JERISOS

 

jerisos vile
Vila Evangelia
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 225 EUR
Detaljnije
jerisos leto
Vila Maria
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 195 EUR
Detaljnije
jerisos smestaj
Vila Mixanikus
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 270 EUR
Detaljnije
jerisos apartmani
Vila Avramidis
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 170 EUR
Detaljnije
jerisos grcka
Vila Petrou
Halkidiki, Atos, Jerisos
10 noći
od 165 EUR
Detaljnije

Jerisos je mesto koje će vas očarati svojim bojama i atmosferom. Jerisos je jedno od najpopularnijih mesta za odmor na trećem prstu Halkidikija, Atosu. Pravi razlog popularnosti Jerisosa, su svakako gostoljubivost, priroda i prelepe zlatne peščane plaže.


Lokacija Jerisosa


Jerisos se nalazi u severnoj Grčkoj u centralnom delu grčke Makedonije, na trećem prstu Halkidikija, Atosu.


Udaljenost Jerisosa od većih gradova:

Solun 124 km (autoput)

Kavala 133 km (autoput)


Najbliži medjunarodni aerodrom Jerisosu:

Aerodrom Solun “Makedonia” (oznaka SKG) 142 km (autoput).


Turističko mesto JerisosJerisos i okolina su veoma poznati kraj pre svega po dugim, zlatnim peščanim plažama. Osim grdske plaže, u okolini Jerisosa se nalazi nekoliko prelepih peščanih plaža, koje spadaju u najlepše na Halkidikiju. Pomenućemo sledeće: Kakoudia, Karvounoskala, Komitsa, Kouri, i plaže obližnjih naselja Nea Roda, Stratoni, Olimpiada i Uranopolis.


Gradska plaža Jerisosa je veoma poznata i popularna plaža. veoma je dobro opremljena svim sadržajima. Pored plaže je i šetalište sa drvoredom palmi, kafićima i restoranima. Plaža je peščana.


Kakoudia je jedinstvena plaža, pre svega zbog belih stenovitih formacija, koje joj daju posebnu čar. Nalazi se odmah uz veliku plažu Jerisosa na svega 3.5 km od grada ka severu. Plaža je peščana


Karvounoskala se nalazi kod mesta Stratoni na oko 15 km od Jerisosa ka severu. Plaža je peščana.


Komitsa je jedna od najlepših i najvećih plaža, tik uz granicu sa Svetom Gorom. Veoma je posećena i nalazi se na oko 14 km od Jerisosa južno. Plaža je peščana.Kouri je jedna od najmirnijih plaža i nalazi 4 km od mesta Stratoni severno od Jerisosa. Plaža je peščano-šljunkovita.


Nea Roda je mesto udaljeno svega 4 km od Jerisosa. Plaža je peščana.


Stratoni je mesto udaljeno 16 km od Jerisosa severno, sa odlično uredjenom plažom. Plaža je peščana.


Olimpiada je mesto udaljeno 32 km od Jerisosa severno, a oko mesta se nalazi nekoliko lepih plaža.


Uranopolis je najveće mesto na Atosu i udaljeno je 15 km od Jerisosa, južno. Sam grad ima lepu peščanu plažu, a oko grada je još nekoliko.
Jerisos je pre svega mesto za miran i opuštajući odmor, često mu daju epitet romantičnog mesta. Ali to nikako ne znači da nema mesta gde možete upotpuniti svoje vreme, naprotiv. Nekoliko barova u gradu i na plaži su veoma dobar izbor. U Jerisosu se možete provesti i u disko klubu.  Na samom šetalištu pored mora je i nekoliko restorana, koji služe svežu morsku ribu od ribara iz Jerisosa. Treba napomenuti da je riba iz voda oko Atosa jedna od najcenjenijih u celoj Grčkoj. Stanovnici Jerisosa vrlo često organizuju lokalne festivale. Kulturni centar Jerisosa je ponos celog Atosa, sagradjen je 2004. i čine ga galerija sa postavkom slika uglavnom o Atosu i 3D bioskop u kojem se prikazuju filmovi o Svetoj Gori i morskom svetu Egejskog mora u 3D tehnologiji.


U Jerisosu možete obići muzej istorije Jerisosa, koji se nalazi u staroj obnovljenoj vetrenjači ili mali akvarijum sa morskim vrstama iz zaliva Jerisosa. U blizini Jerisosa (6 km) u mirnom okruženju uz ribnjak i maslinjak, nalazi se Kakovo , metoh srpskog manastira Hilandar. Monasi manastira Kakovo su zaduženi za snadbevanje srpskog manastira Hilandar. Još jedno od mesta koje treba posetiti je i Aristotelov park u mestu Stagira, rodnom mestu filozofa. Sa ovog mesta se pruža prelep pogled na ceo zaliv Jerisosa, a parkom dominira statua Aristotela i mnogobrojni naučni instrumenti. Nedaleko od parka nalazi se i selo stogodišnjaka Arnea, gde se nalazi crkva Svetog Stefana. Arnea je selo sa neverovatno lepim položajem i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Posebno preporučujemo krstarenje oko Svete Gore , sa polaskom iz mesta Uranopolis, koje je prepoznatljivo po kuli iz 12. veka na samoj plaži, koju nazivaju i glavnim obeležjem svetovnog Atosa. Posebno je zanimljivo posetiti plaže ostrva Amuljani (Ammouliani), do kojeg se vrlo lako stiže brodićima koji polaze iz luke mesta Tripiti. Na 40 km od Jerisosa je i mesto Varvara, a u njegovoj blizini se nalaze vodopadi Varvare. Do vodopada se stiže putem koji povezuje Olimpiadu i Varvaru i to je jedan od najsceničnijih ruta na Halkidikiju.


Plaža Jerisosa je nosilac prestižnog priznanja za čistoću plaža, kvalitet vode i brigu o prirodnom okruženju - poznatog kao “plava zastava” (Blue Flag). Ovo priznanje Jerisosu pripada od 2006. godine do danas, a dodeljuje se za svaku godinu. Na Atosu postoje još osam lokacija sa plažama koje nose ovo prestižno priznanje: Nea Roda, Stratoni i plaže u blizini Uranopolisa (Camping Ouranopoli i plaža u blizini hotela Eagles Palace Hotel & Spa) i na ostrvu Amuljani.


U selu Arnaia možete doživeti stotu. Ovo mesto je poznato po izuzetnom položaju sa prelepim pogledom i po svojim stanovnicima koji doživljavaju duboku starost i preko 100 godina. Ovo selo nalazi se na 40 km od Jerisosa severozapadno.


Aristotel je rodjen u mestu Stagira, gde se nalazi i Aristotelov park. Stagira je udaljena 24 km od Jerisosa.


Kasandra rudnici sa halkidikija na potezu od mesta Olimpiada do Jerisosa, bogati su bakrom, cinkom, srebrom i zlatom. Rudnici se prostiru na površini od 200 hiljada kvadratnih metara. U vreme Aleksandra Velikog bili su veoma značajni snabdevači njegove vojske.


Sveta Gora je jedina autonomna monaška država i pod patronatom je države Grčke.