POZOVITE NAS! Beograd, Takovska 5
Pon-Pet: 9h – 17h
office@sanitours.rs
011 33 43 488
065 9209 098

Tubulentna istorija Jordana

Jordan je stara antička oblast. U godinama pre Hrista, zapadni delovi Jordana bili u sastavu Jevrejske države preostali delovi u sastavu Asirsko-Vavilonskog carstva i kasnije Persijskog carstva sve do 332 godine pre nove ere.

Nakon pada Persijskog carstva, bio je u sastavu države Aleksandra Makedonskog, a po njenom raspadu u sastavu Jelinističke države Seleukida.

Rimljani su ga osvojili 135. godine pre nove ere, držeći ga pod svojom vlašću čitavih 530 godina, nakon čega je deobom Rimskog carstva potpao pod vlast Vizantije. Ubrzo su ga se domogli Arabljani i ušao je u sastav njihovog Kalifata.

Raspadom Bagdadskog kalifata pao je u 12. veku pod vlast Turaka Seldžuka, a u 12. i 13. veku bio je poprište borbi Turaka Seldžuka i Krstaša a duga vladavina Arabljana, Turaka Seldžuka i Turaka Osmanlija dovela je do islamizacije najvećeg dela naroda, koje je prihvatilo arapski jezik i kulturu i arapsku nacionalnu orijentaciju.

Posle I Svetskog rata dodeljen je Velikoj Britaniji kao mandatna teritorija, a 1946. godine postaje nezavisna Hašemitska Kraljevina Jordan. Pretrpeo je dosta sukoba sa Izraelom, te je kao posledicu toga izgubio dosta svoje teritorije i povećao broj izbeglica.

dzeras jordan

Šta posetiti u Jordanu?

Danas Jordan važi za relativno mirnu destinaciju sa bogatom tradicijom koja je usko vezana za turistički potencijal, koji ova zemlja ističe u prvi plan.

Svoje putovanje ovom zemljom započnite u njegovoj prestonici, Amanu.

Posetite nekadašnje Rimsko pozorište, u kojem je 6.000 duša nekada sedelo i uživalo u zabavi starih rimljana. Iznad amfiteatra, možete se popeti na brdo Citadela, odakle se pruža prelep pogled na ovaj forum. Na njegovom mestu je nekada bio Herkulov hram, čiji preostali stubovi svedoče o tome. Takodje u njegovoj blizini je moguće videti i ostatke Vizantijske crkve.

pustinja jordan

Ukoliko Vam istorije Amana bude malo, najbolje mesto za dopunu je Arheološki muzej. Vijugave i uske uličice starog grada obidjite i bacite oko na tržnice i pijace sa šarenim tendama u njima.

Nakon Amana otiđite u srce Jordana, u grad Petru. Građena od strane drevnog, iskorenjenog, naroda Nabitejaca, Petra je ostala neosvojiva i očuvana. Uski hodnici kroz zidove stena, ostatci antičkih amfitearata, mozaika i zidina vodiće vas pravo do njene riznice. Poseta ovom lokalitetu će vam dati do znanja zašto je Petra jedno od sedam svetskih čuda.

Beg od vrućina potražite odlaskom na Mrtvo more. More čiji je nivo saliniteta toliko visok da u njemu nema života i u kome ne možete da potonete pravi je raj za pravljenje fotografija i sunčanja na plaži.

Sledeći lokalitet za vas je Crvena pustinja i prelepi Vadi Rum, poznat po pejzažu koji podseća na Mars.

Pusti svet da te promeni, pa ćeš i ti moći da promeniš svet.

Če Guevara

Tokom šetnje po pustinji možete primetiti krda kamila kako slobodno šetaju ali i prave pravcate šatore Beduina.

Povezanost ove zemlje sa hrišćanstvom itekako je poznata. “Zemlja Mojsija“ kako bi je drugi nazvali sa pravom se tako može nazvati. Vaš put ka upoznavanju sa tim nazivom obuhvataće penjanje na planinu “Nebo” sa koje je mojsije video reku Jordan u kojoj će kasnije biti kršten Isus Hrist. Upravo to mesto je vaša sledeća stanica jer se na reci Jordan nalazi mesto, nalik na izvor, gde je prema verovanju kršten Isus Hrist.

Svoje putovanje okončajte posetom gradu “Džeraš” koji je pravi simbol arabijske slave i zlatnog doba. Ostaci kapije cara Hardijana najbolje svedoše o tome kakav je to grad bio. Ostaci vijadukta, rimskih ulica, hramova i sakralnih svetinja uvešće vas u jedan šok u kojem ćete postati deo istorije, bar na momenat.

Ukoliko poželite da se još jednom pozdravite sa morem, pre nego što pođete natrag, onda je poseta gradu Akaba, sjajan način za to. Akaba izlazi na Crveno more i svojim izgledom podseća na letovališta kao što su u Grčkoj i Turskoj.

Odmaranje na ležaljkama pod suncobranom uz neki lokalni koktel može biti pravi način da se pozdravite sa Jordanom. Imajući u vidu sve iznete činjenice o ovom mestu, ne preostaje vam ništa sem da osetite čari ove, po Mojsiju, „obećane zemlje“.

Posetite Jordan
Uz Sani Tours bilo kuda

Česta pitanja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *sani logo 2

Prijavi se za naš newsletter