Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Sokobanja smeštaj

Sokobanja je jedna od najstarijih i najpoznatijih Banja u Srbiji. Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u podnožju planine Ozren, udaljena oko 230 kilometara od Beograda a od Niša oko 60 kilometara.

Prvi tragovi ljudskog postojanja na prostorima današnje banje potiču još iz doba neolita. Grad-tvrdjava još iz doba Justinijana, korišćena je vekovima sve do dolaska Turaka na ove prostore koji ovde grade javno kupatilo-hamam i koriste blagodeti termalne lekovite vode.Sokobanja je mesto koje će vam okrepiti i telo i duh,koje ima sve što je potrebno za oporavak, odmor i zabavu, iz koje ćete uvek odlaziti nasmejani i podmlađeni.

Sokobanja je u drugoj polovini  20 veka dobila veće smeštajne kapacitete, danas ih ima sasvim dovoljno, od hotela sa više zvezdica do brojnih vila sa apartmanima i privatnih kuća i stanova za izdavanje. Sokobanja smeštaj, veliki izbor. Većina objekata ima moderno uredjene apartmane i sobe, sa saunama, medicinskom negom, parkingom, bežičnim internetom. Sokobanja smeštaj naša topla preporuka : Vila Milsa Lux, Vila Banjica, Vila Breza…

Smeštena u sokobanjskoj kotlini , na 400m nadmorske visine. Kroz nju protiče reka Moravica , a omeđana je planinama. Severno od nje, nalazi se čuvena misteriozna planina Rtanj, južno Ozren i Devica, koje su bogate šumom i lekovitim travama. Na  lokalitetu Sokobanje nađene su iskopine iz doba neolita , a na rismkim temeljima Turci su podigli amam – prvi i najstariji objekat za lečenje u Sokobanji . Amam je obnovljen odlukom knjaza Miloša 1833. godine . U to vreme Srbija je brojila 10 farmaceuta i lekara.

Kroz  vekova, banja je menjala naziv – Balnea, Banja, Velika Banja, Sokol Banja, a od 1859. godine dobila je ime Sokobanja , po istorijskom Sokogradu , srušenom 1416. godine. Kao prirodno lečilište Sokobanja poznata je još od doba Rimljana, a o njoj su pisali Evlija Čelebija, Vuk Stefanović Karadžić, Felix Kanic .

Zbog umirujućeg dejstva kontinentalne klime , visoke koncentracije kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu , kao i odustva aero zagađenja, malo magle i vetrovitih dana, Sokobanja predstavlja idealno mesto za banjsko – klimatski tretman različitih bolesti i stanja. Zbog toga je Specijalna bolnica “Sokobanja” izgrađena upravo na ovom mestu. Bolnica predstavlja naučno nastavnu bazu pri Medicinskom fakultetu u Nišu i jedina ustanova u Sokobanji koja ima odobrenje Ministarstva Zdravlja za primenu prirodnih faktora u lečenju. Ovde se dolazi za lečenje raznih respiratornih bolesti poput astme, bronhitisa, kao i lakšeg oblika povišenog pritiska , anemije, išijasa, reumatizma, fizičke potrebe i mnoge druge . Sokobanja je privlačna ne samo po njenoj lekovitoj moći, već i po zanimljivostima i lokalitetima koji je okružuju, poput izvora reke Moravice, pećine i samog Sokograda  .

Reka Moravica je dugačka 60,4km i desna je pritoka Južne Morave. Izvor reke se nalazi ispod planine Device, razlivenog je toka i potiče od mnoštva dubinskih izvora. S obzirom da je voda izuzetno čista, koristi se i za piće. Kada je vodostaj visok, u izvor se ulivaju nekoliko planinskih potoka, a jedan izvire iz pećine udaljene 200m, uzvodno od izvora.

Pećina je, ustvari, jama koja ima dva otvora , jedan horizontalni i drugi vertikalnim, plafonski. Do same pećine Vas vodi obeležena staza, a sam ulaz i spuštanje nisu preporučljivi , ukoliko niste vešti i opremljeni.

Miris starih vremena , mnoštvo priča i legendi , duh borbi i osvajanja, samo su neke od karakteristika koje odlikuju drevno utvrđenje Sokograd. Postoji nešto mistično u vezi sa ovom tvrđavom , a dosta govori i sama činjenica da su u pitanju pretpostavke da je podignut u vreme Rimskog cara Justinijana u periodu između prvog i sedmog veka nove ere u cilju odbrane od Avara i Slovena. Postoje nekakvi podaci koji ukazuju da je Sokograd postojao još u vreme Stefana Nemanje . Tada je prvi put i bio razaran , u vreme proterivanja Bogumila. Upravo zbog ovakve istorije , koja pokazuje da je Sokograd imao neverovatnu prošlost , podignut da brani i čuva , više puta razaran, dišući istim ritmom kao i država kojoj pripada, neodvojivi deo jedne celine – Srbije, jasno je zašto se smatra jednim od najznačajnijih spomenika naše istorije i kulture.

Za nešto mlađe goste osim smeštaja postoje i dodatni sadržaji od brojnih restorana, kafića i diskoteka, picerija. Gosti se mogu baviti lovom, ribolovom, posetiti okolna seoska domaćinstva, uživati u vazduhu koji je idealan za opstrukcije disanja. U banji se u okviru kulturnog leta održavaju brojni muzički koncerti, pozorišne predstave, književne večeri, izložbe. Ponudu upotpunjuju i brojne sportske manifestacije i takmičenja, kao i akvapark sa svim pratećim sadržajima. Svi posetioci uživaju u banjskim parkovima i šetalištima. Sokobanja je mesto koje će vam okrepiti i telo i duh,koje ima sve što je potrebno za oporavak, odmor i zabavu, iz koje ćete uvek odlaziti nasmejani i podmladjeni.


 
N Hotel Sutomore

N Hotel Sutomore

N Hotel Sutomore smešten je na oko 200 metara od gradske plaže u Sutomoru, pored OŠ «Kekec». Nalazi se na oko 10 km od Luke Bar. Najbliži aerodrom...

read more
Hotel Agape Bar

Hotel Agape Bar

Hotel Agape Bar 4* nalazi se u centru Bara, otvoren 2021. godine, predstavlja savršen izbor za sve one koji žele da budu na par koraka od poslovne i...

read more
Pozovite nas