Zanzibar je arhipelag u Indijskom okeanu, 40 km udaljen od Tanzanije čiji je sastavni deo. Arhipelag ima ukupno 1500 kvadratnih kilometara, dug je 85 km i širok 30 km. Arhipelag se sastoji od ostrva Unguja, Pemba i još nekoliko manjih ostrva.

Ovo afričko ostrvo mesto je susreta velikih suprotnosti: luksuzinih hotela i siromaštva, plime i oseke, najsitnijeg peska i vetra – sve ono što ga čini destinacijom koju morate posetiti prenosim vam iz ličnog iskustva u redovima koji slede.

Ostrvo Zanzibar je administrativno podeljen na tri regiona: Zanzibar sever, Zanzibar jug i Zanzibar grad. Prestonica ovog arhipelaga je istoimeni grad Zanzibar, koji se nalazi na zapadnom delu ostrva Unguja, poznat po doseljavanju prvih Bantu crnaca i istorijskom znamenitošću Stone Town, koji je jedan od najvećih antičkih bisera pod zaštitom UNESCO-a. Mirisni Zanzibar, kako ga nazivaju avanturisti, zauvek je ostao čaroban, egzotičan, romantičan... Za ljubitelje mira i užitka ostao je divlji i sofisticiran.

Budite vi ti koji će posetiti ovo ostrvo i postati deo jedne prelepe razglednice, koja se po mnogome lepom i unikatnom razlikuje od onih sa ostalih, najčešće mediteranskih, koje ste do sada napravili.

Zanzibar je od Beograda udaljen 5.975 km. Do Zanzibara se putuje, razumljivo, avionom ali nažalost iz Beograda još uvek ne postoji direktan let do ovog prelepog ostrva.

 

Od Beograda do Zanzibara može se stići kombinacijom dva ili više letova (presedanjem) najčešće sa presedanjem u Parizu, Dubaiju ili u Istanbulu. Vreme trajanja leta, zavisi od više faktora a najpre od izbora avio kompanije, mesta presedanja i vremena letova sa mogućnošću pauze između dva ili više letova.

 

Prosečna cena avionske karte, po osobi sa svim taksama, obično se kreće u rasponu od 650 EUR pa i do 1.500 EUR PO OSOBI, u zavisnosti od izbora avio kompanije, vremena leta, perioda putovanja itd.

Da biste ušli na teritoriju Tanzanije, a i Zanzibara kao jednog njenog dela, potrebne su vam turističke vize za Zanzibar koje se od 2008. godine dobijaju na samom graničnom prelazu ili aerodromu na kojima morate popuniti formular za dobijanje vize. Uz to vam je potreban i važeći pasoš i 50 američkih dolara za vizu važnosti do 90 dana.

 

Takođe, pre samog odlaska na Zanzibar, potrebno je proveriti da li je potrebna preventivna vakcinacija  radi očuvanja vašeg zdravlja, tokom putovanja. To je najčešće vakcina protiv žute groznice ili malarije.

Broj turista u poseti Zanzibaru je još uvek relativno mali, ali raste svake godine. Klimu odlikuju vlažni i sušni periodi. Kiše padaju od sredine marta do kraja maja, a kratka kišna sezona je u novembru. Suv period je od decembra do februara i od juna do oktobra.

Prosečne dnevne temperature su 26 stepeni od juna do oktobra, a 28 stepeni od decembra do februara. Zbog blizine ekvatora na Zanzibaru je toplo tokom cele godine i imaju jednake dane i noći ( po 12-sati svaki) kao i većina istočnoevropskih afričkih zemalja.

 

Hrana koju nude restorani na Zanzibaru je veoma raznovrsna: od morskih plodova, indijskih hlebova, tajlandskih specijaliteta, svahili jela, zanzibarskih palacinaka do raznih vrsta burgera, krompira i supa. Alkoholna pića ne služe u svakom restoranu.

Neizostavno treba probati neko od južnoafričkih vina, pravu arapsku kafu u specijalizovanim restoranima ali i njihove čajeve koji su izuzetno aromatični i prirodni, bez ikakvih dodataka.

 

Ostrva su prvobitno bila prekrivena šumama, ali je ljudski boravak doveo do široke čistine uz još nekoliko izolovanih džepova autohtonih šuma koje su, između ostalog i prirodna zaštita od cunamija. Kada je reč o životinjskom svetu na Zanzibaru, majmuni i male antilope nastanjuju šumska područja. Jozani šuma, prirodni rezervat  sačinjen od mangroove i mahagoni šume, prostire se na 2.512 hektara i dom je nekolicini jedinstvenih vrsta, osim crvenih kolobus majmuna u Jozani šumi živi i 50 vrsta leptira i 40 vrsta ptica. Pričinjava pravo zadovoljstvo šetnja njenim stazama.

Zatim, muzički festival Busara, šestodnevna kulturna ekstravaganca koja se održava svake godine u Zanzibaru, sredinom februara. Izuzetno popularan od strane naroda Tanzanije, kao i posetioca u regionu. Festival nudi bogatu i živu mešavinu stilova, uključujući i tradicionalnu ngoma, taarab, kidumbak, mchiriku, rumbu, dens muziku, svahili hip-hop, bongo flavu, mističnu i religioznu muziku, pozorište, film, komediju i ples.

 

U Stone Town- u je rođen legendarni Fredi Merkjuri (originalno ime Faruk Bulsara), pevač grupe Kvin. Na mestu gde je rođen,  uz obalu Indijskog okeana, nalazi se kafić  „Fredijeva kuća“ sa kog se pruža impresivan pogled.

Kizimkaz koralno ostrvo izuzetno je  atraktivno za ronjenje zbog bogatog i još uvek neistraženog podvodnog sveta i jedna je od najatraktivnijih destinacija na svetu sa velikim brojem ronilačkih centara, svuda po ostrvu.

Sama pomen reči Zanzibar dovoljna je da dočara mnoštvo slika koje su i egzotične i upečatljive, uz burnu emotivnu reakciju koju izaziva, prelepe plaže i uživanje u toplom moru, zajedno čine da ovo ostrvo indijskog okeana postaje jedna od najtraženijih svetskih destinacija koju zaista vredi posetiti.

 

ZNAMENITOSTI

 • Stown Town
 • Anglikanska katedrala
 • Tangawitzi začinska farma
 • Hristova katedrala
 • Mtoni palata
 • Tumbatu ostrvo
 • Jambo začinska farma
 • Ngome Kongwe tvrđava
 • Persijska kupatila
 • Ruševine Mbweni
 • Hram Shakti
 • Malindi dzamija
 • Ruševine Fukuchani
 • Kizimkazi dzamija
 • Palata Marahubi
 • Kuća čuda