Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Borovec

Borovec je poznato planinsko odmaralište u Sofijskoj oblasti u Bugarskoj.
Nalazi se na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu (Mousala – 2.925 m), na nadmorskoj visini od 1350 metara.

Borovec je jedan od najpoznatijih i najstarijih skijaških centara u Bugarskoj. Veliki broj turista bira ovu lokaciju za zimovanje zbog predivnih pejzaža, interesantnih sadržaja i povoljnih cena.

Zbog četinarskih šuma, vazduh je bogat kiseonikom. Jedinstvena planinska klima, sa mnogo sunca danju, hladnim noćima, čistim vazduhom, doprinosi da centar bude idealno mesto za odmor i bavljenje sportom.

Borovec posetiocima nudi idealne uslove za odmor tokom cele godine. Fantastični skijaški tereni, moderne žičare i ski liftovi, kao i veliki broj snežnih topova, učinili su Borovec jednim od najpopularnijih ski centara u Jugoistočnoj Evropi.

Svoju celokupnu ponudu prilagodio je porodicama ali i skijašima koji nemaju toliko iskustva, za razliku od Banskog koje je više namenjeno iskusnim skijašima i ljubiteljima adrenalina. Budite i Vi ti koji ćete uživati u ovom mestu i prepustite se čarima i zimskoj magiji ove bugarske, planinske, lepotice.

Borovec obiluje sadržajima i mogućnostima za brojne zimske sportove, između ostalog skijanje, snowboard, cross country, biathlon, skokovi i kao takav ponosi se podatkom da je čak dva puta bio domaćin svetskog kupa u alpskom skijanju.

Skijalište se prostire na nadmorskoj visini od 1300 m do 2750 m. Od podnožja do vrha vozi četvorosedna gondola. Pored gondole, ski centar ima sistem od 13 žičara, 3 četvoroseda, 2 dvoseda i 6 vučnica. Ukupna dužina staza iznosi 58 km.

Pored staza za alpsko skijanje (među kojima 21 km plavih, 17 km crvenih i 7 km crnih) ski centar Borovec ima i dva uređena freestyle parka, zatim staze za nordijsko trčanje (dužine 13 km) i jednu od najboljih staza za biatlon u Evropi.

Posebna karakteristika skijališta Borovec predstavljaju i ski staze koje su opremljne savremenim sistemom za noćno skijanje. Možemo ih posmatrati kroz 3 regiona za skijanje u Borovecu: Sitnjakovo – (Sitnjakovska Skala i Martinovi Baraki). Početna stanica žičara za osam ski staza u ovom regionu nalazi se sa južne strane hotela “Rila”. Jastrebec – Najlakši i najpogodniji put do polazišta četiri staze u ovom regionu jeste gondolom – njena polazna stanica se nalazi nekoliko desetina metara jugozapadno od hotela “Samokov”. Markužik – takođe, gondola je najlakši način da dođete do četiri najviše ski staze u ovom regionu.

Odlični vremenski uslovi (sa prosečnom temperaturom od 4.8°C u januaru), savremeni sistem staza i liftova kao i sistem za vestačko osnežavanje, omogućavaju da skijaška sezona traje od decembra do aprila meseca.

LOKACIJA

Borovec je udaljen od Beograda oko 473 km. Od Subotice, na severu zemlje, udaljena je 647 km, dok je od Novog Sada udaljena 549 km. Na istoku zemlje, od Niša, je udaljena 239 km dok je od Vranja, na krajnjem jugu, udaljena 189 km. Na zapadu zemlje, od Čačka, udaljena je 399 km.

Najbliža mesta su: Sofija (66 km), Pernik (75 km), Samokov (9 km), Plovdiv (110 km). Najbrži i najbolji put do Boroveca je korišćenjem auto puta Beograd-Niš, gde se nakon isključenja kod Niša nastavlja ka Gornjem Prisjanu, Sastav Reci ka Strezimirovcima, gde se nalazi granični prelaz sa Bugarskom . Nakon graničnog prelaza, nastavlja se magistralnim putem ka Perniku i Samokovu, nakon čega se stiže u Borovec.

ZANIMLJIVOSTI

Znamenitosti Boroveca se mogu podeliti na prirodne celine, kulturno-istorijske spomenike i manastire/crkve.

Prirodne celine

planina Rila

vrh Mousala (2.925 m)

reka Tarska Bistrica

Rilska jezera

Kulturno-istorijski spomenici:

Istorijski muzej, Samokov

etno selo Belčinska banja

Crkve/Manastiri:

Rilski manastir

Osim sjajnih mogućnosti za celodnevno uživanje u zimskim sportovima, Borovec ima bogatu ponudu barova, kafea i noćnih klubova koji su otvoreni tokom čitavog dana, odnosno noći, nudeći nezaboravnu zabavu uz domaću i internacionalnu muziku.

Za ljubitelje dobre hrane, pića i žive muzike, u ponudi su tradicionalne bugarske taverne, tzv. Mehane, gde se može uživati u specijalitetima bugarske kuhinje i bugarskom crvenom vinu.

Pored odličnih uslova za skijanje, izgradnja velikog broja modernih hotela, restorana i taverni učinila je Borovec destinacijom idealnom za odmor tokom zimskih meseci.

Osim zimskog sadržaja, koji je nesumnjivo u glavnoj ponudi ove destinacije, tu su takođe sadržaji i lepote same planine Rila, koje omogućavaju uživanje u blagodetima i čarima prirode i tokom letnjeg perioda, da li u vidu pešačkih tura ili biciklističkih tura.

Hotel Radina’s Way

Hotel Radina’s Way

Radina’s Way je jedan od najboljih hotela u Borovecu po portalima TripAdvisor i Booking.com. Udaljen je oko 1,7 km od centra Boroveca, u neposrednoj...

read more
Hotel Iglika Palace

Hotel Iglika Palace

Hotel Iglika Palace Borovec sa odličnom lokacijom, u centru, udaljen 150 metara od najbližeg ski lifta. Opis Smeštaja: Hotel ima 120 soba. Sastoji...

read more
Pozovite nas