Planina Rtanj nalazi se u istočnoj Srbiji.

Ovo je fenomen koji privlači sve veći broj turista, naučnika i planinara, misteriozna planina koja izaziva polemiku da li je drevna piramida, delo prirode ili viših sila.

Kao simbol planine, na vrhu Šiljku (1565m) nalazi se još jedna atrakcija koja privlači turiste. U pitanju su ruševine nekadašnje crkve – kapele Svetog Đorđa. Sa ovog vrha može se videti i ušće Save u Dunav.

Planina Rtanj se nalazi nadomak mesta Boljevci u istočnom delu Srbije. Imajući u vidu da se nalazi u istočnom delu zemlje, sasvim je razumljivo da Rtanj pripada sistemu Karpatskih planina, koje većim delom obuhvataju teritoriju Rumunije, te manjim delom zalaze u granice istočnog dela naše zemlje.

Prosečna nadmorska visina planine Rtanj je 1.565 m a njenim najvišim vrhom proglašen je Šiljak (1.565 m). Specifični oblici reljefa ove planine uslovili su formiranje specifičnog, bogatog i jedinstvenog sastava njene flore i faune.  S’tim u vezi, Rtanj je 2018. godine proglašen Specijalnim rezervatom prirode od starne države, zbog endemične i važne flore i faune kao i specifičnog oblika i sastava reljefa.

Rtanj se odlikuje bogatstvom stena koje potiču iz različitih geoloških perioda. Specifičnim izgledom se izdvaja sam vrh Rtnja (Šiljak), koji je se odlikuje pravilnim piramidalnim oblikom, što daje za pravo naučnicima, geolozima i prirodnjacima da ga porede sa čuvenim Bosanskim piramidama, u mestu Visoko (BIH). Zbog svega toga, Rtanj predstavlja fenomen koji iz godine u godinu, privlači sve veći broj turista, naučnika, avanturista i planinara.

Rtanj je pre svega omiljeno turističko mesto za planinare amatere ali tokom zimskog perioda predstavlja i izbor ljubitelja zimskih čarolija.

Svako, ko je bar jednom posetio ovu planinu, tvrdi da je osetio neobjašnjivu energiju, da vazduh drugačije miriše, a da priroda koja je okružuje izgleda potpuno nestvarno.

Ono čime se Boljevčani posebno ponose jeste nekada rudarsko, a sada turističko naselje Rtanj u podnožju istoimene planine.

Naselje poseduje ski-lift i smeštajne kapacitete, koji Boljevcu nedostaju. Na nadmorskoj visini od 640 m, nalazi se skijaška staza od 300 m i ski lift, kapaciteta 720 skijaša na sat.

Staze za sankanje, prepune mališana, često podsećaju na košnice, a grudve lete na sve strane.

Na planini Rtanj, u istoimenom naselju  na nadmorskoj visini od 640m, osposobljen je i u funkciji je mini ski lift. Staza je duzine 280m, pogodna za ski školu i ne naročito zahtevne rekreativce.

Planina Rtanj je od Beograda udaljena oko 235 km. Od Subotice, na severu zemlje, udaljena je 421 km a od Novog Sada je udaljena 326 km. Od Niša, na istoku zemlje, udaljena je 72 km a od Vranja, na jugu zemlje, je udaljena 176 km.

Najbliži gradovi ovoj planini su: Aleksinac (40 km), Knjaževac (55 km), Kruševac (70 km), Paraćin (80 km), Bor (85 km), Zaječar (85 km), Ćuprija (90 km).

Najbrži put iz Beograda je autoputem ka Nišu, tačnije Paraćinu, odakle se preko Čestobrodice dolazi do Rtnja. Posle izlaska sa auto puta E75 kod Boljevca, za otprilike pola sata se stiže do Rtnja.

Znamenitosti Rtnja mogu se podeliti na prirodne celine, kulturno-istorijske spomenike, srednjovekovne gradove/utvrđenja i na manastire.

Prirodne celine:

– vidikovac Šiljak

– vidikovac Lazarev kanjon

– vidikovac Malinik

Manifestacije:

– Božićni uspon na Rtanj

– Biljoberske svečanosti

– Lazarev kanjon

– vidikovac Borski sto

– Soko banja

– vodopad Ripaljka

– izvor reke Moravice

– Banja Jošanica

– Sesalačka pećina

Kulturno-istorijski spomenici:

– Lepterija i Soko Grad

– ostaci Vrmdžanskog grada

Manastiri:

– manastir Lapušnja (brdo Vučja glava, 15. vek)

– manastir Krepičevac (kod sela Jablanica, 15. vek)

– manastir Loziva (Krivi vir, 14. vek)

– crkva Svetog Ilije (Boljevac)

– crkva/kapela Svetog Đorđa (vrh Šiljak)