Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Golija smeštaj

Golija predstavlja najvišu planinu jugozapadne Srbije, nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice. Golija je ozbiljna, divlja planina, koja ima najviše snežnih padavina u Srbiji, ali i izuzetno prijatna i topla leta. Po tajanstvenoj  lepoti, očuvanom prirodnom bogatstvu i brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima, mnogi Goliju vrednuju kao najlepšu planinu Srbije.

Turizam se na ovoj planini razvija velikom brzinom; u poslednjih 10 godina planina  je dobila pojedine uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje.Turisti Goliju posećuju i leti. Golija poseduje dobru osnovu za formiranje skijaških staza i za rekreaciju u vidu blagih šetnji i planinarenja u gotovo netaknutoj prirodi.

Golija je planina koja obuhvata jugozapadni deo Srbije. Svojim lepotama je skoro nenadmašna i na svakom koraku putniku priredi prijatno iznenadjenje. Posetioci se dive njenim bojnim I bogatim šumama, prostranim pašnjacima, iskonski čistim izvorima, meštanima i njihovim običajima i tradiviji.

 Da bi posetilac upoznao Goliju potrebno je da krstari visovima ove planinske lepotice. Kada se odmaknemo u pravcu Kopaonika, Peštera ili u pravcu Dragačeva možemo da uočimo ovu prirodnu lepoticu kako se, izdiže ponosno iznad ostalih Starovlaško-raških planina, kao ostrvo na uzburkanom moru.

 Golija ima oblik slova “S” i prostire se izmedju Ibra, Moravice, Peštera i Radočela. Kao i većina planina, ovog kraja Srbije, Golija spada u Dinarske planine, odnosno grupu Starovlaško-raških planina. Prosečna nadmorska visina ova planine je 1.230 m a najvišim vrhom proglašen je Jankov Kamen (1.833 m). Svojom, skoro netaknutom, divljinom ova planina spada medju najlepše i prirodom najbogatije planine naše zemlje.

Omiljeno je mesto pustolovima, botaničarima i prirodnjacima ali i posetiocima željnih bega od gradskih sredina i prebrzog tempa života, praćenog gužvom i bukom.

Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom. Prava sportska mesta su: Odvraćenica, Česta vrela, Šeremetovica, Ljute livade, Biser voda, Radočelo, Brusnik, Rudno i dr. Medju nabrojanim, napoznatije skijalište je Odvraćenica. Skijalište Odvraćenica se nalazi na nadmorskoj visini od 1.744 m. Odvraćenica je okružena vrhovima “Kula” i “Crni vrh” sa kojih se spuštaju dobri tereni za alpsko skijanje. Staze sa vrha “Kula” su već prosečene i uređene.

Postavljen je i ski lift tipa sidro dužine oko 500m. Sa obe strane lifta se prostiri ski staze “Kula 1” i “Kula 2” dužine 820m i 800m, a visinska razlika je 133m. U podnožju je postavljen bebi ski lift koji je noću osvetljen. Za goste hotela specijalno obezbeđena Ski staza za decu. Za ljubitelje skijanja na raspolaganju je pet žica (ski liftovi, sidraši i tanjiri), sa sedam staza, dužuna od 450m do 1200m.

Golija je od Beograda udaljena 241 km. Od Subotice je udaljena 394 km a od Novog Sada 298 km. Najbliži gradovi su joj: Ivanjica (35 km), Raška (48 km), Novi Pazar (68 km), Sjenica (99 km), Nova Varoš (99 km). Najbrži i najbolji put do Golije je korišćenjem auto puta Beograd-Čačak (A2), odakle se kasnije magistrali, putem nastavlja ka Guči, Ivanjici nakon koje se stiže do Golije. 

 

 
Petrovac -smeštaj

Petrovac -smeštaj

Petrovac je malo primorsko mesto koje se odlikuje blagom mediteranskom klimom sa skoro 300 sunčanih dana u godini. Brojni zalivi, duge plaže i male...

read more
Pozovite nas