POZOVITE NAS! Beograd, Takovska 5
Pon-Pet: 9h – 17h
office@sanitours.rs
011 33 43 488
065 9209 098

Kad pomislimo na Kopaonik, mislimo skijanje. Mnogi su baš svoje prve skijaške korake i započeli na našoj Srebrnoj lepotici. Zbog svoje popularnosti medju domaćim i stranim turistima, Kopaonik je postao veoma tražena destinacija i u zemljama regiona. Uvodjenjem veštačkog osnežavanja staza, privukao je još više posetilaca iz naše zemlje a i iz inostranstva, jer se sezona skijanja produžava ali i ranije počinje. Staze na Kopaoniku su mnogobrojne i označene su bojama od plavih koje su najblaže do crnih koje su najteže. Takodje turisti mogu da uživaju i u noćnom skijanju, koje je sve popularnije.

Svakako ima za svakoga po nešto. Staze “Pančićev vrh”, “Karaman greben” i “Malo jezero” opremljene su odgovarajućim osvetljenjem i pružaju mogućnost noćnog skijanja, a tokom unapred određenog dana u nedelji jedna od noćnih ski staza postaje i staza za sankanje što predstavlja posebno zanimljivo iskustvo i predstavlja zadovoljstvo za posetioce svih uzrasta.

Bugarska slika
KOPAONIK 2

Lista 10 najpoznatijih ski staza na Kopaoniku

1. Malo jezero

Plava staza, jedina koja je opremljena reflektorima za noćno skijanje. U samom je centru skijališta, a na nekoliko mesta ima malo veći nagib. Mana je što je na njoj postaljen ski-lift „tanjir“ sa malim kapacitetom.

Svako putovanje ima neku prednost. Ako putnik poseti bolju, bogatiju zemlju, može da nauči kako da poboljša svoju. A ako ode u goru, siromašniju, naučiće kako da uživa u svojoj zemlji.

Semjuel Džonson

2. Mali Karaman

Još jedna staza omiljena početnicima i ski instruktorima koji na nju dovode učenike. Pokriva je poprilično spor četvorosed, pa se često, kada se stvore gužve, uključuje i pomoćni ski-lift „tanjir“. I ova staza je nezaobilazna ukoliko se odlučite da odete do drugog dela skijališta, prema stazama Gvozdac, Karaman ili Gobelja. 

3. Sunčana dolina

Plava blaga staza, pre podne veoma osunčana, pa se i brzo topi. Dugačka je 963 m . Možda i najlepša staza. Iz naziva može da se zaključi da je blaga je i sastoji se iz nekoliko odvojenih staza. Međutim, četvorosed koji je instaliran je poprilično spor, pa dužinu od nepunih 700 metara prelazi tek za 7, 8 minuta. Najbolja je u januaru i februaru, jer kasnije sneg popusti zbog toga što je na južnoj strani.      

  1.  

4. Pančićev vrh (centar )

Vrnjacka banja baner

Staze na Pančićevom vrhu imaju ukupnu dužinu 1393 metra. Ovde se granaju dve staze od kojih jedna spada u kategoriju srednje teških, crvenih staza a druga u kategoriju lakih, plavih staza. 

Vreme vožnje je 5 minuta, sa visinskom razlikom od 248 metara.

5. Gvozdac

Jedna od najstrmijih staza na Kopaoniku. Kada se krene sa vrha, ne deluju tako ali srednji deo je strm i pun neravnina koje nastaju od čestog kočenja. Ozbiljni skijaši jedva čekaju da se ova staza otvori, jer za nju treba barem pola metra snega. Od pre dve godine Gvozdac je dobio moderan šestosed, sa haubama i grejačima.

6.Krčmar

Najduža staza, ima skoro 2.000 matara. Od kako je pre dve godine postavljena nova šestoseda žičara sa haubama i grejačima, Krčmar je postao zanimljiv sve većem broju skijaša. Iako je gornji deo staze blag, sa predivnim pogledom na Kosovo i Metohiju, donji deo je uzak, strm i prepun mesta sa ledom, pa bi trebalo biti obazriv.

7. Duboka

Crvena i crna staza, koje polaze sa Pančićevog vrha sastaju se u donjem delu. Na ovim stazama je obično veliki broj skijaša, naročito na blažoj, crvenoj. Sa dna staze polaze dve žičare šestosed „Krčmar“ koji ide ka vrhu istoimene staze i četvorosed „Duboka 2“ koji skijaše izvlači na vrh Karaman greben. Sa sredine staze polazi četvorosed „Duboka 1“ koji vodi ka Pančićevom vrhu.

8. Gobelja

Mini centar, u okviru ski centra Kopaonik. Pokrivena je četvorosedom žičarom, i ski liftom „tanjir“. Ima nekoliko staza, raspoređenih po težini, od plave do crne. Jedini problem je što skijašima treba oko pola sata da od centra Kopaonika dođu do Gobelje, jer su žičare koje moraju da koriste za izvlačenje prema Gobelji opterećene i malog kapaciteta. Ali, kada skijaši konačno dođu do Gobelje, na njoj ostanu skoro do kraja dana.

9. Karaman

Još jedna staza sa koje „puca“ lep pogled, okružena je jelama sa jedne i druge strane, ima malo skijaša, ali i lošu instalaciju za prevoz. Postavljen je „tanjir“ na kojem se nekad čeka pola sata, jer je staza Karaman glavna veza ka Gobelji. 

10. Karaman greben

Plava staza, namenjena početnicima. Skijaši žičaru šestosed uglavnom koriste za „izvlačenje“ iz centra skijališta jer sa vrha Karaman grebena lako može da se dođe do drugih delova ski-centra. Ova staza je najduže u funkciji, jer se prva otvara u decembru, a poslednja zatvara-na proleće.

F. A. Q.

Najduža staza na Kopaoniku je Krčmar, duga je 1931 m, spada u srednje tške staze i ima dvosed. 

Na Kopaoniku ima ukupno 22 staze i dele se na lake, srednje i teške. Pokrivaju ukupno oko 50 km uredjenih Alpskih staza.

Postoji mnogo hotela koji se nalaze na stazi, a to su Grand hotel & spa, Gorski hotel &spa, Grey, Srebrna lisica, različite su kategorije. Pružaju usluge na bazi punog ili polupansiona sa bogatim sadrzajem za decu.

Najlakša staza na Kopaoniku je Mašinac, svega duga 277 m, i ona je namenjena početnicima i maloj deci. Nalazi se u najlepšem delu u prevoju koji se zove Pajino preslo.

Najstrmija staza na Kopaoniku je Bela reka II, preporučuje se dobrim skijašima. Dužine je 1288 m. Staza ima dvosed. 

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *sani logo 2

Prijavi se za naš newsletter