Vrnjačka banja predstavlja gradsko naselje u centralnoj Srbiji, u okviru Raškog okruga. To je ujedno i najveća banja u našoj zemlji, koja broji nešto više od 10.000 stanovnika.

Tradicija koja potiče još od starih Rimljana, lekoviti mineralni izvori sa toplom i hladnom mineralnom vodom, parkovi, buran letnji period prepun manifestacija, blizina planine Goč čine da Vrnjačka Banja bude jedna od atraktivnijih destinacija u Srbiji.

Iako je za mnoge još uvek sinonim za lečenje i mesto koje posećuju uglavnom stariji putnici, treba reći da je mnoštvo novih manifestacija i nov koncept turističke ponude pretvorio banju i u zanimljivu destinaciju i za mladju populaciju.

Karneval, festivali, mnoštvo restorana i kafea, bazeni, sportski tereni omogućavaju najrazličitije vidove zabave i rekreacije. Danas ovu destinaciju posećuju kako mladi tako i stariji turisti a svojom lepotom i tradicijom, Vrnjačka banja pleni svakome ko se odluči da je poseti.

Vrnjačka Banja je, sasvim opravdano, ponela titulu “kraljica Banja “. Istorija korišćenja mineralnih voda seže u duboku prošlost , u vreme kada su ove prostore naseljavali keltski Skordisci. Posle rimskog osvajanja Balkana u poslednjim vekovima stare ere i nekoliko vekova nove ere , mineralne vode su korišćene za piće i kupanje, o čemu svedoči pronađeni rimski izvor .

Posle turskog osvajanja Balkana , gotovo da nema podataka da su vrnjačke mineralne vode bile u upotrebi.

Početkom 19. veka, knjaz Miloš je najmio saksonskog geologa, barona Herdera da ispita mineralne vode u Srbiji . Postoje pouzdani podaci da su meštani sela Vrnjača i okoline sredinom 19. veka koristili toplu mineralnu vodu za lečenje . Preduzimljivi ljudi iz okolnih gradova podižu svoje vile i pansione , uređuje se centralna banjska zona ,a sredinom devedesetih godina sačinjen je prvi regulacioni plan Vrnjačke Banje.

Pedesetih i šezdesetih godina kreće masovna izgradnja objekata , što je uslovilo i povećanje broja posetilaca. Najveću posetu Banja je imala osamdesetih godina – blizu 200.000 posetilaca koji su ostvarili, do tada nezamislivih , dva miliona noćenja .

 

Ono po čemu je Vrnjačka Banja nadaleko poznata , jeste ” Hotel Merkur “ .

Banjsko lečenje obavlja se danas u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju organa za varenje i šećerne bolesti ” Merkur “.

Najčešći razlozi posete ovom hotelu jesu : Šećerna bolest – čir želuca i dvanaestopalačnog creva , hronični gastritis i duodenitis ; poremećaja varenja i upalne bolesti creva, nakon ugradnje veštačkog kuka, kolena, postmenopauza i menopauza, učestale upale jajnika, grlića materice, bolesti bubrežne karlice, bolesti mokraćnih kanala  i mnoge druge bolesti.

Hotel takođe sadrži Wellness ( Aqua i Spa centar ) program , tako da posetioci ne moraju imati striktno neki problem kako bi ovde došli.

 

U samoj Vrnjačkoj Banji nalazi se 7 izvora mineralne vode : Beli izvor, Slatina,  Snežnik , Jezero, Topla voda, Borjak, Vrnjačko vrelo…Od kojih je najstariji i najpoznatiji izvor Topla voda .

Sudeći po slučajnim arheološkim nalazima, bila je poznata još u praistoriji , a potom korišćena i u rimskom periodu od 1. do 4. veka naše ere. Voda spada u grupu alkalnih ugljenokiselih homeotermi . Temperatura joj je 36,5 stepeni Celzijusa.

Za terapije se koriste 4 izvora ( Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ), dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda ( Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo ) .

 

Glavna manifestacija u Vrnjačkoj Banji jeste festival ljubavi – ” Love fest “.

Pre više od 10 godina entuzijasti Vrnjačke Banje dolaze na ideju da stvore događaj , žurku posvećenu ljubavi. Sva dešavanja su bila smeštena na i oko Mosta ljubavi , svojevrsnog spomenika gde parovi kače katance sa svojim i inicijalima  svoje druge polovine. Legenda kaže da ako se ključići ne izgube da će njihova ljubav večno trajati.

Međutim, to nije jedina manifestacija…tu su i ” Dani Danile Bate Stojkovića “, ” Festival filmskog scenarija “ , “ Vrnjački karneval “.

 

Ovo mesto iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista , a ako niste još posetili Vrnjačku Banju i uživali u njenim blagodetima …mnogo propuštate, da znate.

Njena smeštajna ponuda je u poslednjih par godina značajno obogaćena, izgradjeni su hoteli sa više zvezdica, vile sa apartmanima, koji poseduju sve od modernog enterijera do parkinga, interneta, zatvorenih bazena, sportskih terena.

 

Leti je banja mesto održavanja muzičkih festivala i brojnih drugih kulturnih dešavanja kao što su koncerti klasične muzike i filmski festivali. Banja je tako vremenom od klasičnog termalnog lečilišta koje uglavnom privlači starije goste postala interesantna i mladima, kao mesto dobre zabave i opuštanja.

Vrnjačka banja je udaljena od Beograda 200 km. Na severu zemlje, od Subotice je udaljena 357 km, dok je od Novog Sada udaljena 262 km. Na istoku zemlje, od Niša je daleko svega 127 km, dok je od Vranja, na krajnjem jugu, udaljena 231 km. Od Čačka, u zapadnom delu Srbije, udaljena je 62 km.

Najbolji i najbrži put do Vrnjačke banje je korišćenjem auto puta Beograd-Čačak (A2), gde se nakon isključenja nastavlja magistralnim pravcem ka Kraljevu nakon čega se dolazi u Vrnjačku banju. Maršuta tog puta prikazana je na mapi ispod teksta.

Znamenitosti Sokobanje se mogu se podeliti na prirodne celine, kulturno-istorijski spomenici, srednjovekovne gradove/utvrđenja i na religiozne objekte.

 

Prirodne celine:

– vranjčka Promenada i vranjački park

– izvor mineralne vode Slatina

– izvor mineralne vode Jezero

– izvor mineralne vode Snežnik

– izvor mineralne vode Snežna gora

– Japanski vrt

 

Kulturno-istorijski spomenici:

– Most ljubavi

– Most Ko to tamo peva

– srednjovekovna tvrdjava Koznik

– biblioteka Dr Dušan Rdaić

– letnja pozornica Danilo Bata Stojković

– zamak Belimarković

– konak kneza Milana Obrenovića sa turskim kupatilom

 

 

 

Manastiri:

– Hram rodjenja presvete Bogorodice (19. vek)

– manastir Ljubostinja (15. vek)

– manastir Svete Petke, Stubal (19. vek)

– manastir Žiča, kod Kruševca (16. vek)

 

Manifestacije:

– Karneval u Vrnjačkoj banji

– Festival filmskog scenarija

– Love Fest