POZOVITE NAS! Beograd, Takovska 5
Pon-Pet: 9h – 17h
office@sanitours.rs
011 33 43 488
065 9209 098

Kako su nastala ostrva Maldiva?

Većina ostrva Maldiva su vulkanskog porekla i nastala su potapanjem vulkana i erupcijama. Naime, atoli su formirani potapanjem vulkanskih kupa. Reljef ovih prelepih ostrva je nastao kao posledica povećane vulkanske aktivnosti u ovom području.

Tokom istorije, u plitkom obalnom pojasu, bezbrojne koralne kolonije postepeno su okruživale vulkanske kupe. Laganim spuštanjem dna okeanskog basena koralna područja su na taj način rasla a vulkanske kupe time lagano tonule i na kraju nestale ispod niva mora. Tako su formirani koralni sprudovi nazvani atoli.

Svaki sanjar zna da je potpuno moguće biti nostalgičan prema mestima na kojima nikada mismo bili.

Judit Turman, američka novinarka

Dobro je znati o Maldivima

Stanovništvo Maldiva se uglavnom bavi turizmom ili ribolovom. Islamske su veroispovesti i veliki su poštovaoci svoje religije. Zvanični jezik lokalnog stanovništva je “divehi”, ali ako znate engleski nećete imati nikakvih problema u komunikaciji. Veoma su gostoprimljivi i ljubazni.

Ono što je karakteristično za hranu je da dominira pirinač, razne vrste ribe, naročito tuna, kari kao glavni začin, salata koja uključuje pomešano voće i povrće.

Naravno, u svakom hotelu ćete naći i nešto od klasičnih obroka za one koji nisu skloni eksperimentisanju. Alkoholna pića su zabranjena, sem u hotelima. Za plaćanje se na Maldivima koriste dolari ili maldivska rufija. Vremenska zona je +4 sata, u odnosu na Srbiju. Najbolji period za putovanje na Maldive je od novembra do aprila. S obzirom da se nalazi u ekvatorijalnom pojasu, sunce na ostrvima zalazi već u 18h, a izlazi u 6h.

maldivi

Nesumnjivo je da ćete na Maldivima uživati jer spektar lepote koji se na tom mestu može videti, retko gde se može videti sličan ili isti.

maldivi male

Šta videti na Maldivima?

Ono što na Maldivima ne treba nikako propustiti je poseta nekom od pustih, tj. nenaseljenih ostrva, i tzv. “sand bank”, odnosno peščani sprud.

Fantastičan je osećaj sići sa broda na neko od peščanih ostrvaca usred okeana i shvatiti da ne znate na koju stranu da gledate, gde su vas dovezli.

Nigde palme, ni bilo kakvog traga da je neko tu kročio pre vas. Sa svih strana samo predivan beli pesak koji se gubi u tirkiznim moru, koje se negde u daljini stapa sa nebskim plavetnilom. Maldivi sigurno pružaju mnogo toga za uživanje i odmor. 

Šetnja po belom pesku i mirnim maldivskim plažama, čitanje knjige u hladu palmi koje se nadvijaju nad vodom, nezaboravni zalasci sunca, ili jednostavno radovanje bistrom plavičastom moru, plivanju među raznobojnim ribama, uživanje u hrani i egzotičnim predelima dovoljan su razlog da se osećate neverovatno.

Prelepe bele peščane plaže, toplo more, kristalno bistra voda, tirkizne lagune, lepota i bogatstvo korala i podvodnog sveta učiniće vreme provedeno na ovom mestu nezaboravnim.

I verujte nam, poželećete da se vratite.

Znamenitosti Maldiva

Hukuru džamija,

Hulhumale džamija,

Ostrvo Guraidhoo,

Most Sinamale,

Spomenik stradalima u cunamiju.

Česta pitanja

Na Maldivima  službeni jezik je maldivski. Kao jedna od najpopularnijih egzotičnih destinacija koju posećuju turisti iz celog sveta, osnovno znanje engleskog jezika će Vam omogućiti jednostavnu i brzu komunikaciju. Takođe, osoblje hotela na Maldivima je spremno da Vas ugosti i na svetskim jezicima kao što su Španski, Francuski, NemaČki, Ruski…

Maldivska Republika je ostrvska država Indijskog okeana, locirana u južnoj Aziji. Najmanja Azijska zemlja čiju teritoriju čine 26 atola sa preko 1100 ostrva od kojih je 200 naseljeno. 

Temperatura na Maldivima varira od 21 do 31 stepena. Sunčano je i toplo tokom cele godine. Tropsko monsunska klima ima dve sezone. Suvu i vlažnu. Najbolji period da posetite Maldive je od novembra do aprila, tokom suve sezone. Monsuni traju od oktobra do maja a vrhunac dostižu u junu, kada je idealno da putuju ljubitelji ronjenja.

Maldivi su u zadnjih  godina od egzotične destinacije samo za one sa dubokim džepom postale dostupne svima. Zbog sve pristupačnijih avionskih karata po nižim tarifama i cenama smeštaja u ‘niskoj’ sezoni i naravno, umešnosti Vašeg agenta za putovanje, do letovanja iz snova na magičnim Maldivima možete doći za već od 1100 eur po osobi.  Visoka sezona traje od decembra do marta kada je cena hotelskog smeštaja i viša. Aranžmani su najskuplji u vreme Božica i Nove Godine. Zato je preporuka druga polovina oktobra ili početak aprila kada su cene hotelskog smeštaja pristupačnije.
 
 

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *sani logo 2

Prijavi se za naš newsletter