• Evropa
  • JUŽNA EVROPA
  • SRBIJA
  • SRPSKI
  • RSD - DINAR
  • +01.00 UTC
  • INI, BEG


Vrnjačka banja je najveća banja u Srbiji, nalazi se u dolini zapadne Morave, pripada Raškom okrugu, oko 200 kilometara je udaljena od Beograda i 25 od Kraljeva. Smeštena je ispod planine Goč u dolini Zapadne Morave i do nje se lako dolazi od aerodroma iz Beograda ili Nisa, Ibarskom magistralom. Banja poseduje 7 izvora, za terapije se koristi voda iz 4 a sa tri se flašira i prodaje kao mineralna voda za piće. Voda se primenjuje kod lečenja šećernih bolesti, oboljenja žučne kese, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i problema sa bubrezima.

Vrnjacka Banja istorija

Vrnjačka banja je lečilište sa dugom tradicijom u Srbiji. Njene vode su još pre 2.000 godina koristili Rimljani kojima je banja služila za oporavak o čemu govore brojna arheološka nalazišta i ostaci termi, bazena, izvora i kovanih novčića iz tog perioda. Rimski vojnici su se ovde oporavljali i lečili rane i povrede iz brojnih ratova a aristokratija i bogataši sanirali svoje bolesti. Nakon nestanka Rimljana sa ovih prostora banja ostaje napuštena i razrušena sve do 19 veka. Knjaz Miloš prvi od srpskih vladara posećuje i uredjuje banju a 1868 osniva se i društvo za brigu, uredjenje banje i korišćenje njenih termalnih izvora što se smatra i zvaničnim početkom njenog rada.Tako je postala jedna od najstarijih turističkih destinacija na Balkanu, u tom periodu grade se prve luksuzne kuće bogatih gradjana,uredjuju šetališta, parkovi, izvori koji i danas plene svojom lepotom. Vrnjačka banja postaje vrlo brzo najpopularnija i najposećenija banja u Srbiji, što je reputacija koju je zadržala i danas.

Vrnjacka Banja provod

Njena smeštajna ponuda je u poslednjih par godina značajno obogaćena, izgradjeni su hoteli sa više zvezdica, vile sa apartmanima, koji poseduju sve od modernog enterijera do parkinga, interneta, zatvorenih bazena, sportskih terena. Leti je banja mesto održavanja muzičkih festivala i brojnih drugih kulturnih dešavanja kao što su koncerti klasične muzike i filmski festivali. Banja je tako vremenom od klasičnog termalnog lečilišta koje uglavnom privlači starije goste postala interesantna i mladima, kao mesto dobre zabave i opuštanja.

Vrnjacka Banja atrakcije

Jedna od atrakcija je i most u centru načičkan katancima na kojima zaljubljeni parovi ispisuju svoja imena nadajući se da će im ljubav trajati večno. Posetioci banje takodje mogu da obidju znamenitosti kao što su srpski srednovekovni manastiri-Žiča, Sopoćani i Studenica ali i upoznaju prelepu i živopisnu dolinu reke Ibar. Vrnjačka banja je vremenom postala nosilac banjskog turizma u Srbiji koja svojim sadržajima privlači podjednako i mlade i stare, bolesne i zdrave, domaće i strane goste, sve koji bi da se jednom mestu odmore, opuste ili zabave.