Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine (Boranja, Sokolske planine, Cer).

Nalazi se u regionu Podrinja, na koji se nastavljaju brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina i plodna i zaravnjena Mačva. Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno – istorijski spomenici, neodoljiv su izazov za razvoj svih vidova turizma.

Banja Koviljača predstavlja gradsko naselje grada Loznica, u okviru Mačvanskog okruga (zapadna Srbija). U pitanju je malo gradsko naselje, koje broji nešto više od 5.000 stanovnika. Nalazi se u regionu Podrinja a blizina reke Drine i planine Gučevo, čine ovu banju jednom od najlepših banja u našoj zemlji.

 

U blizini banje (na svega 6 km) nalazi se grad Loznica, a na pet kilometara je granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom. Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici, neodoljiv su izazov za razvoj svih vidova turizma u okviru ovog malog mesta. Kao jedna od najlekovitijih banja u Srbiji, ova banja godinama unazad predstavlja neizostavnu destinaciju za obilazak osoba koji imaju problema sa različitim vidom reumatizma i neuroloških problema.

Oni koji pak nemaju zdravstvenih problema, boravak u ovom mestu mogu iskoristiti za uživanje u prirodnim blagodetima ovog kraja naše zemlje u kombinaciji sa turističkim potencijalom samog mesta.

Banja Koviljača je udaljena od Beograda 150 km. Od Subotice, na severu zemlje, udaljena je 235 km, dok je od Novog Sada udaljena 132 km. Na istočnom delu zemlje, od Niša, udaljena je svega 384 km, dok je od Vranja, na jugu zemlje, daleko 488 km. Najbliži gradovi su joj: Loznica (5 km), Krupanj (35 km), Šabac (60 km), Valjevo (80 km), Lazarevac (116 km). Najbrži i najbolji put do banje Koviljače je korišćenjem auto puta Beograd-Ruma (E75), gde se nakon isključenja posle Rume nastavlja magistralnim pravcem ka Bogatiću, Mačvanskom Prnjavoru, Lešnici nakon čega se stiže do banje Koviljače.

U okolini banje Koviljače nalazi se dosta prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti. Posetoci banje uživaće u blagodetima netaknute prirode, gustim šumama i reci Drini.

 

Za sve ljubitelje ribolova reka Drina je pravo mesto. Stanište je raznih vrste riba i čini jednu od najčistijih reka u Srbiji te je pogodna i za kupanje u njoj. U samoj banji u ponudi su brojne rekreativne aktivnosti, poput welness i spa programa. Okolina Banje Koviljače bogata je mnogim znamenitim mestima.

 

U blizini grada Loznice nalazi se Tršić, rodno mesto tvorca srpskog pisma – Vuka Stefanovića Karadžića. U okviru pomenutog muzeja nalaze se etnografski park i spomen kuća. Nedaleko od Tršića, moguće je videti i dva manastira: Tronoša i Sveti Nikola. Ljubitelji prirode i istorije ne smeju da propuste planinu Cer, na kojoj se odigrala čuvena bitka Cerska bitka. Manastir Čokešina u okviru istoimenog sela (posetiocima ,poznatog i kao “srpski Termopile“), slikovito prikazuje poprište bitke između srpskih ustanika i turske armije, tokom Prvog srpskog ustanka. Ostaci srednjovekovnih gradova, počivaju u blizini ove banje a medju njima se ističu: Koviljkin grad, Kosanin grad, Trojanov i Jerinin grad. Banja Koviljača poseduje nekoliko značajnih lekovitih faktora. Ovde se nalazi nekoliko izvora sumporovite vode. Temperatura sumporovite vode kreće se od 19 do 28 stepeni celzijusa. Zatim su tu i izvori gvožđevite vode, čija se temperatura kreće od 14 do 15 stepeni celzijusa. U Banji Koviljači se za lečenje koristi i sumporovito blato, smešteno u posebno izgrađenim bazenima. Ključna ustanova u Banji Koviljači je Specijalna bolnica za rehabilitaciju „ Banja Koviljača “.

 

Nesumljivo, banja Koviljača predstavlja odličnu priliku za zadovoljavanje osnovnih tursitičkih i rehabilitacionih potreba svakog posetioca te je najbolji način da to iskustite, da posetite ovo mesto što pre.

Znamenitosti Banje Koviljača mogu se podeliti na prirodne celine, kulturno-istorijske spomenike, srednjovekovne gradove/utvrđenja i na manastire i crkve i manifestacije

 

Prirodne celine:

– Etno selo Sunčana reka

– reka Drina

– planina Gučevo

 

Srednjovekovni gradovi:

– Koviljkin grad

– Kosankin grad

-Trojanov grad

– Jerinin grad

 

Kulturno-istorijski spomenici:

– Zavičajni muzej Jadra, Loznica

– Galerija Miće Popovića i Vere Božičković – Popović, Loznica

– Spomen muzej Tršić

– Soko grad

 

Manastiri i crkve:

– crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Loznica

– manastir Tronoša (18. vek)

– manastir Sveti Nikola, Soko grad

 

Manifestacije:

– Kraljevski karneval

– Vukov sabor, Tršić