Ispod planine Koritnjak (808 m), ogranka Suve Planine (1870 m), samo 10 km jugoistočno od Niša, na međunarodnom putu za Sofiju – na 250 m nadmorske visine – smešteno je jedno od najstarijih banjskih mesta u Srbiji – Niska Banja.

Izvori Niske Banje daju vodu koja se odlikuje raznolikošću hemijskog sastava i spadaju među najradioaktivnije u zemlji i Evropi, po čemu je ovo prirodno lečilište poznato i van granica naše zemnje. Danas je Niska Banja jedan od tri najposećenija i najznačajnija balneološka centra u Srbiji. Nosilac zdravstva u ovoj Banji je Institut za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju reumatičnih i srčanih bolesnika, koji je u sastavu Medicinskog fakulteta u Nišu. U Institutu – poseduje savremenu medicinsku opremu za primenu svih balneo-terapijskih procedura fizikalne terapije – radi tim lekara raznih specijalnosti iz oblasti interne medicine, reumatologije, fizikalne medicine i ortopedije. U okviru ovog savremenog medicinskog kompleksa su i hoteli-stacionari – Radon, Zelengora i Terme, i glavno banjsko kupatilo.

Niška banja predstavlja gradsko naselje u okviru istoimene opštine, u istočnoj Srbiji, na teritoriji grada Niša. Ovo gradsko naselje, koje broji nešto više od 4.000 stanovnika, nalazi se na nadmorskoj visini od 240 m i svrstava se u red najrazvijenijih banja u Srbiji. Poznata od davnina, Niška Banja danas predstavlja popularnu destinaciju brojnih posetilaca iz zemlje i sveta upravo zbog svojih blagodetnih dejstava klime i lekovite vode.

 

Ovo je poznato lečilište, potpuno opremljeno za dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju mnogih bolesti, pre svega reumatskih i kardiovaskularnih oboljenja. Okružena je izuzetnim prirodnim bogatstvom reke Nišave, Sićevačke i Jelašinske klisure te njen turistički potencijal biva upotpunjen sa dodavanjem kulturno-istorijskog potencijala koje je istorija ostavila u nasledstvo tom kraju naše zemlje.

 

Ukoliko ste ljubitelj prirodnih bogatstava i upoznavanja istorijskog nasledstva ovog kraja, uz korišćenje prirodnih i lekovitih svojstava njene vode, toplo vam preporučujemo da ovu destinaciju što pre posetite i zaljubite se u njenu magiju.

Niška banja je udaljena od Beograda 249 km. Od Subotice, na severu zemlje udaljena je 435 km dok je od Novog Sada udaljena 340 km. Od Vranja, na jugu, udaljena je 118 km dok je od Čačka, u zapadnom delu zemlje, udaljena 217 km.

 

Najbliža mesta su joj: Niš (9 km), Prokuplje (49 km), Leskovac (65 km), Pirot (66 km), Svrljig (26 km), Aleksinac (44 km). Nabrži i najbolji put do Niške banje je korišćenjem auto puta Beograd-Niš (A1), gde se nakon isključenja kod Niša nastavlja ka Niškoj banji.

Imajući u vidu da spada mesju najstarije banje u našoj zemlji, Niška banja u svoj prvi plan ističe svoj banjski potencijal i termo mineralna svojstva. Ona u svom sastavu poseduje 5 izvora lekovitih voda („Glavno vrelo“/ „Suva Banja“/ „Školska česma“/ „Banjica“ i „Pasjača“) i prirodnog mineralnog blata – peloida. Dva od ovih 5 izvora (Glavno vrelo i Suva banja), spadaju u topla radioktivna vrela, a Niška Banja je zbog njih smeštena među najradioktivnija srpska prirodna lečilišta koja su pogodna za posetioce koji imaju problema sa različitim tipom reumatizma.

 

Blizina samog grada Niša, ljubiteljima istorije, tradicije i kulture istočnog kraja Srbije, probudiće želju za spoznajom zbivanja koja su ostavljala istorijske ožiljke na ovom mestu. Od slikovitog prikaza bitke na Čegru i posete spomenika, koji počiva kao svedok dogadjaja, pa sve do posledica te bitke i posete čuvene Ćele kule, svakom posetiocu će probuditi želju za upoznavanjem Niša i njegovih sadržaja. Galerije, muzeji, spomenici i ostatci tvrdjava i gradov, koje su turci i rimljani ostavljali za sobom zaintrigiraće svakoga ko se nadje u ovom gradu. Nezasitim ljubiteljima divlje prirode na raspolaganju su Sićevačka i Jelašnička klisura, Bojanine vode i Kamenički vis koji se nalaze u neposrednom okruženju ove banje.

 

Bogatstvo crkvama i manastirima, ovaj kraj ističe kroz poseban utisak koji je moguće steći samo ako se lično uverite u to.  Od arhitekture, do spomenika ovaj kraj može da Vam pruži sve ono što jedna kompletna turistička destinacija može i shodno tome nema bolje odluke za vas nego da odvojite nepunih dva sata za vožnju do ovog veličanstvenog mesta koje je bilo poprište velikih bitki i dom najpoznatijih vladara.

 

ZNAMENITOSTI

 

Znamenitosti Niške banje se mogu se podeliti na prirodne celine, kulturno-istorijski spomenici, srednjovekovne gradove/utvrđenja i na religiozne objekte.

 

Prirodne celine:

– Sićevačka klisura

– Jelašnička klisura

– Bojanine vode

– Suva planina

– Kamenički vis

– Cerjanska pećina

 

Kulturno-istorijski spomenici:

– Niška tvrđava

– Ćele kula

– Kazandzijsko sokače

– Spomenik na Čegru

– Memorijalni park Bubanj

– Koncentracioni logor iz Drugog svetskog rata

– Arheološka sala

– Medijana

– Čairska česma

 

Manastiri:

– Crkva Svetog Pantelejmona (19. vek)

– Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene

– Saborni hram

– Crkva Svetog Nikole

 

Manifestacije:

– Nišville jazz

– Filmski susreti