Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Golija

Golija predstavlja najvišu planinu jugozapadne Srbije, nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice. Golija je ozbiljna, divlja planina, koja ima najviše snežnih padavina u Srbiji, ali i izuzetno prijatna i topla leta. Po tajanstvenoj  lepoti, očuvanom prirodnom bogatstvu i brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima, mnogi Goliju vrednuju kao najlepšu planinu Srbije.

Turizam se na ovoj planini razvija velikom brzinom; u poslednjih 10 godina planina  je dobila pojedine uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje.Turisti Goliju posećuju i leti. Golija poseduje dobru osnovu za formiranje skijaških staza i za rekreaciju u vidu blagih šetnji i planinarenja u gotovo netaknutoj prirodi.

Golija je planina koja obuhvata jugozapadni deo Srbije. Svojim lepotama je skoro nenadmašna i na svakom koraku putniku priredi prijatno iznenadjenje. Posetioci se dive njenim bojnim I bogatim šumama, prostranim pašnjacima, iskonski čistim izvorima, meštanima i njihovim običajima i tradiviji.

 Da bi posetilac upoznao Goliju potrebno je da krstari visovima ove planinske lepotice. Kada se odmaknemo u pravcu Kopaonika, Peštera ili u pravcu Dragačeva možemo da uočimo ovu prirodnu lepoticu kako se, izdiže ponosno iznad ostalih Starovlaško-raških planina, kao ostrvo na uzburkanom moru.

 Golija ima oblik slova “S” i prostire se izmedju Ibra, Moravice, Peštera i Radočela. Kao i većina planina, ovog kraja Srbije, Golija spada u Dinarske planine, odnosno grupu Starovlaško-raških planina. Prosečna nadmorska visina ova planine je 1.230 m a najvišim vrhom proglašen je Jankov Kamen (1.833 m). Svojom, skoro netaknutom, divljinom ova planina spada medju najlepše i prirodom najbogatije planine naše zemlje.

Omiljeno je mesto pustolovima, botaničarima i prirodnjacima ali i posetiocima željnih bega od gradskih sredina i prebrzog tempa života, praćenog gužvom i bukom.

Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom. Prava sportska mesta su: Odvraćenica, Česta vrela, Šeremetovica, Ljute livade, Biser voda, Radočelo, Brusnik, Rudno i dr. Medju nabrojanim, napoznatije skijalište je Odvraćenica. Skijalište Odvraćenica se nalazi na nadmorskoj visini od 1.744 m. Odvraćenica je okružena vrhovima “Kula” i “Crni vrh” sa kojih se spuštaju dobri tereni za alpsko skijanje. Staze sa vrha “Kula” su već prosečene i uređene.

Postavljen je i ski lift tipa sidro dužine oko 500m. Sa obe strane lifta se prostiri ski staze “Kula 1” i “Kula 2” dužine 820m i 800m, a visinska razlika je 133m. U podnožju je postavljen bebi ski lift koji je noću osvetljen. Za goste hotela specijalno obezbeđena Ski staza za decu. Za ljubitelje skijanja na raspolaganju je pet žica (ski liftovi, sidraši i tanjiri), sa sedam staza, dužuna od 450m do 1200m.

Golija je od Beograda udaljena 241 km. Od Subotice je udaljena 394 km a od Novog Sada 298 km. Najbliži gradovi su joj: Ivanjica (35 km), Raška (48 km), Novi Pazar (68 km), Sjenica (99 km), Nova Varoš (99 km). Najbrži i najbolji put do Golije je korišćenjem auto puta Beograd-Čačak (A2), odakle se kasnije magistrali, putem nastavlja ka Guči, Ivanjici nakon koje se stiže do Golije. 

 

 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Pozovite nas