Istanbul je uvek važio za živ grad. U prilici je da odgovori na želje i potrebe svakog njegovog posetioca. Za ljubitelje kupovine, tu je čuvena "Kapali čaršija" sa svojim vijugavim hodinicima ispunjenih raznolikim tezgama, ali kome je gužva na pijaci bitan faktor, rešenje je u njenoj blizini a to je Egipatska pijaca.

Turska je ostala na vrhu proizvođača najkvalitetnije kože pa je i danas moguće pazariti kožu u Istanbulu. Najbolje mesto za to je robna kuća kože koja se nalazi u blizini Sultan Mehmedovog Mejdana u ulici Ordu.
/Ljubitelji hrane i pića ne smeju propustiti priliku da probaju turske specijalitete poput kebaba i raznih vrsta pita. Najbolji do danas ostao je Skender Kebab i prodavnica savijanih pita u ulici Ordu, u pravcu ka Sultan Ahmetovom parku. Za sladokusce, neizostavne su poslastice poput baklave, urmašica i čuvenog kadaifa a za to je zadužen lanac poslastičarnica Mado.

Ljubitelje noćnog provoda Istanbul će zadovoljiti mnoštvom noćnih klubova i barova na krovu zgrada, sa kojih se pruža veličanstven pogled. Ima ih na svakom koraku dok je Jerebatan cisterna, jedno od najoriginalnijih mesta za underground provod koje je moguće posetiti.

Energija koju istanbul poseduje slična je našoj prestonici ali razumljivo, zbog veličine grada, možda je čak i veća. Jedno je nesumnjivo a to je da bi Istanbul po svaku cenu trebalo doživeti i prepustiti se njegovim čarima.

U ovoj, neočekivanoj i iznenađujućoj godini, kao i ceo svet, Republika Turska je bila pogođena pandemijom Korona virusa. Zahvaljujući dobroj organizaciji i dobrom zdravstvenom sistemu te države, stručnjaci iz oblasti medicine su na vreme preuzeli sve preventivne mere, kako bi što više suzili obruč pandemije. Biser i kolevka Turske-Istanbul nije podlegao ovom virusu i onome, što je on sa sobom doneo. Na trenutak, delovalo je kao da će jedna od najvećih kolevki civilizacije ostati pusta i usamnjena ali to se nije dogodilo. Istanbul je nastavio da diše punim plućima uz nešto više opreza i poštovanja preventivnih zdravstvenih mera zbog virusa. Iako vam je svima poznato da je uvek pravo vreme da se odlučite za posetu ovog grada koji, poput muzeja na otvorenom, svedoči o počecima onoga što danas zovemo istorijom, on i ovaj put krupnim korakom korača da prikaže svoj sjaj u najlepšim mesecima jeseni. Svima nam je poznato da sa novonastalom pandemijom, moramo naučiti da živimo još neko vreme, zašto onda ne bismo živeli naše potrebe da vidimo, iskusimo i doživimo samu istoriju koje da nije bilo ne bi bilo ni nas danas. Uputimo se ka ovom večnom i nikada minulom gradu, kako bismo bar na tren uživali u ostatcima najvećih imperija koje je ovaj svet video.

Nekada kolevka vizantijskog carstva-Cargigrad, nakon pada pred Otomanskim carstvom, do danas nam je ostavio skoro kompletnu sliku kako je istorija izgledala i delovala na tom podružju. Borba izmešu hrišćanstva i islama za tron u Istanbulu završena je pobedom islamske vere ali to nije sprečilo današnji Istanbul da u znak sećanja i poštovanja prema hrišćanstvu i velikoj Vizamtiji sačuva sve bogomolje i utvrde kojima se nekadašnja Vizantija dičila. Kao najbolji prikaz toga, u Sultan Ahmetovom parku ponosno stoji nekada najveća hrišćanska bazilika a danas najveća džamija-muzej u Istanbulu-Aja Sofija (Sveta Sofija). Ona svojom magijom i očuvanošću prosto pleni svakog posetioca, bilo koje religije, da joj se pokloni i zaustavi dah pred njenom veličanstvenom konstrukcijom i postojanošću. To unikatno mesto, neophodno je posetiti više puta, jer svaki naredni put pruža jedan nov ugao iz kog se ova neverovatna i živopisna građevina može sagledati. Preko puta nje, u čast Sultanu Ahmetu, po kome strogi centar Istanbula nosi naziv, ponosno stoji prelepa Plava Džamija, sa mauzolejem Sultan Ahmeta. Šetnja parkom, ispred nje, pruža neverovatan pogled na prelepe nijanse plavih krovova ove džamije koje se stapaju sa belim kamenim blokovima od kojih je sačinjena a prestiž samog mauzoleja, najbolji govori o moći i imperiji koju je od Turske napravio Sultan Ahmet. Ako Vas raskoš ne očara u mauzoleju Sultan Ahmeta onda sa Topkapi palate možete početi putovanje raskošnim putevima turskih sultana. Ostaci Topkapi palate, pružaju neverovatan pogled na Bosfor iz nekog od vrtova u njoj. A ako se odlučite za krstarite Bosforom onda to može biti odličan način da dodjete do najvećeg dragulja Istanbula – Domlabahče palate koja je bila rezidencija turskih sultana. Tolika količina raskoši i prelepe umetnosti na jednom mestu ostaviće vas bez teksta a prelepe kapije koje gledaju na Bosfor će vas ostaviti skamenjene u mestu. Ovaj prelepi grad se proteže na dva kontinenta i kao takav je jedini u svetu. Ne budite jedini koji se nisu provozali brodom od jedne do druge strane Bosfora i za jako kratko vreme bili prisutni na dva kontinenta. Svoja popodneva ulepšajte zalascima sunca ispod Belem kule, čije se magično osvetljenje tokom noći ponekad meša sa samim mesecom. Ako Vam sve ovo bude malo, sedite i popijte turski čaj i pogledajte oko sebe. Istanbul uvek ima šta da ponudi.

Istanbul je uvak važio za živ grad. U prilici je da osgovori na želje i potrebe svakog njegovog posetioca. Za ljubitelje kupovine, tu je čuvena Kapali čarsija sa svojim vijugavim hodinicima ispunjenih raznolikim tezgama, ali kome je gužva na pijaci bitan faktor, reženje je u njenoj blizini a to je Egipatska pijaca. Turska je ostala na vrhu proizvođača najkvalitetnije kože pa je i danas moguće pazariti kožu u Istanbulu. Najbolje mesto za to je robna kuća kože koja se nalazi u blizini Sultan Mehmedovog Mejdana u ulici Ordu. Ljubitelji hrane i pića ne smeju propustiti priliku da probaju turske specijalitete poput kebaba i raznih vrsta pita. Najbolji do danas ostao je Skender Kebab i prodavnica savijanih pita u ulici Ordu, u pravcu ka Sultan Ahmetovom parku. Za sladokusce, neizostavne su poslastice poput baklave, urmašica i čuvenog kadaifa a za to je zadužen lanac poslastičarnica Mado. Ljubitelje noćnog provoda Istanbul će zadovoljiti mnoštvom noćnih klubova i barova na krovu zgrada, sa kojih se pruža veličanstven pogled. Ima ih na svakom koraku dok je Jerebatan cisterna, jedno od najoriginalnijih mesta za underground provod koje je moguće posetiti. Energija koju istanbul poseduje slična je našoj prestonici ali razumljivo, zbog veličine grada, možda je čak i veća. Jedno je nesumnjivo a to je da bi Istanbul po svaku cenu