Metamorfozis je malo mesto severne Grčke, idelano za pravi odmor bez buke i mnogobrojnih turista, smešteno na poluostrvu Halkidiki, na potezu između Kasandre i Sitonije. Sa mestima Gerakini, Psakudija, Nisi i Nikiti, čini deo Halkidikija sa najlepšim plažama. U zaleđu ovih mesta je gusta borova šuma po kojoj je Halkidiki poznat, te se Metamorfozis ubraja u prirodne vazdušne banje ove regije. Kristalno čista voda i netaknute plaže, oduševiće svakog posetioca, a dokaz kvaliteta je priznaje "plava zastavica" za kvalitet vode i čistoću plaža.

Istorija mesta Metamorfozis nije duga. Mesto je naseljeno izbeglicama iz Turske 1925. godine. Teritorija na kojoj se nalazi mesto Metamorfozis bilo je crkveno gazdinstvo koje je potom predato doseljenicima da naprave svoje naselje. Stanovnici Metamorfozisa se danas bave ribarstvom i turizmom.

Park u mestu Metamorfozis

Park u mestu Metamorfozis je dug oko 100 m sa palmama i borovinom, sa uređenim stazama i dečijim zanimacijama, toboganima i ljuljaškama.

 

metamorfozis 2018

Pećina Petralona

Pećina Petralona je od izuzetnog značaja u paleološkom i antropološkom smislu. Nalazi se u zapadnom delu Halkidikija i obiluje pećinskim ukrasima. Značajna je i po pronalasku ostataka pračoveka i mnogih praistorijskih životinja.

 

metamorfozis letovanje

Antički grad Olint (Olynthos)

Olintos je po predanju bio Herkulov sin, grad je sagrađen na dva brda na 3 km od Toronskog zaliva i datira iz 7 veka p.n.e. Lokalitet je poznat po mozaicima a veći deo pronađenih predmeta čuva se u arheološkom muzeju u istoimenom mestu.

 

metamorfozis letovanje

Bazilika Sofronios

U blizini mesta Nikiti nalazi se bazilika Sofronios, poznata po svojim mozaicima, koja datira iz prve polovine petog veka naše ere, period vrlo intenzivnih promena na ovom području. Ova bazilika jedna je od najstarijih hriščanskih crkava pronađenih na području cele MAKEDONSKE oblasti.

metamorfozis smestaj

 

Deo Halkidikija u kojem se nalazi Metamorfozis, je puno usamljenih plaža koje više liče na one na Sitoniji, nego na Kasandri. Prirodno zaleđe borovih šuma, sitan pesak i izuzetno čisto more odlike su svih plaža ovog dela Grčke. Plaže samog mesta Metamorfozis će vas oduševiti pre svega intimnom atmosferom, mira bez gužve. Najpoznatiji deo je Makrya Lagada koja nosi i prestižno priznanje plavu zastavicu, deo je najduže plaže Sitonije (32 km), koja se proteže od Nikitija do Gerakinija.

 

Ceo potez između dva poluostrva Halkidikija poznat je po mirnim uvalicama i plažama gde nećete videti mnoštvo sadržaja i mnogo turista. Ovde se uživa u čarima koje je obezbedila priroda, a ne čovek. Upravo zbog ovog danas retkog osećaja privatnosti i povezanosti sa prirodom, Metamorfozis je sve popularniji među našim turistima. Izuzetan položaj mesta omogućava brz dolazak do obližnjih sela sa prelepim plažama kao što su Nikiti, Gerakini, Neos Marmaras, Toroni, itd.

Metamorfozis je mesto za miran odmor i uživanje u prirodnom okruženju, lepim peščanim plažama, tirkiznom, kristalno čistom moru i sunčanjem do kasnih poslepodnevnih časova zahvaljujući orijentaciji mesta ka zapadu. U samom Metamorfozisu možete uživati u nekoliko barova i restorana.

 

Ovo nije mesto za ludi noćni provod, prosto ga nema. Izuzetna lokacija Metamorfozisa na potezu između poluostrva Kasandra i Sitonija, pružiće vam izbor da odete do nekih od centara noćnog života poput Haniotija i Pefkohorija na Kasandri ili Neos Marmarasa na Sitoniji.

Automobilom – Do Metamorfozisa se lako stiže autoputem ka Solunu i dalje ka jugu i Nea Mudanji, gde se put odvaja za poluostrvo Sitonija i mestu Metamorfosis. Udaljenost od Beograda je 733 km i 8 sati vožnje, od Niša 513 km i 6 sati vožnje.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Metamorfozis u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom – Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga privatnim transferom do Metamorfozisa.