, na oko 400 metara od najbližih plaža, blatne i...

read more
Hotel Agape Bar

Hotel Agape Bar

Hotel Agape Bar 4* nalazi se u centru Bara, otvoren 2021. godine, predstavlja savršen izbor za sve one koji žele da budu na par koraka od poslovne i...

read more
Vila Lana Sutomore

Vila Lana Sutomore

Vila Lana Sutomore nalazi se u Sutomoru, udaljeni od gradske plaže oko 400 metara, u blizini škole i pošte. Vila Lana Sutomore se sastoji od 2...

read more

Malo više o Jerisosu :

 

Plaže:

Plaža Jerisosa je nosilac prestižnog priznanja za čistoću plaža, kvalitet vode i brigu o prirodnom okruženju – poznatog kao “plava zastava” (Blue Flag). Ovo priznanje Jerisosu pripada od 2006. godine do danas, a dodeljuje se za svaku godinu. Na Atosu postoje još osam lokacija sa plažama koje nose ovo prestižno priznanje: Nea Roda, Stratoni i plaže u blizini Uranopolisa (Camping Ouranopoli i plaža u blizini hotela Eagles Palace Hotel & Spa) i na ostrvu Amuljani.

Provod

Jerisos je pre svega mesto za miran i opuštajući odmor, često mu daju epitet romantičnog mesta. Ali to nikako ne znači da nema mesta gde možete upotpuniti svoje vreme, naprotiv. Nekoliko barova u gradu i na plaži su veoma dobar izbor. U Jerisosu se možete provesti i u disko klubu. Na samom šetalištu pored mora je i nekoliko restorana, koji služe svežu morsku ribu od ribara iz Jerisosa. Treba napomenuti da je riba iz voda oko Atosa jedna od najcenjenijih u celoj Grčkoj. Stanovnici Jerisosa vrlo često organizuju lokalne festivale. Kulturni centar Jerisosa je ponos celog Atosa, sagradjen je 2004. i čine ga galerija sa postavkom slika uglavnom o Atosu i 3D bioskop u kojem se prikazuju filmovi o Svetoj Gori i morskom svetu Egejskog mora u 3D tehnologiji.

Istorija Jerisosa

Jerisos je staro mesto, nastalo još u 7. veku pre nove ere. Bio je poznat po imenu Akantos i imao je veoma važnu ulogu u ondašnjem životu stare Makedonije. Naselili su ga doseljenici sa Grčkog ostrva Andros (Kikladska ostrva). Istorijski, stanovnici starog Akantosa, poznati su kao graditelji Kserksovog kanala u doba grčko-persijskih ratova. Naime, Kserks je bio persijski vladar i pod njegovom naredbom 480 godine pre nove ere napravljen je jedan od najznačajnijih graditeljskih poduhvata tog vremena na Halkidikiju. Kserksov kanal spajao je dva zaliva sa dve strane Atosa, kako bi brodovi izbegli opasnu plovidbu oko Atosa. Zbog ovog poduhvata stanovnici Akantosa su bili bogato nagradjeni. Detaljan opis ovog kanala dao je Herodot, a kasnije i čuveni istoričar Tukidid. Nakon rata ova oblast pripojena je Delskom savezu. Sledeći značajan period istorije Jerisosa je dolazak Rimljana. Rimljani su ga 168 godine pre nove ere potpuno uništili i spalili, da bi nakon toga podigli novo naselje i naselili rimske legionare. Akantos od tada nosi ime Ericius, a Vizantinci su mu dali današnje ime Jerisos. Sledeći vladari Jerisosa, bili su Turci, koji ga osvajaju 1425. i u njihovim rukama je sve do oslobadjanja i pripajanja Grčkoj 1821. Snažan zemljotres desio se u ovom delu Grčke i tada je u Jerisosu poginula 121 osoba. Ovo mesto oduvek je bilo poznato po ribarima, vinu, brodograditeljima i graditeljima. Tako su i stanovnici Jerisosa poznati kao jedni od glavnih neimara na Svetoj Gori, stari brodovi od borovog drveta, mogu se i danas videti u luci Jerisosa.

Autom do Jerisosa

Kako stići do Jerisosa

Automobilom – Automobilom – Do Jerisosa se lako stiže autoputem ka Solunu i dalje ka zapadu i gradu Kavala. Udaljenost od Beograda je 745 km i 8 sati vožnje, od Niša 514 km i 6 sati vožnje.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Jerisos u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom – Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom ili privatnim transferom do Jerisosa.

Da li ste znali ?

U selu Arnaia možete doživeti stotu. Ovo mesto je poznato po izuzetnom položaju sa prelepim pogledom i po svojim stanovnicima koji doživljavaju duboku starost i preko 100 godina. Ovo selo nalazi se na 40 km od Jerisosa severozapadno.

Aristotel je rodjen u mestu Stagira, gde se nalazi i Aristotelov park. Stagira je udaljena 24 km od Jerisosa.

Kasandra rudnici sa halkidikija na potezu od mesta Olimpiada do Jerisosa, bogati su bakrom, cinkom, srebrom i zlatom. Rudnici se prostiru na površini od 200 hiljada kvadratnih metara. U vreme Aleksandra Velikog bili su veoma značajni snabdevači njegove vojske.

Sveta Gora je jedina autonomna monaška država i pod patronatom je države Grčke.

Pozovite nas