Stara Planina je najmlađa planinska destinacija u Srbiji i za kratko vreme osvojila je ljubitelje prirode i zimskih sportova. Ova planinska destinacija je idealna za miran i opuštajući odmor bez gužvi i uživanje u netaknutoj prirodi.

Stara planina, poznata i kao Balkan planina, pripada sistemu Balkanskih planina i predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Bugarske.

Najviši vrh ove planine je Botev (2.376 m) i nalazi se u Bugarskoj, dok se najvišim vrhom ove planine, u okviru granica naše zemlje, smatra Midžor (2.376 m).

Stara planina je od 1997 godine zaštićena kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno Prirodni Rezervat I kategorije. Park prirode se prostire na površini od 142 000 hektara, a nominovan je za UNESCO – vu listu projekta Čovek i biosfera.

Stara planina je jedno od najbogatijih biljnih područja Srbije. Na njoj raste oko 1 190 vrsta biljaka i 51 vrsta mahovine. Stara planina je jedan od najočuvanijih delova Srbije.

Ovo prirodno prostranstvo, prošarano kulturno – istorijskim znamenitostima i modernim turističkim sadržajima, poslednjih godina sve više dobija na značaju i popularnosti.

Stara planina je pod snegom gotovo pet meseci godišnje i ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

Babin zub, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Babin zub je zaštićeni prirodni rezervat. Na Babinom Zubu nalazi se skijaški centar “Babin zub”, koji čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina” i “Markova livada”. Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik”, ski lift “Sunčana dolina”, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom “Markova livada”.

Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Više od 13 km odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija.

Za ljubitelje ekstremnih sportova obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. U ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje.

Stara Planina spada u male, ali moderne skijaške centre. Ski centar je idealan za porodice sa decom.

O uslovima kupovine, kao i cenama ski pass-a pogledajte na zvaničnom sajtu Skijališta Srbije  

Stara planina je od Beograda udaljena oko 323 km. Na severu zemlje, od Subotice je udaljena 509 km a od Novog Sada 414 km. Od najbližih gradova izdvajaju se: Knjaževac (56 km), Pirot (66 km), Niš (88 km), Dimitrovgrad (92 km), Zaječar (94 km).

Najbrži i najbolji put do Stare planine je korišćenjem auto puta Beograd-Niš (A1), nakon čega se nastavlja magistralnim putem ka Svrljigu i Inovu, nakon čega se stiže na Staru planinu.

PREVOZ

PARKING

SKI ŠKOLA

ISHRANA

Znamenitosti Stare planine mogu se podeliti na prirodne celine, kulturno-istorijske spomenike, srednjovekovne gradove/utvrđenja i na manastire.

Prirodne celine:
– vodopad Crnovrške reke
– vrh Midžor
– Piljski vodopad
– Čunguljski vodopad
– Kovani dol
– kanjon Temštice
– Slavinjsko grlo i Rsomočki vodopad
– Jelovičko vrelo
– Dojkinačka reka

Kulturno-istorijski spomenici:
– Ponišavlje muzej (Pirot)
– arheološko nalazište Timacum minus (selo Ravna)
– Knjaževac i Zavičajni muzej

Srednjovekovne gradove/utvrđenja:
– Pirotska tvrđava
– Selo Gostuša (Kameno selo) kod Pirota

Manastiri:
– manastir Sukovo (15. vek)
– pećinska crkva Svetog Petra i Pavla (13. vek)
– manastir Svetog Đorđa (selo Temska)
– manastir Poganovski (14. vek)
– crkva Svete Bogorodice (14.vek) – selo Donja Kamenica

  • Rgoška banja
  • Kupalište Baranica – trgoviški Timok
  • Bigreni vodopad i vodopad Bukovik
  • Stogazovac – klisura Ždrelo
  • Skrobnica – kamene skulpture

Stara Planina je nova turistička destinacija i centralnu poziciju zauzima hotel Stara Planina 4*. Ova destinacija je za miran porodični odmor i uživanje u pririodi. Najbliži grad je Knjaževac gde možete uživati u lepom centru grada na obali Timoka, sa sedam mostova i brojnim kafićima.

MAPA STARA PLANINA
MAPA STARA PLANINA