POZOVITE NAS! Beograd, Takovska 5
Pon-Pet: 9h – 17h
office@sanitours.rs
011 33 43 488
065 9209 098

Istorija Dubaija

Prvo naselje u Dubaiju nastalo je 1799. godine. Šeici Dubaja su za razliku od većine svojih suseda podsticali trgovinu, tako da je početkom 20. veka grad Dubai izrastao u važnu luku, u koju su se naselili brojni strani trgovci (većinom Indijci), tako da je ona do 1930-ih postala poznata po izvozu bisera. Tadašnje stanovništvo Dubaija, bavilo se pretežno trgovinom i ribolovom. Sa pronalaskom nafte, razvoj ovog grada doživeo je vanserijski procvat, kako u ekonomskom tako i u svakom drugom smislu. Današnji grad Dubai je nešto potpuno drugo, pre svega on je velika trgovačka metropola i izlog zapadnjačke robe.Tadašnje stanovništvo Dubaija, bavilo se pretežno trgovinom i ribolovom. 

dubai 02

Većina banaka i osiguravajućih društava iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ima sedište u Dubaiju. Sa pronalaskom nafte, razvoj ovog grada doživeo je vanserijski procvat, kako u ekonomskom tako i u svakom drugom smislu.

dubai slider screen

Kulturne znamenitosti Dubaija

Započnite obilazak ovog grada koristeći gradski prevoz, koji je u ovom gradu jako razvijen. Autobus, voz, metro ili taksi – u zemlji nafte sve je savremeno i pristupačno. Odvezite se do centra Dubaija, gde će Vas osim velelepnih i čudnovatih oblakodera, čekati i najviša zgrada na svetu – “Burj Kalifa”. Visoka je 820 metara i ima 160 spratova, što je čini najvišom zgradom na svetu. Sa vrha ove zgrade, pruža se prelep vidik na ceo Dubai i pustinju koja ga okružuje.

Živimo u divnom svetu koji je put lepote, čari i avantura. Nema kraja avanturi koju možemo imati samo ako je tražimo otvorenih očiju.

Džavaharlal Nehru, 1889- 1964, indijski državnik i političar

Osim Burj Kalife, na raspolaganju vam je i Dubai akvarijum i podzemni zoo vrt, koji predstavlja jedinstven užitak. Nakon obilaska ovih mesta, uputite se ka Dubai Marini, luksuznom delu grada koji je izgrađen kao kombinacija najsavremenije arhitekture i raskoši.

U njemu uživajte u pogledu ka nebu i svim tim gradjevinama medju kojima su neboder “Visina okeana” i “Dijamant kula” koje spadaju u 10 najviših zgrada na svetu. Uživajte u fotografijama načinjenim na tom mestu. Ako se uželite stare istorije Dubaija, obavezno posetite “Al Fahidi” tvrđavu, čiji ostatci i zgrade koji je okružuju pružaju pravu sliku Dubaija nekada.

Nije puno toga ostalo da svedoči o tom vremenu, ali je ovaj kvart prezerviran i predstavlja neku vrstu otvorenog muzeja koji u kombinaciji sa muzejom zatvorenog tipa, čini jedinstvenu celinu.

Ako se uželite mora i kupanja, što je u ovom gradu vrlo izvesno, najbližim taksijem se možete odvesti na najpoznatiju plažu u ovom gradu – Jumeirah. Prelepa Jumeirah, koja je prekrivena najfinijim, sitnim, peskom pruža užitak u tirkizno plavom Persijskom zalivu.

Prošetajte se plažom do hotela “Bur Al Arab”, koji je do nedavno bio simbol ovog grada. Hotel je visok 321 metar i ima oblik jedra, po čemu je jedinstven u svetu.

To je jedini hotel koji ima 7 zvezdica i obiluje mnoštvom svetski poznatih restorana sa prelepim panoramskim pogledom na “Jumeirah” plažu i Dubai. Ako ste željni raskoši i upoznavanja sa silom kojom se ovaj grad razvijao, provozajte se vozom po Palma ostrvu, koje je veštački napravljeno za potrebe turizma.

Ostrvo u obliku palme na kojem su smeštene luksuzne vile i moćni hotelski lanci poput čuvenog “Atlantic” hotela, koji krasi razglednice iz ovog grada.

Po ugledu na ovo ostrvo u fazi završetka su još dva. Prvo, koje itakodje ima oblik palme ali je dosta većih razmera i drugo, koje ima oblik atlasa (zemlje).

Ukoliko ste ljubitelj modernih čuda iz oblasti gradjevine, arhitekture i aktivnog odmora u kombinaciji sa užurbanim načinom života, Dubai je pravi grad za vas. Budite deo ovog nezaboravnog grada koji je uspeo da iznikne iz pustinje za samo nekoliko godina. Osetite silu života kojom odiše i doživite nezaboravne uspomene.

dubai soping

Šoping u Dubaiju

Kada imate jedan od najsavremenijih javnih prevoza na svetu, jedan od najprometnijih i najvećih aerodroma ali i kada ste epicentar ulaganja i središte svetskih korporacija, banki i ulaganja, te ako svemu tome dodate more i plaže, potpuno je razumljivo što je Dubai jedna od najposećenijih destinacija kada je shopping u pitanju. Dubai poseduje stotine tržnih centara, izgrađenih na najsavremeniji način. Najveći i najpoznatiji među njima je Diera City Center a osim njega tu su: Burjam, Mercato, Wafy Citzy, Twin towers. Ono po čemu su ovi tržni centri jedinstveni u svetu su što u odredjenom periodu godine objavljuju ogromne akcije prilikom kupovine, koje dosežu čak i do 75% sniženja. Razumljivo, ogroman broj kupaca, shoppingholičara i svetskog jet set-a, pazari u Dubaiju u to vreme.

Dubai od poslovanja ovih centara ima ogromne godišnje prilive i vrlo ozbiljno usmerava svoju pažnju ka toj grani privrede. Ljubitelji manjih, specijalizovanijih tržnica, svoj raj za oči i džep mogu naći po lokalnim marketima i tržnicama gde mogu pazariti razne začine, materijal od kože, obuću, tehnologiju.

Hrana i piće u Dubaiju

Ljubitelji hrane i pića, sa Bliskog istoka, u ovom gradu mogu probati sve što požele na raznolikim mestima.

Od luksuznih restorana na krovovima oblakodera, preko hotelskih restorana pa sve do običnih manjih restorana po ulicama Dubaija naleteće na jako bogat i kvalitetan izbor nacionalne i internacionalne kuhinje.

Kvart “Burj Dubai” pobrinuo se da prednjači u toj sferi turističkih usluga.

Ono što većini jela daje poseban šmek su začin šafran i kardamom (dva najskuplja začina na svetu), kao i kurkuma i majčina dušica. Od najpoznatijih jela izdvajaju se “Šavarma” (nešto nalik girosu, kombinacija jagnjetine i piletine sa raznim začinima), Al Harees (vrsta gulaša) i Falafel (kuglice od leblebije obogaćene začinima).

Kada su u pitanju pića, na test dolaze brojna vina, koja Dubai ima da ponudi. Dubai je jedan od retkih emirata u kome je konzumiranje alkohola dozvoljeno ali opijanjem rizikujete da budete privedeni.

dubai nocni provod

Noćni provod u Dubaiju

Kada je u pitanju noćni život, suvišno je reći da Dubai ima hiljade noćnih klubova, beach barova i diskoteka koje može da ponudi. Posetioci ovog grada uglavnom su smešteni u hotelima koji u svom sadržaju imaju noćni bar ili resoran koji može biti dobra prilika za noćni provod ali ako ste željni odlaska iz hotela u samo srce noćnog Dubai, predlažemo Dubai Downtown ili Dubai Marinu.

Česta pitanja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *sani logo 2

Prijavi se za naš newsletter