Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Divčibare

Hotel Divčibare

Hotel Divčibare

Hotel Divčibare je planinski hotel, koji se nalazi u centru Maljenske visoravni – Divčibarama. Hotel je kategorisan sa tri zvezdice, okružen bujnim...

read more

Divčibare su poznato planinsko turističko mesto koje se nalazi u centralnom delu planine Maljen. Nalazi se na visini od 980 m nadmorske visine, a najviši vrh je na 1.104 m. Divčibare prosečno imaju 239 dana godišnje bez vetra i 280 dana godišnje bez padavina, dok je prosečna temperatura vazduha leti ispod 22 stepena. Zimi, snežne padavine su obilne i Divčibare postaju omiljena destinacija ljubitelja snega i skijanja.

Iako se često pominje da je Divčibare planina, ustvari je u pitanju polje koje se nalazi na planini Maljen, a koje se zbog svog specifičnog reljefa i geografskog položaja posmatra kao zasebna turistička celina i kao takva se prezentuje svim zainteresovanim turistima koji žele da posete ovu zanimljivu destinaciju i uživaju u svim njenim blagodetima.

Nalazi se na visini od 980 m i njegovim najvišim vrhom može se smatrati najviši vrh planine Maljen – Kraljev sto (1.104 m).

Naziv Divčibare posledica je modifikacije prvobitnog naziva “devojačke bare“ a svoje ime duguju jednoj legendi sa tragičnim krajem. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila u nabujaloj reci Crnoj kamenici, te je u znak sećanja na nju ovaj predeo prvobitno nazvan “Devojačke bare”, što je kasnije modifikovano u današnji naziv – Divčibare.

Divčibare imaju dugu istoriju banjskog turizma. Imaju mnogobrojne visove sa koji se pruža neverovatan pogled na Maljen, veći broj planina, Valjevo i okolinu.

Divčibare kao značajna turistička destinacija valjevskog kraja, danas, je u mogućnosti svim posetiocima da obezbedi sve sadržaje, koji su potrebni da se lepo provedu i dožive jednu drugačiju vrstu odmora, koju će dugo pamtiti.

Odmor na Divčibarama možete provesti u hotelima i kućama za odmor kojih u ovim krajevima ima dovoljno da prime sve turiste koji svoje dane odmora žele da provedu baš ovde na Divčibarama. Idealna planina kako leti tako i zimi i atraktivna za porodice sa decom.

Zbog velikog interesovanja turista za posetu Divčibarama u toku zimskog perioda, urađene su četiri ski staze i na njima su izgrađeni ski liftovi.

Ski staza “Crni vrh“, u okviru Divčibare Ski Resort-a, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1.091 metar. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Ski staza ‘’Centar’’ nalazi se u blizini odmarališta „Crni vrh“, hotela Pepa i Divčibarskog zamka. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100 metara. Na stazi postoji ski lift vučnica (vučna sajla sa tanjirom koji se stavlja između nogu), a kapacitet lifta je 700 skijaša na sat.

Svi posetioci istuču da je skijanje na Divčibarama poseban užitak, da je jedan sasvim drugačiji doživljaj bavljenja zimskim sportom u poređenju sa svim ostalim mestima za skijanje u Srbiji. Ski staze na Divčibarama su relativno nove i možda još ne toliko istražene od strane turista kao u ostalim skijaškim centrima, tako da ovde možete da doživite pravu avanturu na snegu, jer vam ski staze Divčibara mogu obezbediti posebnu čaroliju skijanja, koja će vam se sigurno dopasti.

Divčibare su od Beograda udaljene 107 km. Od Subotice su udaljene 285 km, od Novog Sada 189 km. Niš je udaljen 259 km, Kragujevac 107 km, Kraljevo 92 km, Kruševac 152 km i Vranje 379 km.

Pozovite nas