Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Tara

Tara predstavlja jednu od najlepših planina u našoj zemlji. Nalazi se u zapadnoj Srbiji. Lepota ove planine ogleda se u minimalzimu urbanizacije ali adekvatne adaptacije u skladu sa njenim prirodnim i turističkim potencijalom. Prosečna nadmorska visina ove planine je 1.500 m a najviši vrh je Koziji rid (1.591 m), dok je njena najniža tačka kod jezera Perućac. Planinu Taru su proučavali mnogi naučnici. Prvi je bio Josif Pančić, koji je na ovoj planini 1875. otkrio endemsku vrstu četinara, nazvanu Pančićeva omorika, koja danas predstavlja jedno od glavnih obeležja ove planinske lepotice. Na osnovu dugogodišnjih proučavanja i istraživanja ovog područja, a radi zaštite izuzetnih prirodnih vrednosti koje ono poseduje Skupština Srbije je 1981. posebnim Zakonom područje Tare proglasila za Nacionalni park. Planina Tara je poznato i tradicionalno letnje i zimsko rekreativno područje. Povoljni klimatski uslovi, veliki broj sunčanih dana, srednja visina oko 1000 metra nadmorske visine. Ispod severnih padina Tare leži varošica Bajina Bašta, koja u izuzetnoj prirodnoj simbiozi sa ovom planinom predstavlja jedan pravi turistički brend tog kraja Srbije.

Tara je od Beograda udaljena 211 km, od Novog Sada 273 km, od Niša 314 km. Najbliži gradovi su: Bajina Bašta (15 km), Užice (45 km), Požega (69 km), Valjevo (88 km).

Položaj planine Tare predstavlja povoljan uslov za razvoj turizma, jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka, odnosno posetu većem broju turističkih lokaliteta. Po bogatstvu i raznovrsnosti turističih vrednosti, ekološki očuvana prirodna sredina, planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom od 800-1500 m, pogodni tereni za zimske sportove, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, blagotvorna klima, Drina sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac, daju ovoj planini veliku turističku vrednost što je čini konkurentnom u odnosu na Zlatibor i druge planine. Tara ima povoljan položaj prema komplementarnim turističkim vrednostima u neposrednoj okolini: Užicu, Mokroj Gori, Višegradu sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, koji privlače izletnička kretanja turista stacioniranih na Tari u cilju zadovoljenja obrazovno-kulturnih potreba i bogatijeg sadržaja i boravka. Tara ima odličnu predispoziciju za održivi turizam, koji predstavlja svaki turizam koji donosi minimalni uticaj na životnu sredinu i kulturnu baštinu, ali u isto vreme dovodi do ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Ljubitelji vodenih površina i posetioci Tare, generalno, ne smeju propustiti priliku da vide dva jezera koja svojom lepotom godinama unazad mame sve veći broj posetilaca. U pitanju su jezero Perućac i Zaovine.

Skijanje na Tari?

Na tari se nalazi nekoliko manjih skijališta i to:

*Skijalište Omorika nalazi se u neposrednoj blizini istoimenog hotela (najveći hotel na Tari), i ukupne je dužine 250m. Staza poseduje mini ski-lift i namenjena je osobama dečijeg uzrasta i početničkim školicama skijanja.

*Skijalište Beli Borraspolaže sa 2 ski lifta (tip tanjir) dužina 80 i 380 m. Staze su široke i spadaju u red lakše kategorisanih. Najviša tačka ski centra je 950 m dok je najniža tačka 1.010 m.

*Skijalište Nagramak nalazi se u selu Sekulići na 1.300 m nadmorske visine. Dužina staze je 860 m. Staza je osvetljena i pregledna te je skijanje noću takodje omogueno. Ovo skijalište poseduje mogućnost iznajmljivanja ski opreme. U blizini staze nalazi se i jedan kafić.

*Skijalište Šljivovica je manja ski staza, na putu od Bajine Bašte do Tare. Staza je Dužine 200 m i u sklopu skijaškog kluba „Sunčana padina“ namenjena omasovljavanju polaznika alpskog skijanja. Namenjena je obuci omladine i poseduje jedan ski lift.

*Skijalište Mitrovac na Tari nalazi se u okviru dečijeg odmarališta Mitrovac na Tari. Skijalište raspolaže sa 3 baby ski lifta dužine 50m (staza 1), 150m (staza 2) i 250m (staza 3). Najduži ski lift ima drvene hvataljke na sebi. Staze su bez kamenja i potoka, prekrivene su srednje visokom travom. Sve staze su dosta lake i široke. Najniža tačka ski centra iznosi 1.070 m dok najviša tačka iznosi 1.125 m. Najduža ski staza iznosi 250 m. U blizini skijališta moguće postoji pošta, restoran domaće kuhinje, hotel.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Pozovite nas