JERISOS

 

Jerisos se nalazi na poluostrvu Halkidiki na njegovom trećem „prstu“, po imenu Atos ili nama poznatijem kao Sveta Gora. U 7. veku pre nove ere Jerisos je bio veoma važan Makedonski grad, po imenu Akantos, a današnji izgled dobio je nakon obnove posle jakog zemljotresa 1932. godine. Drevni Akantos je bio poznat po proizvodnji vina, a kasnije Jerisos po vrsnim ribarima, brodograditeljima i trgovcima. Posebno treba istaći da su lokalne zanatlije i graditelji, nekoliko vekova učestvovali u izgradnji čuvenih Svetogorskih manastira. Brodogradnja je jedno od primarnih zanimanja od davnina, te i danas u luci Jerisosa možete videti stare brodove napravljene od borovog drveta, a nazivaju ih „karnagia“.

Danas je Jerisos česta stanica hodočasnika na putu ka Svetoj Gori, ali isto tako jedno od najpopularnijih letovališta ovog dela Grčke. Prva asocijacija na Jerisos je duga peščana plaža, koja se prostire duž celog naselja. Ovo mesto će Vam pružiti sve ono što jedan turista očekuje od Grčke...čisto more, duga peščana plaža, gostoprimljivi ljudi, barovi, tradicionalne taverne sa domaćim specijalitetima i prelepo šetalište duž mora sa drvoredom palmi.

Osim grdske plaže, u okolini Jerisosa se nalazi nekoliko prelepih peščanih plaža, koje spadaju u najlepše na Halkidikiju. Pomenućemo sledeće: Kakoudia, Karvounoskala, Komitsa, Kouri, Olimpiada i plaže obližnjih naselja Nea Roda, Stratoni i Uranopolis.

Jerisos je poznat kao mirno porodično mesto, sa odličnim barovima uz šetalište i na plaži. U nekoliko restorana možete naručiti svežu morsku ribu i tradicionalne grčke specijalitete. Najpopularnija mesta za provod su svakako barovi na plaži, koji rade do ranih jutarnjih časova.

:

U Jerisosu možete obići muzej istorije Jerisosa, koji se nalazi u staroj obnovljenoj vetrenjači. U blizini Jerisosa (6 km) u mirnom okruženju uz ribnjak i maslinjak, nalazi se Kakovo , metoh srpskog manastira Hilandar. Monasi manastira Kakovo su zaduženi za snadbevanje srpskog manastira Hilandar. Još jedno od mesta koje treba posetiti je i Aristotelov park u mestu Stagira, rodnom mestu filozofa. Sa ovog mesta se pruža prelep pogled na ceo zaliv Jerisosa, a parkom dominira statua Aristotela i mnogobrojni naučni instrumenti. Nedaleko od parka nalazi se i mesto stogodišnjaka Arnea . Posebno preporučujemo krstarenje oko Svete Gore , sa polaskom iz mesta Uranopolis . Posebno je zanimljivo posetiti plaže ostrva Amuljani (Ammouliani), do kojeg se vrlo lako stiže brodićima koji polaze iz luke mest Tripiti.

Plaža Jerisosa je nosilac prestižnog priznanja za čistoću plaža, kvalitet vode i brigu o prirodnom okruženju - poznatog kao “plava zastava” (Blue Flag). Ovo priznanje Jerisosu pripada od 2006. godine do danas, a dodeljuje se za svaku godinu. Na Atosu postoje još tri lokacije sa plažama koje nose ovo prestižno priznanje: Nea Roda, Stratoni i plaže u blizini Uranopolisa (Camping Ouranopoli i plaža u blizini hotela Eagles Palace Hotel & Spa).

jerisos_plaze
Vila Maria
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 195 EUR
Detaljnije
jerisos_vile
Vila Avramidis
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 170 EUR
Detaljnije
jerisos_smestaj
Vila Petrou
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 165 EUR
Detaljnije
jerisos_apartmani
Vila Mixanikus
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 270 EUR
Detaljnije
jerisos_atos
Vila Evangelia
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 225 EUR
Detaljnije