Psakudija letovanje 2021 - Psakudija leto 2021

psakudija, psakudija 2021, psakudija letovanje, psakudija smestaj, psakudija leto 2021, psakudija apartmani, psakudija letovanje 2021, psakudija vile, psakudija grcka

  • Evropa
  • JUŽNA EVROPA
  • GRČKA
  • NE
  • BUS
  • GRČKI
  • EUR - EVRO
  • +1 UTC
  • SOLUN (SKG)
  • NIJE POTREBNA


Psakudija se nalazi oko 80 kilometara od Soluna a dvadesetak od Nea Mudanje.Ima prelepu peščanu plažu, okružena je borovom šumom i pogodna je za miran i tih porodičan odmor. Mesto raspolaže sa velikim brojem vila sa apartmanima ali i hotelima. Iako je prilično mirna u blizini se nalaze Neos Marmaras i Nikiti gde mladi turisti mogu da potraže zabavu. Psakudija je malo i simpatično mestašce, idealno za odmor i kao baza za obilazak cele Sitonije.

Istorija Psakudija

Psakudija je je bila luka najstarijeg naselja na Halkidikiju - Sermilija. Arheolozi su pronalazili iskopine iz perioda 4000-2000 godine pre nove ere. Po predanjima Herodota, Sermilija je bila veoma značajno mesto u periodu od 13. do 12. veka pre Hrista. Ime naselja se menjalo kroz istoriju, a danas se zove Ormilija i nalazi se u kopnu severno od Psakudije. Postoje podaci da su sa ovog mesta u 6. veku p.n.e. stanovnici kretali u Persijske ratove. Nakon pada Persije, ušli su u Atinski savez i plaćli su godišnji porez od 3-5 talenta. Ako se uporedi sa mestom Toroni koje je plaćalo 12 talenta, može se zaključiti da je Sermilija imala zapaženo mesto u hirerjihi Atinskog Saveza. Bronzani novčići kovani oko 400. godine pre nove ere i svedoče da je grad imao sopstvenu samoupravu. U 348. pne Filip II Makedonski je uništio naselje, a stanovnici su raseljeni. Psakudiju danas nazivaju kapijom Sitonije.

Kako stići do Psakudije

Automobilom - Do Psakudije se veoma lako stiže autoputem ka Solunu i dalje ka jugoistoku i mestu Nea Moudania, odakle se put odvaja ka poluostrvu Sitonija i Mestu Psakudija. Udaljenost od Beograda je 723 km i oko 7 sati vožnje, od Niša 503 km i oko 5h30min vožnje.

Autobusom - Organizovani sezonski polasci za Psakudiju u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom - Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga privatnim transferom do Psakudije.

Provod

U selu postoje riblje taverne koje služe svežu ribu i plodove mora, restorani, kafići, barovi i bar na plaži. Mi vam preporučujemo da posetite Road House Beach Bar. Mnogi Solunjani na Halkidikiju izaberu upravo Road House Beach bar kao omiljeno mesto za kupanje, ali i za njihovo večernje piće.

Da li ste znali

Plaža Psakudije ima prestižno priznanje plavu zastavicu za kvalitet vode i čistoću plaže. Psakudija je odlično mesto za ronioce i ima školu ronjenja.

Znamenitosti i atrakcije

psakudija apartmani

Pećina Petralona

Pećina Petralona je od izuzetnog značaja u paleološkom i antropološkom smislu. Nalazi se u zapadnom delu Halkidikija i obiluje pećinskim ukrasima. Značajna je i po pronalasku ostataka pračoveka i mnogih praistorijskih životinja.

psakudija letovanje

Antički grad Olint (Olynthos)

Olintos je po predanju bio Herkulov sin, grad je sagrađen na dva brda na 3 km od Toronskog zaliva i datira iz 7 veka p.n.e. Lokalitet je poznat po mozaicima a veći deo pronađenih predmeta čuva se u arheološkom muzeju u istoimenom mestu.

psakudija smestaj

Bazilika Sofronios

U blizini mesta Nikiti nalazi se bazilika Sofronios, poznata po svojim mozaicima, koja datira iz prve polovine petog veka naše ere, period vrlo intenzivnih promena na ovom području. Ova bazilika jedna je od najstarijih hriščanskih crkava pronađenih na području cele MAKEDONSKE oblasti.

psakudija 2018

Selo Ormilija

Selo je poznato još od perioda pre Hrista i zvalo se Sermilija. Danas je ovo popularno selo starih kuća i uskih uličica sa odličnim restoranima i tavernama.

psakudija apartmani

Manastir Blagovesti Presvete Bogorodice

Ženski manastir, osnovan 1974. i predstavlja jedan od najvećih istraživačkih medicinskih centara u ovom delu Grčke. Ovo je najveći manastir Grčke i čini ga sestrinstvo od preko 100 monahinja iz celog sveta. Najbolje je posetiti manastir u periodu od 10 do 14h.

Plaže

Plaže Psakudije su pravi raj za uživanje u prelepom moru i miru Sitonije. Ukupna dužina plaža ovog dela Halkidikija je oko 7 km, a za turiste je uredjeno blizu 4 km. Plaže su lepo uređene sa svim sadržajima i rekvizitama za sportove na vodi. Plaže su postepenim ulaskom u vodu, što je čini idealnom za porodice sa malom decom. U okolini se nalazi i oko 3 km divljih laža i uvala. Sve do plaža se spuštaju borovi koji prave hlad i daju specifičan miris koji svima prija.