Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Tara apartmanski i hotelski smeštaj

Tara predstavlja jednu od najlepših planina u našoj zemlji. Nalazi se u zapadnoj Srbiji i predstavlja najzapadniju skupinu iz grupe Starovlaško-raških planina. Prosečna nadmorska visina ove planine je 1.500 m a najviši vrh je Koziji rid (1.591 m), dok je njena najniža tačka kod jezera Perućac. Za razliku od Kopaonika i Zlatibora, lepota ove planine ogleda se u minimalzimu urbanizacije ali adekvatne adaptacije u skladu sa njenim prirodnim i turističkim potencijalom. Planinu Taru su proučavali mnogi naučnici. Prvi je bio Josif Pančić, koji je na ovoj planini 1875. otkrio endemsku vrstu četinara, nazvanu Pančićeva omorika, koja danas predstavlja jedno od glavnih obeležja ove planinske lepotice. Na osnovu dugogodišnjih proučavanja i istraživanja ovog područja, a radi zaštite izuzetnih prirodnih vrednosti koje ono poseduje Skupština Srbije je 1981. posebnim Zakonom područje Tare proglasila za Nacionalni park. Planina Tara je poznato i tradicionalno letnje i zimsko rekreativno područje. Povoljni klimatski uslovi, veliki broj sunčanih dana, srednja visina oko 1000 metra nadmorske visine. Ispod severnih padina Tare leži varošica Bajina Bašta, koja u izuzetnoj prirodnoj simbiozi sa ovom planinom predstavlja jedan pravi turistički brend tog kraja Srbije.

Tara je od Beograda udaljena 211 km, od Novog Sada 273 km, od Niša 314 km. Najbliži gradovi su: Bajina Bašta (15 km), Užice (45 km), Požega (69 km), Valjevo (88 km).

Šta vas očekuje na Tari?

Masiv planine Tare nalazi se u zapadnoj Srbiji a sa severozapada je ograničen sa kanjonom reke Drine, dok mu se obronci spuštaju ka kremanskoj dolini i dolini reke Đetinje, gde se oslanja na ogronke Zlatibora. Pripada Dinarskim planinama a deo je najzapadnije grupe Starovlaško-raških planina. Tara takođe pripada i grupi podrinjskih planina i ima složenu geološku prošlost i raznoliku petrografsku građu. U širem smislu, Tara se može posmatrati kao tri celine i to:

– Tara u užem smislu (deo masiva sa Kaluđerskim barama i visoravni između sledećih reka: Drina, Rača, Konjska reka, Beli Rzav i Derventa.

– Crni vrh, koji se nalazi na mestu granice između Republike Srbije i Republike Srpske (BIH), odnosno između sela Zaovine i Rastište. U okviru ove celine, u okviru mesta Predov krst se nalazi najviši vrh planine Tara – Koziji rid (1.591 m).

– Zvijezda, koja se nalazi u trouglu između sela Rastišta i Jagoštice i kanjonskog dela Drine.

Imajući u vidu ovu podelu i geološki pregled Tare, za ljubitelje planinarenja, pešačenja i splavarenja, ova planina predstavlja idealnu šansu za zadovoljavanje njihovih potreba . Položaj planine Tare predstavlja povoljan uslov za razvoj turizma, jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka, odnosno posetu većem broju turističkih lokaliteta. Po bogatstvu i raznovrsnosti turističih vrednosti, ekološki očuvana prirodna sredina, planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom od 800-1500 m, pogodni tereni za zimske sportove, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, blagotvorna klima, Drina sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac, daju ovoj planini veliku turističku vrednost što je čini konkurentnom u odnosu na Zlatibor i druge planine. Tara ima povoljan položaj prema komplementarnim turističkim vrednostima u neposrednoj okolini: Užicu, Mokroj Gori, Višegradu sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, koji privlače izletnička kretanja turista stacioniranih na Tari u cilju zadovoljenja obrazovno-kulturnih potreba i bogatijeg sadržaja i boravka. Tara ima odličnu predispoziciju za održivi turizam, koji predstavlja svaki turizam koji donosi minimalni uticaj na životnu sredinu i kulturnu baštinu, ali u isto vreme dovodi do ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Briga o najlepšoj planini Zapadne Srbije 1981 god. poverena je JP Nacionalni park Tara sa središtem u Bajinoj Bašti. Prema konstatacijama geologa smatra se da su trijaski krečnjaci, na severnim stranama Tare u bili obala nekadašnjeg Panonskog mora. Zbog povoljnih klimatskih uslova na Tari je opstao endemski četinar, jedini takav na balkanskom poluostrvu – Pančićeva omorika. Imajući u vidu ove činjenice, veliki broj naučnika, botaničara i geologa iznova posećuje ovu planinu, kako zbog svojih struka tako i da bi se susrelo ,,oči u oči,, sa Pančićevom omorikom.

Pored Pančićeve omorike značajne su i mečija leska,tisa, božikovina, jeremičak, dervenski različak, božur, paprat rebrača. Klima na Tari je planinska. Leta su sveža, a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća. Oko 53 vrste sisara do sada je zabeleženo na Tari. Najpoznatiji su mrki medved i divokoze. Od 135 vrsta ptica, koliko ih je zabaleženo, 43 su selice, a posebno se ističu i najugroženije vrste poput orlova, sokolova i drugih čistača prirode. U šumama Tare postoji više od 251 vrste gljiva, od kojih su 3 otrovne. Jedna od njih je Zelena pupavka –najopasnija gljiva Evrope. Ljubitelji ribolova uživaće u pecanju na vodenim površinama Tare, koje nastanjuje oko 40 vrsta riba (mladica, lipljan, som, šaran, mrena). Na Tari je adaptirano 18 planinarskih staza sa ukupnom dužinom od 120km. Za korišćenje ovih staza preporučuje se korišćenje planinarskih mapa do kojih se može doći na informativnim punktovima u Parku.

Ljubitelji vodenih površina i posetioci Tare, generalno, ne smeju propustiti priliku da vide dva jezera koja svojom lepotom godinama unazad mame sve veći broj posetilaca. U pitanju su jezero Perućac i Zaovine.

Skijanje na Tari?

Na tari se nalazi nekoliko manjih skijališta i to:

– Omorika

– Beli Bor

– Nagramak

– Šljivovica

– Mitrovac na Tari

*Skijalište Omorika nalazi se u neposrednoj blizini istoimenog hotela (najveći hotel na Tari), i ukupne je dužine 250m. Staza poseduje mini ski-lift i namenjena je osobama dečijeg uzrasta i početničkim školicama skijanja.

*Skijalište Beli Borraspolaže sa 2 ski lifta (tip tanjir) dužina 80 i 380 m. Staze su široke i spadaju u red lakše kategorisanih. Najviša tačka ski centra je 950 m dok je najniža tačka 1.010 m.

*Skijalište Nagramak nalazi se u selu Sekulići na 1.300 m nadmorske visine. Dužina staze je 860 m. Staza je osvetljena i pregledna te je skijanje noću takodje omogueno. Ovo skijalište poseduje mogućnost iznajmljivanja ski opreme. U blizini staze nalazi se i jedan kafić.

*Skijalište Šljivovica je manja ski staza, na putu od Bajine Bašte do Tare. Staza je Dužine 200 m i u sklopu skijaškog kluba „Sunčana padina“ namenjena omasovljavanju polaznika alpskog skijanja. Namenjena je obuci omladine i poseduje jedan ski lift.

*Skijalište Mitrovac na Tari nalazi se u okviru dečijeg odmarališta Mitrovac na Tari. Skijalište raspolaže sa 3 baby ski lifta dužine 50m (staza 1), 150m (staza 2) i 250m (staza 3). Najduži ski lift ima drvene hvataljke na sebi. Staze su bez kamenja i potoka, prekrivene su srednje visokom travom. Sve staze su dosta lake i široke. Najniža tačka ski centra iznosi 1.070 m dok najviša tačka iznosi 1.125 m. Najduža ski staza iznosi 250 m. U blizini skijališta moguće postoji pošta, restoran domaće kuhinje, hotel.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Pozovite nas