Soko banja je jedna od najstarijih i najpoznatijih banja u Srbiji.

Prvi tragovi ljudskog postojanja na prostorima današnje banje potiču još iz doba neolita. Grad-tvrdjava još iz doba Justinijana, korišćen je vekovima sve do dolaska Turaka na ove prostore koji ovde grade javno kupatilo-hamam i koriste blagodeti termalne lekovite vode.

Sokobanja je u drugoj polovini  20 veka dobila veće smeštajne kapacitete, danas ih ima sasvim dovoljno, od hotela sa više zvezdica do brojnih vila sa apartmanima i privatnih kuća i stanova za izdavanje. Većina objekata ima moderno uredjene apartmane i sobe, sa saunama, medicinskom negom, parkingom, bežičnim internetom.

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u podnožju planine Ozren, udaljen 230 kilometara od Beograda a od Niša 60 kilometara.

U Sokobanji mogu da se obiđu brojne crkve u blizini, posete ostaci impozantnog srednjovekovnog utvrdjenja Soko-grada.

Za nešto mlađe goste postoje i dodatni sadržaji od brojnih restorana i kafana, kafića i diskoteka, picerija. Gosti se mogu baviti lovom, ribolovom, posetiti okolna seoska domaćinstva, uživati u vazduhu koji je idealan za opstrukcije disanja. U banji se u okviru kulturnog leta održavaju brojni muzički koncerti, pozorišne predstave, književne večeri, izložbe. Ponudu upotpunjuju i brojne sportske manifestacije i takmičenja, kao i akvapark sa svim pratećim sadržajima. Svi posetioci uživaju u banjskim parkovima i šetalištima. Sokobanja je mesto koje će vam okrepiti i telo i duh,koje ima sve što je potrebno za oporavak, odmor i zabavu, iz koje će te uvek odlaziti nasmejani i podmladjeni.