Preuzmite Ponudu

S I C I L I J A

9 dana (8 noćenja) – avionom i autobusom

POLAZAK: 5. maj 2021. POVRATAK: 13. maj 2021.

Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, živopisnih sela i bogate kulturne baštine. Oslanja se jednim svojim delom na špic italijanske “čizme”. Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi – Etna (3.340 m), sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. A, za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije – italijanska mafija i remek-delo filmske umetnosti – film “Kum”.

1. dan (5.maj 2021.) BEOGRAD - RIM - PALERMO.

Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 09.40 sati. Let za Rim (AZ 591) u 11.40 sati. Sletanje na aerodrom u Rimu u 13.15 sati. Let za Palermo (AZ 1795) u 17.15 sati. Sletanje na aerodrom u Palermu u 18.20 sati. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Noćenje.

2. dan (6.maj 2021.) PALERMO.

Doručak. Razgledanje grada. Palermo je glavni grad Sicilije, i vrlo posećena destinacija sa brojnim znamenitostima. Neke od najpoznatijih građevina u Palermu su Gradska katedrala, podignuta 1185. godine od strane Valtera Ophamila, a na temeljima starije vizantijske bazilike. On je i sahranjen u kripti crkve. Današnji oblik dobila je restauracijom koja je na njoj rađena tokom XVIII veka, a odlikuje je mnoštvo arhitektonskih stilova. Katedrala je ujedno i glavna gradska crkva, i nezaobilazna je atrakcija Palerma. Manastir San Giovanni degli Eremiti, podignut 1132. godine, i odlikuje ga veoma uočljiv arapski stil gradnje. Crkva se sastoji od pet svodova, a pored nje se nalazi vrlo raskošan vrt. crkva La Martorana i Normanska palata. Normanska palata je služila kao rezidencija normanskih kraljeva, a danas je sedište regionalnog Parlamenta. Podigao ju je kralj Rodžer II 1130. godine, a u njoj se posebno ističe Cappella Palatina. Kapela je dragulj normanske umetnosti, sa predivnim arapskim svodom i vizantijskim mozaikom u nijansama plave i zlatne boje. Katakombe kapucinera su veoma neobično mesto u Palermu. U katakombama se nalaze tela oko 8 000 sveštenika i poznatih ljudi, mumificiranih od strane kapucinskih fratara. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan (7.maj 2021.) PALERMO /ĆEFALU - MONREALE/.

Doručak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada ili fakultativni izgled za Ćefalu i Monreale. Ćefalu je predivno mesto koje ima sve što treba za dobar odmor, ima uređenu i veliku peščanu plažu i mali, veoma atraktivni stari grad, prepun radnjica, kafića, restorana, kao i par kafića i klubova na plaži za kasnije noćne izlaske. Centar grada je trg oko normanske katedrale Duomo. Iza katedrale, a iznad celog mesta nalazi se veliko brdo koje se zove La Rocca. Postoji staza da bi se popelo na brdo odakle se pruža pogled na ceo grad. Razgledanje grada. Nastavak puta za Monreale, najpoznatija katedrala na Siciliji koja potiče iz XII. veka p.n.e. i koja je više puta menjala svoju namenu, u zavisnosti od toga u čije je ruke nakon osvajanja Sicilije zapala. Najviše odiše normanskim stilom uz prepoznatljivi arapski stil i vizantijske elemente. Razgledanje katedrale. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan (8.maj 2021.) PALERMO - AGRIDJENTO (oko 130 km).

Doručak. Nastavak putovanja autobusom za Agriđento, grad smešten na jugu Sicilije, čuven po antičkim lokalitetima koja spadaju u red najočuvanijih na svetu. Ovi ostaci nalaze se od 1997. godine na UNESCO – voj listi svetske baštine. Ovde se nalazio antički grčki grad Akragas, a najpoznatiji njegov deo je Dolina hramova. Nalazi se na južnoj strani grada i jedan je od najlpeših primera grčke arhitetkure i umetnosti. Ovde su smešteni ostaci sedam antičkih hramova koji potiču iz VI i V veka pre nove ere. Agriđento je ogromno arheološko nalazište na Siciliji, okruženo stablima masline i badema u kome se nalaze antički grčki hramovi, uključujuči i Konkordijin hram koji je jedan od dva preostala donekle čitava hrama na Siciliji, i jedan od tri najbolje očuvana grčka hrama uopšte. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5. dan (9.maj 2021.) AGRIDJENTO - PIAZA ARMERINA - SIRAKUZA (oko 250 km).

Doručak. Polazak za Piaca Armerinu, veličanstveni umetnički gradić utkan u srce Sicilije, može se pohvaliti mnoštvom spomenika koji govore o njegovoj slavnoj prošlosti. Za turiste najatraktivnija je Vila Romana del Casale; koja datira iz IV.veka. Ova impozantna carska vila, veličanstveno je ruralno prebivalište, fascinantno, pre svega, zbog svojih očaravajućih mozaika, koji se smatraju najlepšim i najbolje očuvanim takve vrste. Oni čine značajan ukras ostacima ove ekstravagantne rezidencije - koja je 1997. godine na UNESCO-vom popisu svetske kulturne baštine. Danas će posetioci pronaći mnoštvo različitih delova vile otvorenih za posmatranje: spa kompleks, ulazno dvorište i počasni luk; predvorje i središnje, peristilirano dvorište; sobe za poslugu koje uključuju sobu Piccola Caccia, hodnik Grande Caccia (prostori koji sadrže male i velike scene lova) i soba Palestrite; severni glavni stanovi s mozaikom Odiseja i Polifema, soba Amore i Psiche; južni glavni stanovi s mozaikom mita o Arionu i sobi Erosa i Pana; Triclinium (trpezarija) i trem. Razgledanje vile. Nastavak putovanja za Sirakuzu, grad koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije. Nekada je ovaj grad bio vrlo važna grčka kolonija, aktivan učesnik dramatičnih zbivanja iz ratova Rimljana i Kartaginjana. Ciceron je zapisao da je Sirakuza jedan od najlepših gradova koje je video. Ovde se rodio čuveni matematičar Arhimed, koji je i sam poginuo pri odbrani grada. Na UNESCO – voj listi svetske baštine nalaze se grčki amfiteatar i ostrvo Ortiđa, koje je zaštićeno bedemima i kamenim blokovima. Sirakuza, je pravi grad za romantičare, sanjare, za ljubitelje istorije, mitova, legendi. Stari deo Sirakuze, poluostrvo Ortiđa izgleda kao da je vreme stalo u ovom gradu. Grandiozna katedrala, arheološki park Neapolis, šarmantni dvorac, Apolonov hram, fontana Arteuza, grčko pozorište, rimske Latomije, poznata pećina „Dionizijevo uvo“ samo su neke od znamenitosti koje ovaj grad čine izuzetnom turističkom destinacijom. Smeštaj u hotel. Noćenje.

6. dan (10.maj 2021.) SIRAKUZA - KATANIJA - GARDINI NAKSOS (oko 120 km).

Doručak. Nastavak putovanja za Kataniju grad koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije, i drugi je po veliini grad na ostrvu. Obiluje znamenitostima koje se ne smeju propustiti. Barokno jezgro grada nalazi se na UNESCO – voj listi svetske baštine. Katedrala ( Duomo ) i trg Svete Agate su posebni primeri gradske arhitekture. Trg je izgrađen posle erupcije vulkana koja je u XVII. veku sravnila Kataniju sa zemljom. Trg je projektovan tako da u slučaju ponovne katastrofe bude dovoljno slobodnog mesta za spasavanje. Na njemu dominira kip Svete Agate, zaštitnice grada. Na trgu se nalaze velelepne plemićke palate, smeštene oko Fontane dell Elefante. Tu je i vrlo prepoznatljiva Palata Senatorio. Fontana, Vakarinijevo delo, je simbol grada. Njena osnova je slon koji simboliše Kartaginu, obelisk simboliše egipatsku civilizaciju, a krst, palme i globus hrišćanstvo. Zgrada Univerziteta nalazi se na trgu Piazza dell Universita. Gradnju ovog zdanja naručio je Alfonso V Aragonski, a na ovom projektu su radile brojne poznate arhitekte. Collegiata (dvorska kapela) je takođe sagrađena u okviru obnove grada nakon razarajuće erupcije vulkana. Odlikuje je vrlo zanimljiva unutrašnja dekoracija, a koju je radio Đuzepe Šuti. Razgledanje grada. Nastavak puta za Gardini Naksos. Smeštaj u hotel. Noćenje.

7. dan (11.maj 2021.) DJARDINI NAKSOS - TAORMINA - DJARDINI NAKSOS (oko 30 km).

Doručak. Odlazak za Taorminu, gradić koji je nazaobilazan za sve posetioce Sicilije. Grčka kolonija Tauromenium, osnovana s početka V.veka p.n.e na strmoj litici, 200 metara nadmorske visine. Taormina je bila prestižna letnja rezidencija careva, aristokrata i bankara, u njemu se nalazi očuvani grčko – rimski teatar, podignut u III veku. p.n.e. a u daljini se pruža veličanstven pogled na vulkan Etnu. Veliko šetalište Korso Umberto, čiji početak označavaju vrata Porta Mesina, a na drugom kraju je Porta Catania, na sredini je trg Duomo sa neverovatnim vidikovcem odakle može uživati u pogledu na more i vrhove Etne, kao i plaže i brodove na pučini, trg IX Aprile. na kome se nalaze crkva San Giorgio i crkva San Giuseppe, uske kaldrmisane poprečne ulice sa cvetnim balkonima, prodavnice, restorani, poslastičarnice, ulični muzičari, čine ovaj grad neodoljivim. Grad se ponosi svojim predivnim plažama, a tokom leta se ovde održava Međunarodni filmski festival. U Taormini se takođe održavaju i druge brojne manifestacije, kao što su pozorišne predstave i koncerti. Razgledanje grada. Slobodno vreme. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan (12.maj 2021.) DJARDINI NAKSOS /ETNA/.

Doručak. Slobono vreme za individualno razgledanje grada ili mogućnost a u zavisnosti od vremenskih uslova fakultativni izlet za Etnu. Noćenje.

9. dan (13.maj 2021.) DJARDINI NAKSOS - KATANIJA - RIM - BEOGRAD.

Doručak. Transfer na aerodrom u Kataniji. Let za Rim (AZ 1730) u 13.00 sati. Sletanje na aerodrom u Rimu u 14.25 sati. Let za Beograd (AZ 594) u 16.10 sati. Sletanje na aerodrom u Beograd u 17.45 sati.

Preuzmite Ponudu
Preuzmite Ponudu

S I C I L I J A

9 dana (8 noćenja) – avionom i autobusom

POLAZAK: 5. maj 2021. POVRATAK: 13. maj 2021.

Cena putovanja sa uračunatim aerodromskim taksama i

neophodnim troškovima:769 €

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO (svi neophodni troškovi po osobi):

  • avio i aerodromske takse u Beogradu, Rimu, Palermu i Kataniji (oko 118 € na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama),

  • avionski prevoz na relaciji Beograd – Rim-Palermo/Katanija-Rim-Beograd,

  • prevoz autobusom na naznačenoj relaciji,

  • smeštaj u hotelima kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim sobama (noćenja sa doručkom samousluživanje),

  • razgledanje gradova prema programu,

  • medjunarodno putno zdravstveno osiguranje,

  • usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:

  • ulaznice za kulturno istorijske objekte,

  • boravišne takse kao i fakultativni izleti.