Na obroncima Kopaonika (24km), a u dolini reka Jošanice i Samokovke, smeštena je Jošanička Banja, prirodno blago Srbije okruženo borovom šumom (crni bor). Jedan od najvećih turističkih potencijala naše zemlje predstavlja upravo ovaj biser čije vrednosti gotovo da nismo svesni. Jošanička Banja se nalazi na području opštine Raška, udaljena je 74km od Kraljeva i poseduje dobru saobraćajnu infrastrukturu što joj omogućava dobru povezanost sa ostatkom zemlje. Banjski kompleks obuhvata površinu od oko 1,2ha i uređen je stazama za pešačenje.

Jošanička Banja smeštena je na severozapadnim obroncima planine Kopaonik, u okviru Raškog okruga. Nalazi se na nadmorskoj visini od 555 m te kao takva predstavlja idealno mesto za odmor a blizina Kopaonika joj omogućava i ekspanziju njenih sadržaja i turističkog potencijala.

 

Ova banja okružena je velikim šumskim prostranstvima Nacionalnog parka Kopaonik što joj daje prednost u odnosu na lokacije ostalih banja u Srbiji. Visoke temperature vode (do 77 stepeni celzijusovih), svrstavaju ovu banju u red najtoplihij banja u Evropi a imajući u vidu taj podatak može se raći da je ova banja idealno mesto za lečenje niza oboljenja, pripremu sportista, kutak za odmor i rekreaciju.

 

Osim uživanja u prirodi i blagodetima vode, turisti se mogu upoznati sa istorijom banje, kulturnom ponudom i običajima. Kroz njenu istoriju prošli su mnogobrojni slavni ljudi, neki su i rođeni u ovom kraju. Jedni od njih su Milunka Savić i srpski patrijarh German. Bogata gastro ponuda koja pruža nezaobilazne specijalitete u restoranima i ljubaznost domaćina ostaće za pamćenje i pružiti istinsko uživanje.

 

Nema sumnje da je svim putnicima željnih planinskog područja i svežeg vazduha, upravo Jošanička banja pravi izbor za “beg od stvarnosti” i odmor duha i tela. Savršen geografski položaj, lekovita svojstva koja poseduje, omogućavaju svim posetiocima da spoje lepo I korisno. Perfektan odmor na najpoznatijoj planini u zemlji i prirodne, iskonske, lekovite tretmane u banji.

Jošanička Banja udaljena je 254 km. Na severu zemlje, od Subotice, udaljena je 411 km, dok je od Novog Sada udaljena 316 km. Na istoku zemlje, od Niša, udaljena je 135 km, dok je od Vranja, na krajnjem jugu, daleko svega 222 km. Od Čačka, u zapadnom delu Srbije, udaljena je 107 km. Najbliža mesta su joj: Raška (35 km), Brus (48 km), Aleksandrovac (48 km), Novi Pazar (55 km), Kraljevo (81 km). Najbrži i najbolji put do Jošaničke banje je korišćenjem auto puta Beograd-Čačak (A2), nakon čega se nakon isključenja kod Čačka nastavlja magistralnim pravcem ka Kraljevu, nakon čega se dolazi u Jošaničku banju.

Ljubiteljima prirode i boravka u istoj, možemo preporučiti izletište Đorov most, koje se nalazi na samom ulasku u Nacionalni park Kopaonik. Na izletištu, okruženom bukovom šumom i Smokovskom rekom, se nalazi nekoliko letnjikovaca kapaciteta za preko 100 ljubitelja odmora i izleta u prirodi. Pravo je mesto za odmor i rekreaciju i predstavlja nezaobilaznu stanicu turista koji posećuju Kopaonik.

 

Ljubiteljima manastira i crkvi, ova destinacija omogućiće da posete neke od njih i uživaju u istorijskom predanju njihovih igumana/paroha. Ako ste pak željni kulturno-istorijskog nasleđa, verujemo da će posete Turskom i Novom kupatilu zagolicati vašu želju za povratkom u prošlost a da nećete zaboraviti da posetite ni rodne kuće Milunke Savić i patrijarha Germana. Ukoliko vam ni to ne bude dovoljno, ne zaboravite da se nalazite u opštini Raška i da je njeno bogatstvo i istorijsko breme dovoljno da zasisti vašu želju za istorijom. Nadamo se da će Vam poseta ovom kraju zemlje, i samoj banji, približiti doživljaje uživanja i hedonizma ali i probuditi želju za povratkom na ovo mesto i naredni put.

 

 

 

Jezera kod Jošaničke banje

 

Posetioci ovog kraja zemlje i same Jošaničke banje ne smeju propustiti priliku da se upozanju i sa vodenim bogatstvom ovog mesta. Kao njegov najveći dragulj izdvaja se Semeteško jezero.

Semeteško jezero je prirodno jezero, u blizini istoimenog sela, na oko 15 kilometara od Raške. Semeteško jezero leži na nadmorskoj visini od 900m, dok prečnik iznosi 60 m. Legenda o nastanku jezera vezuje se za kažnjavanje meštana tog mesta od strane samog Boga. Naime, na praznik u Čast Svetog Ćirila, po srpsom verovanju, običaj je da se ne radi ništa već praznuje u miru. No to meštani ovog mesta nisu ispoštovali i Bog ih je kaznio tako što je učinio da voda iz zemlje navre i poplavi ih sve, te jezero koje stoji na tom mestu predstavlja upravo to jezero koje je tada nastalo.

Pored geografskih odlika, ono što je zanimljiva činjenica o ovom jezeru je i to što su se na jezeru formirala mala ploveća ostrva koja posetioce ostavljaju bez daha. Jedna od atrakcija koja je dostupna svim posetiocima je mogućnost vožnje po ostrvima. Uz vesla i dovoljno hrabrosti da se otisnete u avanturu koja uključuje prirodu kao saveznika, moguće je da doživite nezaboravno iskustvo koje ćete dugo prepričavati. Semeteško jezero na Kopaniku vodu dobija od dva izvora koji se nalaze iznad jezera.

Meštani su se pobrinuli da pored flore, na ovom jezeru buja i fauna pa su ga poribili. Bogat biljni i životinjski svet savršeno se uklapa u okolni zeleni pejzaž čineći jezero još lepšim i zanimljivijim.

Znamenitosti Jošaničke Banje se mogu  podeliti na prirodne celine, kulturno-istorijske spomenike i  religiozne objekte.

 

Prirodne celine:

– Kopaonik

– Pančićev vrh

– jezero u Čomogama

– Semeteško jezero

– izletište Đorov most

 

Kulturno-istorijski spomenici:

– spomen muzej – rodna kuća patrijarha Germana

– spomen muzej – rodna kuća Milunke Savić

– Tursko kupatilo

– Novo kupatilo

 

Manastiri i crkve:

– crkva Presvete Bogorodice (19. vek)

– manastir Studenica (12. vek)

– manastir Žiča (13. vek)

 

Manifestacije:

– Dani Milunke Savić