Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Bansko

Bansko je najmlađi ski centar u Bugarskoj. Nekada mali grad u podnožju planine Pirin, razvio se u veliki turistički centar i najpopularnije Bugarsko skijalište. Pored najdužih ski staza u Bugarskoj, Bansko se ponosi i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem o čemu svedoče 150 kulturno-istorijskih spomenka i veliki broj muzeja.

Bansko je mali grad u Bugarskoj, u okviru istoimene opštine u jugozapadnom delu zemlje . Nalazi se na 900 m nadmorske visine i predstavlja jedno od najvažnijih i najpoznatijih turističkih mesta u Bugarskoj. Najviši vrh Banskog je Vihren (2719 m). Nekada malo mesto sa istorijskim jezgrom pod zaštitom UNESCO, Bansko se razvilo u veliki turistički centar i najpoznatije bugarsko skijalište. Svoj procvat Bansko doživljava počevši od 2001. godine, kada je izgrađena gondola, a zatim i veliki broj modernih hotela i apartmana. Sada poseduje više od 120 objekata različitih kategorija za smeštaj turista, 70 kilometara staza za skijanje. Savremena gondola i četvorosedi omogućavaju skijanje i vožnju snouborda i početnicima i profesionalcima.

Bansko je spoj starog grada i savremene arhitekture sa lepotom i komforom u podnožju pirinskog masiva na 160 km od Sofije. Spoj lepote nacionalnog parka „Pirin“ i raznolikosti živopisnih predela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski liftova, pretvaraju mali grad Bansko u najprestižniji skijaški centar u istočnoj Evropi. Osim toga, posetiocima Banskog su na raspolaganju golf i teniski tereni, kockarnice, staze za planinarenje, jahanje konja, fitnes i spa centri, gastronomski specijaliteti u autentičnim mehanama… I sve to za samo tri sata vožnje automobilom od granice sa Srbijom.

Iskoristite priliku da posetite ovo mesto i uživate u prirodnim lepotama ovog mesta ali i njegovoj autentičnosti u odnosu na ostala mesta u Bugarskoj.

Iako i leti čara svojom lepotom, zimski period je ono što Bansko stavlja u top 5 najposećenijih destinacija za skijanje u Evropi. Sa svojih 70km ski staza različitih nivoa, Bansko nudi odlične uslove za skijanje.

Ljubitelji skijanja preferiraju Bansko zbog najduže zimske sezone. Skijanje je moguće od decembra pa sve do maja. Takođe, snežni topovi pokrivaju gotovo 100% staza i osiguravaju odlično iskustvo u skijanju čak i u toplijim uslovima. Bansko nudi svojim gostima jedinstveno neprekidno skijanje od 16km, počevši od vrha Todorka, najviše tačke skijališta, sve do donje stanice žičare.

Početna stanica žičare nalazi se pored hotela Kempinski, oko 2,5 km od centra grada. Za manje od 20 minuta, njom ćete se popeti do ski centra. Samo skijalište Bansko udaljeno je od grada 12 km i nalazi se na severnim padinama planine Pirin, na nadmorskoj visini od 2600 m, dok je najviši vrh Pirina – Vihren na 2719 m. Iz grada do podnožja skijališta vozi osmosedna gondola. Pored gondole ski centar Bansko ima i 6 četvoroseda, 1 šestosed, 1 trosed i 4 sidra. Ukupna dužina svih staza iznosi 70 km, među kojima je 8 plavih, 11 crvenih i 2 crne staze.

Najpoznatija staza je crna i nosi naziv “Tomba” po čuvenom italijanskom skijašu Albertu Tombi, koji je bio jedan od promotera Banskog. Trke Svetskog kupa se održavaju upravo na ovoj stazi. Pored staza za alpsko skijanje, tu je i 12 km staza za skijaško trčanje. Za snoubordere i freestylere postoji fun park. Savremeni sistem staza i ski liftova, izuzetno povoljni vremenski uslovi (prosečna temperatura u januaru je – 1,9°C) i sistem za veštačko osneživanje staza čine da skijaška sezona u ski centru Bansko traje od sredine decembra do sredine maja. Odmaralište ima odličnu ponudu smeštaja, hotela, pansiona i apartmana, kao i ponuda wellness sadržaja.

LOKACIJA

Bansko je udaljeno od Beograda 518 km. Od Subotice, na severu zemlje, udaljena je 692 km, dok je od Novog Sada udaljena 594 km. Na istoku zemlje, od Niša, je udaljena 283 km dok je od Vranja, na krajnjem jugu, udaljena 205 km. Na zapadu zemlje, od Čačka, udaljena je 441 km. Najbliža mesta su joj: Blagoevgrad (48 km), Sandanski (84 km), Pernik (132 km). Najbrži i najbolji put do Banskog je korišćenjem auto puta Beograd-Pirot, gde se kasnije nastavlja ka Dimitrovgradu, gde se nalazi i granični prelaz sa Bugarskom. Nakon graničnog prelaza, nastavlja se magistralnim putem ka Sofiji, gde se obilaznicom usmereva ka Dupnici i Blagoevgradu, gde se kasnije stiže u Bansko.

ZANIMLJIVOSTI

Šta posetiti u Banksom?

Kristalna jezera ( preko 100)
Prirodni rezervat prirode “ Ulen”
Pećine: “ Banderitsa” i “ Kazana”
Stari grad Bansko
Muzej Neofit Rilski
Manastir Rila (10. vek)

Bansko je poznato i po odličnom provodu. Posle avanturističkog dana na ski stazama, možete uživati ostatak dana u lokalnim restoranima, i njihovim čuvenim mehanama. MAPA SKIJALISTA

Hotel Zara

Hotel Zara

Hotel Zara se nalazi na 900 m od početne stanice gondole i 800 m je udaljen od centra grada. Luksuzni hotel sa četiri zvezdice pružiće vam...

read more
Hotel Friends

Hotel Friends

Lokacija:Hotel Friends je prijatan i moderan porodični hotel, Friends Bansko 3* udaljen je 500 m od početne stanice gondole i par minuta hoda od...

read more
Grand Hotel

Grand Hotel

Grand Hotel Bansko je jedan od najboljih, najpoznatijih i najtraženijih hotela u Banskom. Odlikuju ga odličan smeštaj, vrhunski spa centar i...

read more
Hotel Grami

Hotel Grami

Izuzetno lep porodični hotel smešten svega 400 metara od gondole – Grami Bansko. Nalazi se na odličnoj lokaciji, u blizini svih važnijih dešavanja u...

read more
Pozovite nas