Tasos, ostrvo severne Grčke, zbog svoje bujne vegetacije koja prekriva celo ostvro, nazivaju ga "plutajućom šumom". Ovaj biser Egeja, poznat je po prelepim plažama koje su smeštene u potpuno prirodnom ambijentu, okružene borovinom i maslinjacima, po čistoj i neverovatno prozirnoj vodi mora, po izuzetnom kvalitetnom vinu i proizvodnji meda. Ostrvo ćee vas zadiviti svojom lepotom i opuštajućom atmosferom, bez užurbanog života i mnoštva turista, ovde se uživa u moru, prirodi, dobroj hrani i piću. Tasos je retko mesto gde ćete pronaći staru Grčku sa punim mediteranskim šmekom, onakvu kakva je nekad bila. Tasos ima mnogo skrivenih tajni, poput arheoloških nalazišta, rudnika čuvenog belog mermera ili malih radionica zlata, koje prave odličan nakit. Svako mesto na Tasosu je priča za sebe i ravnomerno su raspoređene duž odličnog puta, koji okružuje celo ostrvo u obimu od 100 km. Pravi Mediteran, uz najlepše što more može da pruži, naći ćete na zelenom Tasosu.

Pretpostavlja se da je ostrvo Tasos naseljeno od praistorijskog doba i vremena Paleolita, ali prvi dokazi o naseljenosti ostrva potiču iz vremena srednjeg i kasnog Neolita, a arheološke iskopine iz ovog perioda nalaze se u okolini mesta Limenarija. U antičko doba ostrvo Tasos naselili su Feničani, verovatno privučeni rudom zlata, kojim je Tasos obilovao. Ostrvo su naseljavali i Tračani, a oko 650. godine pre nove ere, svoje kolonije na Tasosu, prave doseljenici sa ostrva Paros. Razvoj Tasosa se zasnivao na izvozu zlata, mermera i vina, Ostrvo Tasos je bilo veoma važno uporište za vreme grčko-persijskog rata, bilo je kratko u Delskom savezu, a potom pod opsadom Atinjana, da bi na kraju pao u ruke Filipa II Makedonskog, sve do osvajanja Rimljana 197. godine p.n.e. sve do IV veka n.e. kada postaje deo Vizantijskog carstva. Godine 1456, ostrvo Tasos postaje deo Osmanskog carstva, a sultan Mahmud II, poklanja ostrvo egipatskom paši Muhamedu Aliju Egipatskom i od tada je u njegovom privatnom posedu. Tasos postaje deo Grčke nakon osvajanja Grka tokom Prvog Balkanskog rata 1912. godine. Tokom II svetskog rata Tasos je bio okupiran od strane Bugarskih Nacista. danas Tasos pripada prefekturi grada Kavala.

Makryammos plaža nalazi se u istoimenom kompleksu bungalova i jedna je od obeležja Tasosa, peščana je i okružena je borovim šumom i nalazi se u blizini Limenasa, ulaz se naplaćuje. Golden Beach je velika peščana plaža, koja se prostire duž celog zaliva, koji se nalazi na istočnoj strani ostrva, poznata je i po talasima. Aliki plaža nalazi se na jugoistoku i zanimljiva je po 2 plaže koje su podeljene poluostrvom na kojem se nalazi arheološko nalazište. Paradise Beach je jedna od popularnijih peščanih plaža na istočnoj strani ostrva. Popularne plaže su i u naseljenim mestima poput Limenarije, Potosa, Skale Rahoni, itd. Sve popularnija plaža među mlađom populacijom je La Scala Beach, koju nazivaju Majamijem Tasosa. Saliara Beach ili mermerna plaža je posebno zanimljiva zbog kamenih oblutaka na samoj plaži koji potiču od mermernog kamena.

Tasos je poznat kao “zelena” destinacija, gde je akcenat na uživanju u prirodi i prelepim plažama sa kristalno čistim morem. Što se tiče provoda na samom ostrvu, on se svodi na kafiće, barove i restorane, koji se nalaze u većim mestima Limenas, Limenarija, Potos i Skala Potamija. Dobri restorani sa odličnom hranom i dobrim vinima, nalaze se u nekim od sela u unutrašnjosti poput sela Teologos.

Plaže sa prestižnim priznanjem Plava zastavica (Blue Flag) na ostrvu Tasos su: Makryammos, gradksa plaža kod luke u mastu Limenas, Chrysi Ammoudia, Dasylio Skala Prinos i Pefkari.

Najviši vrh Tasosa je planinski vrh Ipsarion visine 1204 m. Do vrha se može stići peške stazom iz sela Panagija ili automobilom iz sela Marijes.

Tasos je poznat po nakitu od belog zlata, a najpoznatija radionica i izložbeni prostor nalazi se u blizini Limenarije.

Automobilom – Do ostrva tasos se lako stiže autoputem do Soluna i dalje ka istoku autoputem ka gradu Kavala. U Kavali se nalazi luka gde se možete ukrcati na trajekt ka Skali Prinos ili od Kavale produžiti ka luci Keramoti, gde se ukrcavate na trajekt ka Limenasu (kraća vožnja trajektom je iz Keramotija). Na ostrvu Tasos postoji kružni put oko ostrva dužine oko 100 km, koji povezuje sva mesta na Tasosu. Udaljenost Limenarije od Beograda je 870 km ili 11 sati vožnje, od Niša 650 km ili 8 sati vožnje.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Limenariju u organizaciji turističke agencije Sani Tours.

Avionom – Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakog toga autobusom do Kavale ili privatnim transferom do Limenarije. Let uz presedanje do aerodroma Alexandroupolis (AXD), koji opslužuje grad Kavala i region.