Agenti Dokumenta      

Pozovite nas: 011/334 20 58 |    065 920 90 98

Edipsos apartmani

Edipsos, ili kako se još naziva Lutra Edipsos je najpoznatija, a ujedno i najstarija banja u Grčkoj, a karakteristična je po kombinaciji termalnih voda i momre. U prilog tome da je među najstarijim banjama ide i to da se spominjala u delima čuvenog grčkog filozofa Aristotela. U rimsko doba je ugostila i rimske imperatore Hadrijana, Septimija Severa i Marka Aurelija. Iz tog doba su poznata rimska kupatila – Sila. Banju je razrušio vizantijski imperator Teodosije kao objekat okupljanja pagana. Danas grad broji desetak hiljada stanovnika, 198 hotela od čega su 18 sa spa programima.Edipsos je jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u Grčkoj, koje je poznato po svojim termalnim izvorima, koji se ulivaju direktno u more sa temperaturom od 34 do 70 stepeni. Sam Edipsos je lepo razvijeno turističko mesto, koje nudi dobru ponudi smeštaja, kao i mnoštvo kafića, restorana, i ostalih turističkih sadržaja. Činjenica da grad živi i leti i zimi čini ga idelanim za posete tokom cele sezone. 

Više informacija o Edipsosu  :

 

Plaže:

Gradska plaža u Edipsosu je pretežno peščana , ali je i šljunkovita u nekim delovima. Odlikuju je kameni bazeni u koje se slivaju termalne vode i u kojima voda prelazi 80C. Celom dužinom plaže možete primetiti slapove mineralne vode kako se slivaju niz stene u more, pa su posetioci na plaži skoncentrisani upravo ispod tih toplih mlazeva vode. Ovaj prizor je fascinantan.

Provod

Edipsos je živ tokom cele godine, ne samo tokom sezone. Turisti kažu da mnogo podseti na Nicu, okružen je brdima, a ponuda koju ovo mesto nudi je izvanredna. Sam grad Edipsos čine 3 naseljena mesta – obalski gradić Edipsos Lutra, šumovito selo Edipsos i selo Agios Nikolaos koje se nalazi na samoj obali mora.

Istorija Edipsosa
Autom do Edipsosa

Kako stići do Edipsosa

Automobilom – Automobilom – Do Jerisosa se lako stiže autoputem ka Solunu i dalje ka zapadu i gradu Kavala. Udaljenost od Beograda je 745 km i 8 sati vožnje, od Niša 514 km i 6 sati vožnje.

Autobusom – Organizovani sezonski polasci za Jerisos u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom – Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom ili privatnim transferom do Jerisosa.

Da li ste znali ?

Edipsos Loutra je najpoznatija banja u Grčkoj.
Lutra (banja) Edipsos se prvi put spominje u delima čuvenog grčkog filozofa Aristotela. U njoj su boravili i razni rimski imperatori, a jedan od njih je bio i Marko Antonije. Banju je razrušio vizantijski imperator Teodosije, kao objekat okupljanja pagana. Danas, Edipsos je grad u kojem živi oko 10 hiljada stanovnika. Ima oko 200 hotela i čak 18 SPA centara. Mesto je naročito poznato po svojim termalnim izvorima, koji se ulivaju direktno u more sa temperaturom od 34 do 70C, a ima ih 80. Ljudi ovde dolaze iz svih krajeva sveta, kako bi uživali u masaži, prelepoj prirodi, kako bi boravili u lekovitoj vodi .Ovde je letovao i veliki broj svetski poznatih ličnosti, a među njima i Vinston Čerčil, čuveni milijarder Onazis, Greta Garbo, Petar I Karađorđević i mnogi drugi. Legenda kaže da je boginja Atina tražila od svog brata Hefesa da joj napravi mineralne izvore kako bi Herakle u njima povratio snagu . Hefes je udario svojim božanskim čekićem u stene i lekovita voda je potekla. I danas turisti mogu videti ova drevna kupatila.

Pozovite nas