izleti po srbiji

Jerisos - Jerisos Leto 2022

jerisos, jerisos leto, jerisos leto 2022, jerisos 2022, jerisos grcka, jerisos vile, jerisos apartmani, jerisos smestaj, jerisos aranzmani, jerisos letovanje

  • Evropa
  • JUŽNA EVROPA
  • GRČKA
  • NE
  • BUS
  • GRČKI
  • EUR - EVRO
  • +1 UTC
  • SOLUN (SKG)
  • NIJE POTREBNA


Jerisos je veoma popularno mesto za odmor u toku letnje sezone, koja traje od polovine Maja meseca do kraja Septembra. Jerisos je usputna stanica hodočasnika, koji putuju na Svetu Goru. Ono po čemu je Jerisos poznat, su ribari i odlične taverne sa svežom morskom ribom. Plaže Jerisosa su duge, peščane i zlatne boje. Danas broji oko 3000 stanovnika. Ovo je pre svega porodično mesto za odmor i one koji vole miran odmor. Jerisos pruža sve ono što turista od Grčke očekuje.

Istorija Jerisosa

Jerisos je staro mesto, nastalo još u 7. veku pre nove ere. Bio je poznat po imenu Akantos i imao je veoma važnu ulogu u ondašnjem životu stare Makedonije. Naselili su ga doseljenici sa Grčkog ostrva Andros (Kikladska ostrva). Istorijski, stanovnici starog Akantosa, poznati su kao graditelji Kserksovog kanala u doba grčko-persijskih ratova. Naime, Kserks je bio persijski vladar i pod njegovom naredbom 480 godine pre nove ere napravljen je jedan od najznačajnijih graditeljskih poduhvata tog vremena na Halkidikiju. Kserksov kanal spajao je dva zaliva sa dve strane Atosa, kako bi brodovi izbegli opasnu plovidbu oko Atosa. Zbog ovog poduhvata stanovnici Akantosa su bili bogato nagradjeni. Detaljan opis ovog kanala dao je Herodot, a kasnije i čuveni istoričar Tukidid. Nakon rata ova oblast pripojena je Delskom savezu. Sledeći značajan period istorije Jerisosa je dolazak Rimljana. Rimljani su ga 168 godine pre nove ere potpuno uništili i spalili, da bi nakon toga podigli novo naselje i naselili rimske legionare. Akantos od tada nosi ime Ericius, a Vizantinci su mu dali današnje ime Jerisos. Sledeći vladari Jerisosa, bili su Turci, koji ga osvajaju 1425. i u njihovim rukama je sve do oslobadjanja i pripajanja Grčkoj 1821. Snažan zemljotres desio se u ovom delu Grčke i tada je u Jerisosu poginula 121 osoba. Ovo mesto oduvek je bilo poznato po ribarima, vinu, brodograditeljima i graditeljima. Tako su i stanovnici Jerisosa poznati kao jedni od glavnih neimara na Svetoj Gori, stari brodovi od borovog drveta, mogu se i danas videti u luci Jerisosa.

Kako stići do Jerisosa

Automobilom - Automobilom - Do Jerisosa se lako stiže autoputem ka Solunu i dalje ka zapadu i gradu Kavala. Udaljenost od Beograda je 745 km i 8 sati vožnje, od Niša 514 km i 6 sati vožnje.

Autobusom - Organizovani sezonski polasci za Jerisos u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom - Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom ili privatnim transferom do Jerisosa.

Provod

Jerisos je pre svega mesto za miran i opuštajući odmor, često mu daju epitet romantičnog mesta. Ali to nikako ne znači da nema mesta gde možete upotpuniti svoje vreme, naprotiv. Nekoliko barova u gradu i na plaži su veoma dobar izbor. U Jerisosu se možete provesti i u disko klubu. Na samom šetalištu pored mora je i nekoliko restorana, koji služe svežu morsku ribu od ribara iz Jerisosa. Treba napomenuti da je riba iz voda oko Atosa jedna od najcenjenijih u celoj Grčkoj. Stanovnici Jerisosa vrlo često organizuju lokalne festivale. Kulturni centar Jerisosa je ponos celog Atosa, sagradjen je 2004. i čine ga galerija sa postavkom slika uglavnom o Atosu i 3D bioskop u kojem se prikazuju filmovi o Svetoj Gori i morskom svetu Egejskog mora u 3D tehnologiji.

Da li ste znali

Plaža Jerisosa je nosilac prestižnog priznanja za čistoću plaža, kvalitet vode i brigu o prirodnom okruženju - poznatog kao “plava zastava” (Blue Flag). Ovo priznanje Jerisosu pripada od 2006. godine do danas, a dodeljuje se za svaku godinu. Na Atosu postoje još osam lokacija sa plažama koje nose ovo prestižno priznanje: Nea Roda, Stratoni i plaže u blizini Uranopolisa (Camping Ouranopoli i plaža u blizini hotela Eagles Palace Hotel & Spa) i na ostrvu Amuljani.

U selu Arnaia možete doživeti stotu. Ovo mesto je poznato po izuzetnom položaju sa prelepim pogledom i po svojim stanovnicima koji doživljavaju duboku starost i preko 100 godina. Ovo selo nalazi se na 40 km od Jerisosa severozapadno.

Aristotel je rodjen u mestu Stagira, gde se nalazi i Aristotelov park. Stagira je udaljena 24 km od Jerisosa.

Kasandra rudnici sa halkidikija na potezu od mesta Olimpiada do Jerisosa, bogati su bakrom, cinkom, srebrom i zlatom. Rudnici se prostiru na površini od 200 hiljada kvadratnih metara. U vreme Aleksandra Velikog bili su veoma značajni snabdevači njegove vojske.

Sveta Gora je jedina autonomna monaška država i pod patronatom je države Grčke.

Znamenitosti i atrakcije

jerisos smestaj

Muzej Istorije

U Jerisosu možete obići muzej istorije Jerisosa, koji se nalazi u staroj obnovljenoj vetrenjači ili mali akvarijum sa morskim vrstama iz zaliva Jerisosa.

jerisos leto 2022

Manastir Kakovo

U blizini Jerisosa (6 km) u mirnom okruženju uz ribnjak i maslinjak, nalazi se Kakovo , metoh srpskog manastira Hilandar. Monasi manastira Kakovo su zaduženi za snadbevanje srpskog manastira Hilandar.

jerisos aranzmani

Aristotelov park

Još jedno od mesta koje treba posetiti je i Aristotelov park u mestu Stagira, rodnom mestu filozofa. Sa ovog mesta se pruža prelep pogled na ceo zaliv Jerisosa, a parkom dominira statua Aristotela i mnogobrojni naučni instrumenti.

jerisos letovanje

Selo Arnea

Nedaleko od Jerisosa nalazi se i selo stogodišnjaka Arnea, gde se nalazi crkva Svetog Stefana. Arnea je selo sa neverovatno lepim položajem i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

jerisos leto 2022

Sveta Gora

Posebno preporučujemo krstarenje oko Svete Gore , sa polaskom iz mesta Uranopolis, koje je prepoznatljivo po kuli iz 12. veka na samoj plaži, koju nazivaju i glavnim obeležjem svetovnog Atosa.

jerisos letovanje

Varvara

Na 40 km od Jerisosa je i mesto Varvara, a u njegovoj blizini se nalaze vodopadi Varvare. Do vodopada se stiže putem koji povezuje Olimpiadu i Varvaru i to je jedan od najsceničnijih ruta na Halkidikiju.

Plaže

Plaža Jerisosa je nosilac prestižnog priznanja za čistoću plaža, kvalitet vode i brigu o prirodnom okruženju - poznatog kao “plava zastava” (Blue Flag). Ovo priznanje Jerisosu pripada od 2006. godine do danas, a dodeljuje se za svaku godinu. Na Atosu postoje još osam lokacija sa plažama koje nose ovo prestižno priznanje: Nea Roda, Stratoni i plaže u blizini Uranopolisa (Camping Ouranopoli i plaža u blizini hotela Eagles Palace Hotel & Spa) i na ostrvu Amuljani.