Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Petrovac -smeštaj

Petrovac je malo primorsko mesto koje se odlikuje blagom mediteranskom klimom sa skoro 300 sunčanih dana u godini. Brojni zalivi, duge plaže i male peskovite uvale, nalepše su u ovom delu Jadrana. Petrovac ukrašavaju masline, narandže, lovor, limuni, leandri. Šume iznikle u kamenjaru okružuju svaki zaliv. Okolna priroda je bujna, zelena i iznenađujuća. Svi oni koji su otkrili draži porodičnog letovanja, prostranstvo plaža i mir koji Petrovac nudi svojim gostima, vraćali su se ponovo. Petrovac sve svoje stare prijatelje i nove goste očekuje u svojoj punoj lepoti. Petrovac smeštaj bogata ponuda. Preporuka za Petrovac smeštaj Apartmani More koji se nalaze na samoj plaži u centru mesta.

Petrovac je gradsko naselje u opštini Budva u Crnoj Gori. Poznat je po letnjem turizmu i rimskom mozaiku iz 3. veka kojim je prikazan bog sna, Hipnos. Gradska plaža je duga oko 600 m i jedna je od najlepših na tom delu Jadrana. U blizini grada se nalaze dva ostrva, Katič i Sveta Neđelja. Početkom prošlog veka nekad malo ribarsko naselje pretvoreno je u moderan gradić, veoma značajan na mapi crnogorskog turizma.

Spomen dom Crvena komuna je centar kulturnih dešavanja u Petrovcu. Likovna galerija nosi ime Marka Gregovića, poznatog slikara iz ovog kraja, dok biblioteka osnovana krajem 19. veka ima preko 15 hiljada knjiga. Muzej revolucije unutar Spomen doma podseća na revolucionarnu prošlost. Tokom godine, posebno leti, organizuju se brojni dramski, likovni i muzički programi.

Iznad današnjeg pristaništa u Petrovcu u 16. veku Mlečani su sagradili tvrđavu, po kojoj je čitavo mesto dobilo naziv Kastel Lastva, koju je narod zvao Kastio. Tu su se nalazili i magacini za smeštaj vina i drugih proizvoda koji su se odatle izvozili brodovima. Uz tvrđavu su sagradili i Lazaret, sanitarnu zgradu koja je uglavnom služila kao karantin, za smeštaj bolesnika za vreme epidemija. Od tih građevina ostale su samo zidine.

Tvrđava i Lazaret čine prepoznatljivi deo pejsaža Petrovca, uokviruju petrovački zaliv i odvajaju ga od Tuljanove pećine. Poslednjih decenija, izgradnjom pristaništa i ugostiteljskih objekata (restoran, kafić, diskoteka) ovaj nekad napušteni lokalitet je oživeo. Početkom septembra on se pretvara u Jazz scenu poznatih domaćih i svetskih imena.

Manastir Reževići se nalazi pored magistralnog puta u blizini Petrovca. Manastir ima tri crkve. Manastirski konak izgrađen je sredinom 19. veka.. Manastir Reževići je kao i danas uvek bio pored važnih puteva, pa je ostalo zapisano da je ovde bio stub sa udubljenjem za bokal vina, kao znak gostoprimstva, namenjen putnicima.

Kada govorimo o prirodnim lepotama ovog malog gradskog mesta izdvajamo dve plaze.

Na dva kilometra udaljenosti od Petrovca, u pravcu Bara nalazi se najduža plaža na Budvanskoj rivijeri, Buljarica kao druga po dužini na crnogorskom primorju, nakon ulcinjske (2250 metara, površine 72850 m2). Plaža je u delu bližem Petrovcu peskovita, dok je većinom šljunkovita i kamenita. Idealna je kao otklon velikim letnjim gužvama, jer njena prostranost garantuje obezbeđeno mesto za kupanje.

Predivna plaža Lučice nalazi se 500 metara južno od Petrovca, smeštena u zalivu između dva rta, okruženim šumom čempresa i borova. Peščana je sa plitkim dnom, a sitni pesak je zlatnožute boje. Neposredno zaleđe je neizgrađeno što plaži daje poseban čar. Duga je oko 220 metara.

 

Pozovite nas