Javni prevoz

Aerodrom - Budapest Airport (BUD)

Karta za gradski prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza je moguća po većoj ceni, osim za metro, karte se kupuju na kioscima za karte i automatima. BudapestCard je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.

Prevoz - aerodrom - postoji direktna linija vozom do centra grada. Mini bus servis sa aerodroma prevozi putnike do grada.

Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, trolejbus, tramvaj, metro, uspinjača i brodovi.

Za turističke obilaske sve znamenitosti Budimpešte su dobro povezane sa javnim prevozom.

  • Evropa
  • JUŽNA EVROPA
  • SRBIJA
  • SRPSKI
  • RSD - DINAR
  • +01.00 UTC
  • INI, BEG


Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u podnožju planine Ozren,udaljen 230 kilometara od Beograda a od Niša 60 kilometara. Sokobanja je jedna od najstarijih i najpoznatijih banja u Srbiji. Prvi tragovi ljudskog postojanja na prostorima danasnje banje potiču još iz doba neolita.Grad-tvrdjava još iz doba Justinijana, korišćen je vekovima sve do dolaska Turaka na ove prostore koji ovde grade javno kupatilo-hamam i koriste blagodeti termalne lekovite vode.

Soko Banja istorija

Srpski vladar knez Miloš Obrenović prvi je srpski vladar koji aktivno ulaže sredstva u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata u banji, ispituje lekovitost vode, postavlja prvog zvaničnog banjskog lekara. Još od tada je potvrdjena njena lekovitost za lečenje bolesti reumatizma, išijasa, bronhitisa i astme, dijabetesa, anemije, kožnih i srčanih bolesti. Banje je vremenom postala mondensko mesto, stecište srpske kulturne i političke elite, u njoj tada borave čuveni pisci Stevan Sremac, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Meša Selimović, Branislav Nušić. Sokobanja je u drugoj polovini polovini 20 veka dobila i veće smeštajne kapacitete, danas ih ima sasvim dovoljno, od hotela sa više zvezdica do brojnih vila sa apartmanima i privatnih kuća i stanova za izdavanje. Većina objekata ima moderno uredjene apartmane i sobe, sa saunama, medicinskom negom, parkingom, bežičnim internetom.

Soko Banja provod

Za nešto mladje goste postoje i dodatni sadržaji od brojnih restorana i kafana, kafića i diskoteka, picerija. Gosti se mogu baviti lovom, ribolovom, posetiti okolna seoska domaćinstva, uživati u vazduhu koji je idealan za opstrukcije disanja. U banji se u okviru kulturnog leta održavaju brojni muzički koncerti, pozorišne predstave, književne večeri, izložbe. Ponudu upotpunjuju i brojne sportske manifestacije i takmičenja, kao i akvapark sa svim pratećim sadržajima. Svi posetioci uživaju u banjskim parkovima i šetalištima. Sokobanja je mesto koje će vam okrepiti i telo i duh,koje ima sve što je potrebno za oporavak, odmor i zabavu, iz koje će te uvek odlaziti nasmejani i podmladjeni.

Soko Banja znamenitosti

U Soko Banji mogu da se obidju brojne crkve u blizini, posete ostatke impozantnog srednjovekovnog utvrdjenja Soko-grada.